Delano Weltevreden – ’Iedereen denkt mee met Nollen’

Nieuw werk

De komende twee jaar worden drie nieuwe kunstwerken van de in 2006 overleden kunstenaar geplaatst op het terrein bij Station Zuid.

Den Helder – Twee grote plastic zakken vol administratie. En een paar ’kleine lijkjes’. Nu de meeste plooien uit de erfenis zijn gladgestreken, kan het nieuwe bestuur van Stichting De Nollen met volle kracht vooruit.

Vanaf morgen is het kunstproject bij treinstation Den Helder Zuid weer open voor het publiek. Een nieuw kunstwerk van wijlen Ruud van de Wint is dan ook te zien.

Voorzitter Joost van Dijk: “Het is een uniek project. Ons bestuur heeft maar één oogmerk: ’hoe krijgen we De Nollen goed in beeld?’ Het is een project van internationale allure. We willen, dat het niet alleen Koreanen en Japanners trekt, maar zeker ook mensen uit Den Helder.”

Hij is blij met de nieuwe leden, die ervaring meenemen op diverse gebieden. Financieel directeur Peter Kramer van Woningstichting is de nieuwe penningmeester. Christel Portegies, oud wethouder cultuur van de gemeente Castricum en kunsthistorica, is de secretaris. Dat ook Bernard Bavinck, oud lid van de Hoge Raad, zitting wilde nemen in het bestuur, zegt volgens oud- echter Van Dijk genoeg. “Hij gaat zijn naam niet verbinden aan een organisatie met een ruziecultuur.” Verder maken Lourens Sluis (oud directeur ziekenhuis) en Ernst Millaard (oud directeur verzekeringsmaatschappij) deel uit van het bestuur.

Eerst moest er financieel puin worden geruimd. “Van het vorige bestuur kregen we de administratie in twee grote supermarkttassen. De jaarrekeningen over 2017 en 2018 waren ook niet gemaakt.” Bij het in kaart brengen van de financiële situatie kwamen enkele ’kleine lijkjes’ uit de kast, zegt de voorzitter. “Twee rekeningen. Notaris Arrindell kreeg nog vijftienhonderd euro. Zij heeft meteen gezegd, dat we daar maar een streep door moesten trekken. Advocatenkantoor Schenkeveld krijgt nog twaalfduizend euro van de stichting. Die begrijpt, dat het belangrijk is om de boel hier nu overeind te houden en zegt, dat we het over die rekening nog wel hebben.”

Die houding is volgens voorzitter Van Dijk tekenend voor hoe iedereen zich opstelt ten opzichte van De Nollen. “Met burgemeester Koen Schuiling en wethouder Heleen Keur hebben wij buitengewoon goede gesprekken gehad. Wij hebben de mondelinge toezegging van een financiële bijdrage om het achterstallig onderhoud weg te werken. Het gaat om zo’n vijf ton. De gemeente stelt wel de eis van cofinanciering. Het VSB Fonds heeft de andere helft van dat bedrag toegezegd.” Wethouder Keur: ,,De gemeenteraad had voor 2018 een bedrag van 300.000 euro beschikbaar gesteld voor De Nollen. Dat bedrag is met goedkeuring van de raad doorgeschoven naar 2019. Het college had en heeft de intentie om het geld in te zetten voor de doorstart van het project. Met het nieuwe bestuur hebben wij het vertrouwen in een goede ontwikkeling van De Nollen.’’

Aan de subsidiegevers is verantwoording afgelegd. “Er is een accountantsverklaring. Ik verwacht daar geen problemen”, zegt Van Dijk. “Binnenkort hebben we de begroting op orde, zodat we gericht en zinnig onderbouwd bij subsidiegevers terecht kunnen voor het afbouwen van het museum.”

Drie kunstwerken

Op het terrein wordt driftig doorgewerkt om de visie van de overleden kunstenaar verder vorm te geven. Zoon Gijs van de Wint: “Verdeeld over twee jaar worden drie beelden bijgeplaatst. Dat zijn beelden, waar pa aan was begonnen, maar die hij niet afgemaakt heeft. Dat hebben wij nu gedaan.” Hij is blij, dat de tijd van vechten tegen het (vorige) bestuur voorbij is. “Dat heeft aardig wat tijd en energie gekost. Gelukkig zijn we er goed doorheen gekomen. De blik is weer op de toekomst gericht.”

Helderse Courant, 20 maart 2019

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rudi+van+de+Wint
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gijs+van+de+Wint
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nollen
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-juridisch-zwaargewicht-gaat-nollen-leiden/