Delano Weltevreden – Leerlingen De Verrekijker: Wethouder moet bij elke beslissing denken aan het belang daarvan voor kinderen van de toekomst

Wethouder Kos luistert aandachtig naar de leerlingen van De Verrekijker (foto Peter van Aalst|NHD)

Wethouder Pieter Kos met de roze bril op, naast hem staat de toekomststoel (foto NHD)

Wethouder Pieter Kos met de roze bril op, naast hem staat de toekomststoel (foto NHD)

Leerlingen De Verrekijker: Wethouder moet bij elke beslissing denken aan het belang daarvan voor kinderen van de toekomst

Den Helder – Onderwijs Wethouder Pieter Kos heeft een zware opdracht meegekregen van de leerlingen van basisschool De Verrekijker. Bij alle toekomstige beslissingen moet hij overwegen, of die ook goed zijn voor de kinderen van hun kleinkinderen.

Pieter Kos is tijdens een werkbezoek aan scholenkoepel Stichting Kopwerk verrast met een Toekomststoel. Die door leerlingen beschilderde stoel, moet een plekje krijgen in zijn kantoor op het stadhuis. Aan de Toekomststoel zijn regels verbonden, zeggen de kinderen. Zo is hij niet bedoeld om op te zitten, maar moet het de Wethouder er elke dag aan herinneren, dat hij bij elke beslissing de toekomst van komende generaties moet laten meewegen. De Wethouder kreeg er ook een roze bril bij van het formaat XXL. Als hij die opzet, kan hij de mooie toekomst zien, die de kinderen voor ogen hebben.

Belangrijk

Alle groepen hebben meegewerkt aan het project, vertelt schooldirecteur Jamila Helstone. De lagere groepen hebben nagedacht over wat zij belangrijk vinden voor kinderen in de toekomst. De oudere leerlingen hebben de stoel beschilderd. Leerlingen van groep 7/8 hebben de Toekomststoel aan de Wethouder aangeboden.’’ Een oud leerling, die een opleiding houtbewerking volgt, heeft de stoel gemaakt.

Wethouder Kos: “Ik vind het een geweldig idee. Het is nogal een opdracht. De Toekomststoel krijgt een mooi plekje in mijn kantoor.

Opdrachtgevers

Maar waar moet hij bij die toekomst allemaal aan denken, wilde de Wethouder van zijn jonge opdrachtgevers weten.Het milieu’, vindt een leerlinge. Een andere wil ’strengere regels voor dingen, die niet mogen’. Een klasgenootje wil, dat de Wethouder nadenkt over het oplossen van het lerarentekort. Meer naar kinderen luisteren staat ook op het lijstje.

Wat de Wethouder van hun presentatie vond, wilden de kinderen weten. “Jullie hebben het fantastisch gedaan. Ik ben trots op jullie“, zei Kos.

De leerlingen zijn van plan de vinger aan de pols te houden. In mei brengen zij een bezoek aan het stadhuis. Dan willen zij van de Wethouder weten welke beslissingen hij heeft genomen onder invloed van de Toekomststoel.

Helderse Courant, 12 maart 2020, 17:26

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200312_89137778/leerlingen-DeVerrekijkerWethouder-moet-bij-elke-beslissing-denken-aan-het-belang-daarvan-voor-kinderen-van-de-Toekomst

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Verrekijker
https://robscholtemuseum.nl/?s=Toekomststoel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Kos
https://robscholtemuseum.nl/OpenBrief-aan-het-College-van-B&WDen+Helder-over-het-Rob-ScholteMuseum/
https://robscholtemuseum.nl/breaking-news-vandaag-9-december-2015-is-het-precies-1-jaar-na-de-overeenkomst-met-WethouderKos-over-de-uitbreiding-van-het-RobScholteMuseum/
https://robscholtemuseum.nl/basisschool-DeVerrekijkerDenHelderDeVerrekijker-zingt-over-het-RobScholteMuseum1/
https://robscholtemuseum.nl/basisschool-DeVerrekijkerDenHelderDeVerrekijker-zingt-over-het-RobScholteMuseum2/