Delano Weltevreden – Stadhuis Plan leidt tot opstappen van Glijn Krab, lid van BvDH: ’Partij is onwrikbaar, was het zat’ + Oppositie Partijen weten niet, of zij Stadhuis Plan onderzoeken

Glijn Krab in het atelier van de NoorderKunstKring (foto NKK)
Glijn Krab heeft BvDH verlaten uit onvrede over het Stadhuis Plan (foto George Stoekenbroek)

Glijn Krab (foto gemeente Den Helder)
Beter voor Den Helder (foto BvDH)

Stadhuis Plan leidt tot opstappen van Glijn Krab, lid van Beter voor Den Helder: ’De Partij is halsstarrig, onwrikbaar, ik was het zat

Den Helder – VVD’ers lieten hun partij vorige week weten, dat zij het oneens zijn met het Stadhuis Plan. Nu is het om dezelfde reden mis binnen een andere Coalitie partner, Beter voor Den Helder. Commissie lid Glijn Krab stapt uit de partij. “Je mag weten, dat het verschrikkelijk veel pijn doet.”

Krab stond op de Kandidaten lijst bij de gemeenteraad Verkiezingen van 2018. Zijn Partij haalde zes zetels. Krab kwam niet in de gemeenteraad, maar werd Commissie lid. Wat hem betreft is het hoofdstuk Beter voor Den Helder afgesloten. “Ik ben het totaal niet eens met de standpunten van de Partij over het Stadhuis, over Willemsoord, de binnenstad. De Partij is halsstarrig, onwrikbaar. Ik was het zat.

Twee jaar

Waarom hij nu opstapt, terwijl het Stadhuis Plan twee jaar geleden is aangenomen? “Ik wilde het niet van de ene op de andere dag opstappen. Dit is een wel overwogen beslissing. Binnen de Partij heb ik geprobeerd het bespreekbaar te maken, maar ze halen de schouders op. Ik kreeg geen gehoor. Er wordt gezegd, dat maar een kleine groep inwoners tegen het Plan is. Het is een veel grotere groep, dan zij denken. Ik heb buiten de Coalitie nog niemand gehoord, die het een briljant Plan vindt.”

Krab zegt te hebben voorgesteld om, net als de VVD, een digitaal vragenuurtje voor inwoners te houden. “Maar dat willen ze absoluut niet.”

Ook de Kwestie Rob Scholte is voor hem reden tot ontevredenheid. “Het is schandalig hoe de gemeente met Rob Scholte omgaat. Ongelooflijk teleurgesteld ben ik. Hij is met pek en veren de stad uit gejaagd.”

Koude kleren

Dat hij heeft moeten besluiten de partij te verlaten, gaat hem niet in de Koude Kleren zitten, zegt Krab. “Je mag weten dat het verschrikkelijk veel pijn doet. Ik heb een heel mooie tijd gehad in de Partij. De voorbereidingen voor de Commissie vergaderingen waren prachtig. Ik heb over interessante onderwerpen mogen mee praten namens de fractie. Als ik vragen had, werd ik heel goed geholpen door onder meer Daniëlle Pater en Eli Saliha.’’

Fractie voorzitter Carlo Assorgia vindt het jammer, dat Krab is opgestapt. “Het is een goede vent. Hij heeft een andere mening, dat mag. Even goede vrienden.” Assorgia zegt,dat een digitale vergadering als van de VVD over het Stadhuis niet ter sprake is gekomen. “Maar als de VVD het al heeft gedaan, hoeven wij niet hetzelfde te doen.’”

Voor hem is het nieuw, dat ook de Kwestie Rob Scholte reden voor Krab was om te vertrekken. “Ik weet, dat hij er anders over denkt. Wij kijken er zakelijk naar. Rob Scholte heeft de gelegenheid gehad om een deal te sluiten en die heeft hij laten lopen.”

23 februari 2021 om 20:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20210223_65950460

Oppositie Partijen gemeenteraad Den Helder weten nog niet, of zij het Stadhuis Plan zelf laten onderzoeken

We zijn op de goede weg, zie de PDF onder aan de pagina (foto Zeestad)Zeestad Logo (foto Zeestad)

Willemsoord Gebouwen 66 & 72 Te Huur (foto Helder Onafhankelijk)

Den Helder – Het is nog niet zeker of vijf Oppositie Partijen zelf onderzoek laten uitvoeren naar de gevolgen van een Stadhuis op Willemsoord.

D66, Behoorlijk Bestuur, Senioren Actief, GroenLinks en PVV stelden de raad vorige week voor om te onderzoeken wat het effect is van een Stadhuis op Willemsoord. De uitkomsten zouden moeten worden meegenomen in de afweging, of het stadhuisplan moet doorgaan of niet. De Coalitie heeft echter geen trek in zo’n onderzoek. “Alle belangrijke besluiten zijn al genomen“, verwoordde Harmen Krul (CDA) het Coalitie standpunt.

De vijf Fracties buigen zich nu over de vraag, of dat onderzoek er nog moet komen en wat de onderzoeksvraag moet worden. Omdat de Coalitie er geen brood in ziet en zo’n onderzoek flink wat geld kost, sluiten de Fracties niet uit, dat zij er vanaf zien.

Milieu eisen

Directeur Jelle Loosman van Damen Shipyards Den Helder (DSDH) verwacht dat zijn werf vanwege strenge milieu eisen geen gebruik meer kan maken van Dok 2 als in twee nabijgelegen gebouwen het Stadhuis wordt gevestigd. Dat zal leiden tot miljoenen euro’s omzetverlies, waarbij ook onderaannemers zullen worden getroffen, zegt Loosman.

Burgemeester en Wethouders zeggen, dat het Stadhuis in de Gebouwen 72 en 66 scheepswerkzaamheden in Dok 2 niet in de weg staat. Verantwoordelijk wethouder Michiel Wouters vertelde de raad, dat de Architect opdracht heeft gekregen om het Stadhuis geluidswerend te maken. Ambtenaren hebben dan geen last van omgevingsgeluiden. Omdat er geen aparte opdracht hier voor is gegeven, weet de gemeente niet wat deze klus gaat kosten.

Helderse Courant, 9 April 2021, 09:55

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210408_83781730

Ingezonden

Stadhuis Plan (1)

Onlangs sprak Herman Tjeenk Willink, Minister van Staat en de nieuwe Informateur, over het gebrek aan dienstbaarheid naar de Burger, van de Overheid. ’De Overheid moet veel beter omgaan met Burger Initiatieven. Heel vaak werpt ze allerlei obstakels op. Ze moet de Burger juist vertrouwen geven, pas dan krijg je vertrouwen terug’, zei hij.

Wat gebeurde er in Den Helder met betrekking tot het Stadhuis Plan? Referendum aangevraagd door burgers, naar de prullenbak. Inspraak Verordening toepassen, ruimte voor alternatieven, geweigerd. 146 Bezwaarschriften, in de prullenbak. Burger Initiatief door Maritieme Vereniging via een Petitie, naar de prullenbak. Verzoek Damen Shipyards, naar de prullenbak (vier minuten inspreken slechts). Verzoek Havenbedrijf, naar de prullenbak. Uitspraak Rechter over zaak van BurgerEr is een Financieel Besluit, geen Locatie Besluit’, op zijn kop gezet. Verder wordt er al geprobeerd aan de uitvoering te beginnen, terwijl er nog geen door de raad genomen Locatie Besluit is. Tenslotte het verzoek om te bekijken of sprake is van Belangenverstrengeling in de raad en het College, een Integriteit kwestie, genegeerd door twee Burgemeesters.

Henk van Kuijk
Julianadorp

Stadhuis Plan (2)

In de krant van vrijdag mocht ik weer even smullen van twee artikelen, die (politiek) haaks op elkaar staan.

Het artikel over de kunst van Rob Scholte deed mij sarcastisch glimlachen. De rechter buigt in de richting van de sociale kant van het verhaal en vindt, dat Rob Scholte een locatie en zijn schilderijen moet krijgen. Daarbij komt dat de gemeente op de vingers getikt wordt. Niet de factuur is belangrijk, maar het Welzijn van de mens moet voor de gemeente voorop staan. Minder leuk is natuurlijk ,dat door deze onzalige manoeuvre van de gemeente het ons, de inwoners, weer behoorlijk wat geld gaat kosten aan boetes en dergelijke. Maar onze Wethouder is er nog steeds zeker van, dat we geld als water hebben sinds hij de laatst genoemde Lening heeft afgesloten.

Het tweede artikel vond ik zorgwekkend. De oppositie weet nog niet, of zij het onderzoek naar het Stadhuis Plan moeten laten doorgaan. Hier begrijp ik niets van. Eerst een dergelijk onderzoek via een Motie inbrengen, als die het niet haalt beloven, dreigen met het onderzoek zelf te laten uitvoeren en dan weer twijfelen? Als het te veel geld gaat kosten zorg dan voor sponsoren, die mee willen betalen aan zo’n onderzoek. Er zijn, denk ik, best Partijen, die er belang bij hebben, dat zo’n onderzoek duidelijkheid verschaft.

Elke gemeente beschikt verplicht over een Rekenkamer of Rekenkamer Commissie, die tot taak heeft zelfstandig en onafhankelijk onderzoek te doen naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gemeentelijke beleid. De Rekenkamer of Rekenkamer Commissie beslist zelf of zij het onderzoek wil uitvoeren of uitbesteden. Alleen duurt het vaak lang voordat je een uitslag krijgt.

Voor mijn gevoel is het afblazen van dit onderzoek toegeven aan het Beleid (= instemmen) van College en Coalitie inzake het Stadhuis. Dan laat je dus Damen en Stichting Behoud Cultureel Erfgoed, Tres Hombres Shipping, Fox Dienstverlening, Tres Hombres Trading, Stichting Fair Transport Foundation, Stichting Y 8122, Stichting Nautische Monumenten Den Helder en de andere belanghebbenden en afhankelijken in de kou staan.

Mart Coers
Den Helder

Helderse Courant, 10 april 2021

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop

PDF

PDF
Zeestad – Stadhuiskrant

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Glijn+Krab
https://robscholtemuseum.nl/?s=Daniëlle+Pater
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eli+Saliha
https://robscholtemuseum.nl/?s=Carlo+Assorgia
https://robscholtemuseum.nl/?s=Harmen+Krul
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jelle+Loosman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michiel+Wouters
https://robscholtemuseum.nl/?s=Herman+Tjeenk+Willink
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ferdinand+Vreugdenhil
https://robscholtemuseum.nl/?s=NoorderKunstKring
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gebouw+66
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gebouw+72
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stadhuis+Plan
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stadhuis+Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stadhuis+Stationslocatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stadhuis+Drs+F+Bijlweg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stadhuis+Kerkgracht
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stadhuis+RABO
https://robscholtemuseum.nl/?s=Helderse+Bevolking
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dok+2
https://robscholtemuseum.nl/?s=Damen+Shipyards+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maritieme+Vereniging
https://robscholtemuseum.nl/?s=Belangenverstrengeling
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rekenkamer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rekenkamer+Commissie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stichting+Behoud+Cultureel+Erfgoed
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tres+Hombres+Shipping
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tres+Hombres+Trading
https://robscholtemuseum.nl/?s=Fox+Dienstverlening
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stichting+Fair+Transport+Foundation
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stichting+Y+8122
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stichting+Nautische+Monumenten+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zeestad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stadhuiskrant

1 Comment

  1. Jacques van Velzen 12 april 2021 op 09:30

    “Rob Scholte heeft de gelegenheid gehad om een deal te sluiten en die heeft hij laten lopen.”

    Dit is afkomstig uit de mond van een fractievoorzitter, die zichzelf inmiddels “heerlijk“ heeft lopen verrijken. Met dank aan hetzelfde gemeenschapsgeld als waar stadsadvocaat Ilse van der Poel zich rollebollend van het lachen een zielig theaterstukje betoogt: “Uurtje factuurtje.“

    Terwijl deze zichzelf dealmaker noemende heer Assorgia exact weet hoe het allemaal is verlopen, gezien zijn dagelijkse tafelgasten destijds. ;)

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.