Delano Weltevreden – Meer asbest aangetroffen in oude postkantoor Den Helder

Den Helder – Er zit meer asbest in het voormalige postkantoor dan de gemeente en projectontwikkelaar Tuin dachten.

Voor ons is dat heel vervelend“, zegt Kees Jan Tuin. “Wij hadden verwacht, dat wij een gebouw zouden krijgen, dat vrij was van asbest. Er zijn allerlei rapporten geschreven over asbest in dat pand. Op basis van die rapporten hebben we een deal gemaakt met de gemeente. Maar als er eenmaal wordt gesloopt, kom je plekken tegen waar meer asbest zit. Wij hadden verwacht, dat de gemeente dat zou laten verwijderen, maar de gemeente beroept zich op het contract en zegt, dat die werkzaamheden voor onze rekening zijn.”

Tot medio april vorig jaar zat het Rob Scholte Museum in het pand. Tuin heeft het gebouw van de gemeente gekocht voor 650.000 euro. De helft van dat bedrag hoefde hij pas te betalen nadat asbest uit het gebouw was verwijderd. Tuin moet nu naar verwachting enkele tienduizenden euro’s extra steken in het verwijderen van asbest, waar niet op was gerekend.

Loes Vermeer heeft inmiddels bezwaar gemaakt tegen de vergunning, die is verleend voor de verbouwing van het pand en tegen de werkzaamheden in het gebouw. “Er wordt van alles en nog wat gesloopt, terwijl de gemeenteraad heeft bepaald dat het karakter van het gebouw niet mag worden aangetast. Waar kun je als burger dan nog op vertrouwen? Bovendien wordt er gesloopt, terwijl de rechter nog uitspraak moet doen. Daar zouden Tuin en vooral de gemeente respect voor moeten hebben. Als Rob Scholte in het gelijk wordt gesteld, gaat dat de gemeente, dus de inwoners, veel geld kosten.”

Tuin zegt echter, dat in het pand alleen de asbest saneerders bezig zijn. “En zij slopen alleen dat wat nodig is voor de verwijdering van asbest.” Eerder had Rob Scholte al bezwaar gemaakt tegen de vergunning. Tuin hoopt, dat de bezwaren van de kunstenaar en Loes Vermeer de verbouwingsplannen niet nodeloos zullen vertragen. “Vertraging betekent, dat we met z’n allen langer tegen een met hout dichtgetimmerd pand aan zullen moeten kijken.”

Helderse Courant, 27 augustus 2019, 15:01

Reacties:

Roy ML
Ah wat sneu toch voor ze.

Louisa Lagerveld
Tuin heeft dat risico toch zelf genomen, wie zich brandt moet op de blaren zitten…..het was toch een geweldig samenspel tussen gemeente en Tuin om er voor te zorgen dat Scholte het pand niet zou kunnen betrekken….
Het kan zelfs nog zo zijn dat Tuin alsnog ervoor moet zorg dragen dat Scholte het pand weer moet betrekken, Maar daar gaat de rechter over, ik niet….. Half september wordt een uitspraak verwacht. Zowel de gemeente als Tuin hadden het respect en de beschaving moeten opbrengen om te wachten op deze uitspraak (respect voor de rechterlijke macht) alvorens zulke rigoreuze stappen te ondernemen. Er wordt nog steeds geprocedeerd over een koopovereenkomst en een huurovereenkomst…..en dan toch snel een omgevingsvergunning aanvragen en natuurlijk van de gemeente deze vergunning krijgen?? Dan roep je het risico van meer kosten toch zelf over je af…….en wat ook zo triest is, de gemeente procedeert op kosten van de samenleving, gelden van hardwerkende burgers….

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190827_77395913/meer-asbest-aangetroffen-in-oude-postkantoor-den-helder

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=oude+postkantoor+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=asbest
https://robscholtemuseum.nl/?s=sloop
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+Jan+Tuin
https://robscholtemuseum.nl/?s=Aannemersbedrijf+Tuin
https://robscholtemuseum.nl/rob-scholte-museum-marc-nihot-bezwaarschrift-betreffende-omgevingsvergunning-middenweg-172-174-den-helder/

2 Comments

 1. Na alle pogingen door Tuin, Woningstichting en de gemeente van de afgelopen maanden, om via de media hun bouwontwerpen en sloop- en verbouwacties te ventileren, met de bedoeling om de kantonrechter te Alkmaar te beïnvloeden, zal ik eens uitzoeken of er ook Old-Boys contacten van rechter Jansen in die richting bestaan.
  De huurwet is duidelijk, maar op basis van het laatste denk ik wel een voorspelling van de uitspraak te kunnen doen.
  Wie een gat sloopt voor een ander Tuint er zelf in ….!?

 2. Helemaal mee eens Louisa, maar hoe vaak is er al niet door deze gemeente zo gehandeld?
  Judge X, ik heb van het begin af aan al het gevoel er hangt een zweem omheen, kijk in Den Helder zelf wie wat en waar mag doen voor deze gemeente.
  Lees ook de volgende stukken op de site van het Rob Scholte museum.

  Bezwaarschrift Sloopmelding Middenweg 172-174 te Den Helder
  Den Helder, 1 augustus 2019
  Gemeente Den Helder Drs. Bijlweg 20 1784 MC Den Helder
  Betreft Bezwaarschrift Sloopmelding Middenweg 172-174

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.