Delano Weltevreden – Rob Scholte ontspringt dans opnieuw: Amsterdams Gerechtshof verbiedt veiling Kunstcollectie + Hedzer Faber – Wethouder Heleen Keur legt werk per direct neer

Rob Scholte ontspringt de dans opnieuw: Ook het Amsterdamse Gerechtshof verbiedt de veiling van zijn Kunstcollectie

Rob Scholte hoopt zijn kunst weer in beheer te krijgen, zodat hij onder andere tentoonstellingen kan houden

Den Helder – De Kunstcollectie van Rob Scholte mag van het Amsterdamse Gerechtshof nog niet worden geveild. Hoewel er nog geen officiële uitspraak ligt, zal het daar volgens Voorzitter Mr JC Toorman op neerkomen.

Voor de gemeente Den Helder is dit de zoveelste klap. De gemeente wilde in september vorig jaar al tot veiling overgaan, maar daar stak de Voorzieningenrechter een stokje voor. In eerste instantie, omdat een andere schuldeiser, het vorige Advocatenkantoor, dat Rob Scholte vertegenwoordigde, eerder toestemming had om openbaar te verkopen. Scholte is Friedberg & Mahn Advocaten uit Amsterdam zo’n 375.000 euro schuldig wegens onbetaalde rekeningen.

Friedberg & Mahn en Scholte raakten met elkaar gebrouilleerd. De gemeente mocht vervolgens het initiatief nemen. De Voorzieningenrechter wilde Scholte echter de gelegenheid geven om zelf kopers te zoeken, die meer voor zijn kunst wilden betalen dan de gemeente met de veiling zou binnenhalen. Toen dat niet lukte, kreeg de gemeente in maart toestemming om te veilen.

Strijd

Ina Molenaar, de huidige Advocaat van Scholte, zei meteen na die uitspraak dat de strijd nog niet gestreden was. Het Amsterdamse Gerechtshof zou er ook nog wat van kunnen vinden, zei Molenaar. Inderdaad vindt het Hof er iets van.

Volgens Voorzitter Mr. JC Toorman is de gemeente geen gewone partij. Van de gemeente Den Helder mag volgens hem worden verwacht, dat die ook naar andere belangen, kijkt dan de eigen inkomsten. Het zakelijke motief, het verhalen van bepaalde kosten op Rob Scholte, mag niet leiden tot allerlei schade voor de kunstenaar.

Scholte was dinsdag niet aanwezig in de rechtszaal. Zijn echtgenote, Lijsje Snijder, wel. Voordat Voorzitter Toorman liet doorschemeren welke kant hij en de andere twee Raadsheren naar toe willen, schetste de echtgenote van Scholte in een hartstochtelijk pleidooi wat het effect van de veiling voor Scholte en zijn gezin zou zijn: ,,Rob heeft zijn hele leven gewerkt om iets moois op te bouwen. De gemeente wil via Veilingbedrijf BVA een enorm schilderij van Rob verkopen voor 400 euro. Het Rijksmuseum heeft voor een schilderij van hetzelfde formaat 45.000 euro betaald. Als de veiling doorgaat betekent dat de vernietiging van onze toekomst, van die van onze kinderen.’’ Omdat de kunstwerken van haar man via de veiling voor een habbekrats verkocht zullen worden, zijn kunstwerken, die hij daarna maakt bijna niets meer waard, zegt de partner van Scholte. ,,Na de veiling kunnen we niet meer van de kunst leven.’’

Stadsadvocaat Ilse van der Poel had het niet makkelijk. Terwijl Scholte en het Gerechtshof ervan uitgingen, dat de veiling op 9 april van start zou gaan, vertelde zij tussen neus en lippen door, dat de datum nu 21 april was. Waarom was dat niet eerder gemeld, wilde Voorzitter Toorman weten. ,,Er is ook niet naar gevraagd’’, zei de Stadsadvocaat. Toorman, zichtbaar geïrriteerd. ,,Ik vind het bijna brutaal, dat u dat zegt! U dacht niet, dat het een goed idee was om ons te informeren? Wist de Wederpartij het?’’ Nee, Scholte wist het niet, zei zijn advocaat. De Stadsadvocaat ,,De communicatie liep via de Deurwaarder.’’ De Voorzitter, nog steeds geïrriteerd: ,,U heeft daarin geen verantwoordelijkheid?’’

Alternatieve oplossing

Op advies van het Gerechtshof gingen beide partijen de gang op om een alternatieve oplossing te zoeken voor de veiling. Om de gemeente te verlossen van de maandelijkse opslagkosten, wil Scholte de Kunstcollectie zelf ergens opslaan. Hij wil daarna voldoende tijd hebben om kunstwerken te verkopen, zodat hij zijn schuldeisers kan betalen. De Stadsadvocaat legt het voorstel van Scholte voor aan Burgemeester en Wethouders. Dinsdag neemt het College een besluit. Als partijen er niet uitkomen, hakt het Hof op vrijdag 16 april de knoop door.

Als partijen toch aan het praten zijn, is het misschien handig, dat zij voor alle geschillen ’een fatsoenlijke oplossing’ zoeken, opperde Voorzitter Toorman. ,,Als het gesprek eenmaal loopt zou u kunnen kijken of u over uw schaduw heen kunt stappen.’’

De zitting was bedoeld om drie zaken te behandelen. Burgemeester en wethouders zeggen niet onrechtmatig te hebben gehandeld door de besprekingen met Scholte over de verkoop van het Postkantoor af te breken. Scholte vecht op zijn beurt de uitspraak aan, waarop de uitzetting drie jaar geleden is gebaseerd.

Bouwbedrijf Tuin en de gemeente Den Helder waren om twee redenen gedagvaard. Volgens Scholte was hij Huurder van het Postkantoor, waarin zijn Rob Scholte Museum was gevestigd. Toen Tuin het pand van de gemeente kocht, werd het Bouwbedrijf volgens de kunstenaar zijn nieuwe huisbaas. Hij vindt ook, dat Tuin onrechtmatig heeft gehandeld. Het bedrijf zou hebben geprofiteerd van het afbreken van de onderhandelingen door de gemeente. Volgens de advocaat van Tuin, Arthur Sweens, roept de tegenpartij van alles zonder die stellingen te onderbouwen. Dat na de gunning door de gemeente nog is onderhandeld heeft met schimmigheid niets te maken, zegt hij. ,,Het ging over de asbestsanering en de leveringsdatum. In een zakelijk traject kom je soms dingen tegen, die je moet oplossen.’’

Helderse Courant, 6 April 2021, 21:32

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210406_25667419

https://www.de-nieuwe-media.nl/l/rob-scholte-ontspringt-dans-opnieuw-amsterdams-gerechtshof-verbiedt-veiling-kunstcollectie/

Wethouder Heleen Keur van Den Helder legt haar werkzaamheden per direct neer om bij haar dochter te kunnen zijn

Heleen Keur bij het eerste Mobipunt bij Station Den Helder tegenover het inmiddels ontruimde en half gesloopte Rob Scholte Museum aldaar (foto Vimeo)
De eerste Mobipunten van Nederland zijn gelanceerd in de Kop van Noord Holland doorde Wethouders Theo Meskers (Hollands Kroon), Heleen Keur (Den Helder) en Hans Heddes (Schagen), die de punten voor het eerst in gebruik namen.

Den Helder – Wethouder Heleen Keur legt haar werkzaamheden als wethouder in de gemeente Den Helder per direct tijdelijk neer.

Aanleiding hiervoor is de gezondheidstoestand van haar dochter Janneke (20), laten Burgemeester en Wethouders van Den Helder weten. “Janneke is al enige tijd ernstig ziek. Er was hoop op herstel. De afgelopen dagen werd echter steeds meer duidelijk, dat zij niet meer behandeld kan worden. Wij zijn erg geschrokken en verdrietig door dit bericht. Wij wensen Wethouder Keur en haar gezin veel kracht en sterkte in deze moeilijke periode. (…) Wij staan volledig achter haar besluit om de tijd te nemen voor Janneke, haar gezin en haarzelf.”

De in Andijk woonachtige Keur is als Wethouder verantwoordelijk voor onder andere Ruimtelijke Ordening, Wonen, Regionale Samenwerking, Cultuur, Erfgoed, Willemsoord, Verkeer, Vervoer, Toerisme, Recreatie, Citymarketing en Landbouw.

Haar portefeuille wordt de komende tijd waargenomen door Wethouder Kees Visser.

Helderse Courant, 6 April 2021, 17:13

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210406_63380115

https://twitter.com/drsmichakat/status/1379725628258271232

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gerechtshof+Amsterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=JC+Toorman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lijsje+Snijder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ina+Molenaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stichting+Adviesman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Municipality+of+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Heleen+Keur
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+Visser
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ilse+van+der+Poel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Schenkeveld+Advocaten
https://robscholtemuseum.nl/?s=BVA+Auctions
https://robscholtemuseum.nl/?s=Friedberg+&+Mahn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Van+der+Meer+&+Philipsen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Imming+Logistics
https://robscholtemuseum.nl/?s=Verzekering
https://robscholtemuseum.nl/?s=Raetsheren+van+Orden+BV
https://robscholtemuseum.nl/?s=WA+Hienfeld
https://robscholtemuseum.nl/?s=Underwriter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lloyd’s
https://robscholtemuseum.nl/?s=Onrechtmatig

8 Comments

  1. HET IS HIER DE GEMEENTE DEN HELDER DIE DE DANS ONTSPRINGT!!

    -Wacht maar-.

  2. Waar het Nieuwe Rob Scholte Museum gevestigd gaat worden? Waarschijnlijk in het overbodige nieuwe stadhuis op Willemsoord. Ze zullen wel moeten. Den Helder richt meer schade aan dan ze ooit kan betalen.

  3. Zelden is een kunstenaar van internationale klasse zo behandeld met als doel hem voor goed zakelijk en persoonlijk te beschadigen. Een voorbeeld van minachting door de misselijk makende paternalistische meedogenloze ambtenarij voor kunst die er werkelijk toe doet. Scholte zou op handen moeten worden gedragen door de overheid in plaats van vervolgd…

  4. Die Micha Kat endorsement ontmaskert je als een, tja, wat in godsnaam.

  5. Daar waar de uithoek vh land is, zal niemand, die de kunst uitdraagt, veilig zijn. Schaam u, mens die deze uithoek uitwoont. Alleen eigen belangen koesteren en uitdragen, is dat wat dit mens kan. Verkwansel de schoonheid v.d.kunst en gij, Lucifer, zult branden en niet herrijzen. Gij zult geen feniks zijn. Gij zult niets zijn!

  6. Hilmano Christiaan van Velzen van Amsterdam april 9, 2021 op 12:54 am

    Den helder SCHAAM JE DIEP VOOR WAT JULLIE EEN LEVENDE HOLLANDSE MEESTER ROBSCHOLTE AAN DOEN NEDERLAND VAN RUTTE EN ZIJN MAKKERS ZIJN RAKKERS ZULLEN WE MAAR EVEN VERGETEN ZOALS DE PREMIER DIE PINOKIO DOET VERBLEKEN TOT EEN KLEIN DUIMPJE MET DEZE ONMACHT AAN DE MACHT WAAR DE LEUGEN REGEERT KEES VISSER ALS JE VAN NEDERLAND HOUDT VAN REMBRANDT VAN GOGH RUBENS JAN STEEN DAN MOET DEN HELDER ZICH TOCH EEUWIG SCHAMEN HOE ROBSCHOLTE EEN LEVENDE HOLLANDSE MEESTER AL JAREN WORDT GESCHOFFEERD IK BEN JOUW DICHTER DE HOOGTE KUNST VAN AMSTERDAM EN NEDERLAND DE DAKLOZE DICHTER EN IK HOOP ZO DAT JIJ KEES VISSER BESEFT DAT den helder alles in het werk moet stellen om Rob SCHOLTE te bejegenen met de grote respect die hij meer dan verdiend heeft ik spreek ook uit naam van mijn MUZE ANSGAR JOHN brenninkmeijer die HOLLANDSE KUNST MAAR VOORAL DE KUNSTENAAR JUIST NU ZO BELANGRIJK EEN WARM HART TOEDRAAGT

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image