Delano Weltevreden – Wat betaalde de gemeente Den Helder nou écht voor de opslag van de kunstcollectie van Rob Scholte?

Imming Logistics Fine Art BV The Art of Moving Forward 2021 (foto Facebook)

Wat betaalde de gemeente Den Helder nou écht voor de opslag van de kunstcollectie van Rob Scholte?

Den Helder | BVA Auctions – Wat heeft de gemeente Den Helder per maand écht betaald aan Imming Logistics Fine Art voor het opslaan van de kunstcollectie van Rob Scholte? In stukken, die de stadsadvocaat naar de rechtbank heeft gestuurd, staan lagere bedragen dan Burgemeester en Wethouders de gemeenteraad en de pers hebben verteld.

De kunstcollectie is in beslag genomen bij de ontruiming van het Rob Scholte Museum in het voorjaar van 2018. Als onderpand. Als Scholte de ontruiming kosten niet kon of wilde betalen, kon de gemeente de achtduizend stukken tellende collectie te gelde maken.

De collectie was ondergebracht bij Imming Logistics Fine Art in het West Friese De Goorn. Per maand betaalde de gemeente 9.929 euro aan Imming, zei het college.

Regelmatig

Rob Scholte en de gemeente treffen elkaar regelmatig in de rechtszaal. In een van de stukken, die de stadsadvocaat naar de rechtbank heeft gestuurd, staan heel andere maandbedragen voor de opslag van de kunstcollectie.

Advocatenkantoor Schenkeveld uit Alkmaar vertegenwoordigt de gemeente Den Helder. Schenkeveld stuurde in 2019 productie 94 naar de rechtbank. Daarin staan allerlei kosten opgenomen, die de gemeente heeft gemaakt in verband met de ontruiming van het Rob Scholte Museum. Ook kosten, die zijn gemaakt voor het opslaan van de kunstcollectie bij Imming staan daarin, net als de kosten voor het opslaan van de inboedel van de familie Scholte bij het bedrijf Comenius.

Verschillende bedragen

In de opsomming staan voor het opslaan van de kunstcollectie verschillende bedragen. In oktober 2018 wordt voor ’opslag november’ 6.284 euro opgevoerd, in november 6.921,10 euro voor ’opslag kunstcollectie december’. Die bedragen blijken exclusief 21 procent BTW te zijn. De factuur van 6.921,10 euro levert een bedrag van 8.374,53 euro op.

Burgemeester en Wethouders willen niet uitleggen waarom er een verschil zit tussen de bedragen, die de advocaat aan de rechtbank heeft doorgegeven en het bedrag van 9.929 euro, dat de gemeente had gezegd maandelijks kwijt te zijn aan Imming. Ook de originele facturen wil het College niet laten zien. Woordvoerster Florentine de Maar “Zoals eerder aangegeven, doet de gemeente geen inhoudelijke mededelingen gedurende de lopende juridische procedures. De gemeente geeft geen inzage in processtukken in deze procedures, ook niet in de facturen over de opslagkosten, zolang deze zaak onder de rechter is.”

De collectie is sinds enkele maanden ondergebracht bij veilingbedrijf BVA Auctions. In januari wil de gemeente beginnen met het openbaar verkopen van de kunstwerken. Rob Scholte is opnieuw naar de rechter gestapt met het verzoek om de veiling opnieuw te verbieden. De kunstenaar zegt, dat de gemeente en de deurwaarder zich niet hebben gehouden aan het vonnis van oktober. De rechter had daarin onder meer bevolen, dat de kunstcollectie terug moest naar Imming.

Imming wil niet vertellen wat de gemeente maandelijks in rekening is gebracht voor het opslaan van de kunstcollectie. Een woordvoerster van het bedrijf. “Zoals eerder aangegeven wensen wij ons niet in enige discussie te mengen en zullen wij ons onthouden van commentaar.” Eerder was het bedrijf gevraagd, of het klopt, dat de collectie niet terug is gebracht naar Imming, omdat het bedrijf daar geen plek voor heeft. Het bedrijf wilde zich toen ’onthouden van enig commentaar’.

Helderse Courant, 29 december 2020. 19:02

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201228_37695068

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Schenkeveld+Advocaten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Leendert+Saarloos
https://robscholtemuseum.nl/?s=BVA+Auctions
https://robscholtemuseum.nl/?s=Imming
https://robscholtemuseum.nl/?s=Van+der+Meer+Philipsen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Onrechtmatig

1 Comment

  1. Beste Delano, Je bent intelligent genoeg en je zit lang genoeg in de journalistiek om eindelijk eens het kruimelaars werk te ontstijgen. Nu actueel: bewijst de toeslagenaffaire, dat de rechterlijke macht nauwelijks meer onafhankelijk is van de overheid en burgers zwaar in de steek laat? Relateer dat nou eens aan de zaak van Rob Scholte. Dat is het echte werk, waar we wat mee opschieten. Of is de journalistiek ook al helemaal vervlochten met de overheid? Hier en daar een klein plaagstootje uitdelen om jezelf relevant te houden, maar bij de echte beerputten de andere kant op kijken?

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.