Delano Weltevreden – ’Gemeente van regen in drup’

Helderse Courant, zaterdag 21 november 2020 (foto NHD)

Gemeente van regen in drup

Opslagkosten van kunstcollectie zouden vijftig procent hoger liggen bij veilingbedrijf

Voorzieningenrechter Leendert Saarloos vindt, dat de gemeente Den Helder terecht zuinig zegt te willen omgaan met gemeenschapsgeld.

De rekening is dus voor de gemeente Den Helder

Den Helder – Maar met het besluit om de kunstcollectie van Rob Scholte weg te halen bij de firma Imming en onder te brengen bij veilingbedrijf BVA lijkt de gemeente wat de opslagkosten betreft van de regen in de drup te zijn geraakt.

De gemeente wilde af van de hoge opslagkosten voor de kunstcollectie van Rob Scholte bij de firma Imming in De Goorn. Maar bij veilingbedrijf BVA, waar de kunst nog steeds is opgeslagen, zouden de kosten meer dan 50 procent hoger liggen. Ruim 15.000 euro per maand.

Imming rekende voor het opslaan van de ruim 8.000 stukken tellende kunstcollectie een kleine tienduizend euro per maand. De collectie is daarheen gebracht in april 2018, nadat Scholte en zijn gezin uit het het Rob Scholte Museum waren gezet.

Postkantoor

In september vorig jaar oordeelde de kantonrechter, dat de gemeente Scholte terecht uit het voormalige postkantoor had gezet. De kunstenaar moet onder meer de ontruiming en opslagkosten betalen. Omdat het niet lukte dat geld, inmiddels ruim 550.000 euro, te innen, besloot de gemeente de kunstcollectie te veilen.

Geld

De rechter stak daar echter een stokje voor. Scholte had geen geld om zijn advocaten te betalen. Die hadden daarom executoriaal beslag gelegd op de kunstcollectie. Omdat hun beslag ouder was, mocht de door de gemeente georganiseerde veiling niet doorgaan. Friedberg & Mahn Advocaten mag de kunstcollectie verkopen. Als het advocatenkantoor, dat niet binnen een redelijke termijn doet, is de gemeente weer aan zet.

Ook oordeelde de rechter, dat de kunstcollectie niet weggehaald had mogen worden bij Imming. De gemeente moest de collectie terugbrengen naar Imming. Dat is niet gebeurd. “De deurwaarder zegt van Imming te hebben gehoord, dat die geen ruimte meer heeft voor de collectie van mijn cliënt. Of dat klopt weet ik niet. In ieder geval verschuilt de deurwaarder zich daar achter en doet hij niets met de instructies van de rechter.”

Deurwaarderskantoor Van der Meer en Philipsen in Alkmaar verwijst voor vragen naar de stadsadvocaat, Schenkeveld Advocaten. Ilse van der Poel van dat advocatenkantoor was vrijdag niet bereikbaar. Ook de firma Imming niet.

Rekening

Gemeentelijk woordvoerster Joyce in ’t Veld vertelt niet waarom de collectie nog steeds bij BVA is opgeslagen en wat het veilingbedrijf de gemeente tot nu toe per maand in rekening bracht. “Zoals je weet, is het nu aan Friedberg & Mahn om de executieverkoop van de kunst tot stand te brengen. De opslagkosten komen voor hun rekening.”

Geen sprake van, zegt Bernard Friedberg: “De kunstcollectie is bij BVA over twee verdiepingen verspreid. Van de advocaat van BVA heb ik begrepen, dat BVA daar 1.800 euro per week per verdieping voor rekent. Per maand is dat dus bijna 15.600 euro. De rechter heeft geoordeeld, dat de kunstcollectie onrechtmatig bij Imming is weggehaald en naar BVA is gebracht. En dat het terug moet naar Imming. Wij zijn de afspraak voor het opslaan van de kunstcollectie bij BVA niet aangegaan. De rekening is dus voor de gemeente Den Helder. Als het klopt wat de advocaat van BVA zegt, zijn de opslagkosten bij het veilingbedrijf dus veel hoger dan bij Imming.”

BVA was vrijdag niet voor commentaar bereikbaar.

Volgorde

Friedberg & Mahn Advocaten onderzoekt nu, wanneer de kunstcollectie van Rob Scholte kan worden geveild, in welke volgorde de stukken moeten worden verkocht en welk veilingbedrijf, dat moet doen.

Helderse Courant, 21 november 2020

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201120_7470210

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Benno+Friedberg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Friedberg+&+Mahn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ilse+van+der+Poel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Schenkeveld+Advocaten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Leendert+Saarloos
https://robscholtemuseum.nl/?s=BVA+Auctions
https://robscholtemuseum.nl/?s=Imming
https://robscholtemuseum.nl/?s=Van+der+Meer+Philipsen
https://robscholtemuseum.nl/?s=postkantoor
https://robscholtemuseum.nl/?s=onrechtmatig