Delano Weltevreden – Den Helder wil op 6 april beginnen met het veilen van de kunst collectie van Rob Scholte: Kunstenaar wil meer tijd om tot overeenstemming te komen met gegadigden

BVA Auctions Altijd wat te bieden (foto YouTube)

Gemeente Den Helder wil op 6 april beginnen met het veilen van de kunstcollectie van Rob Scholte: Kunstenaar wil meer tijd om tot overeenstemming te komen met gegadigden

Het Rob Scholte Museum is bijna drie jaar geleden in opdracht van de gemeente Den Helder met hulp van de sterke arm ontruimd (foto Peter van Aalst)
Den Helder – Wat de gemeente Den Helder betreft gaan de eerste stukken uit de kunstcollectie van Rob Scholte op 6 april onder de hamer. De kunstenaar wil juist meer tijd om tot overeenstemming te komen met potentiële kopers.

Die zijn er, vertelde advocate Ina Molenaar dinsdagmorgen aan voorzieningenrechter L Saarloos. Er ligt onder voorbehoud een bod van 650.000 euro op 1.199 kunstwerken. „Dat is bijna het dubbele van de maximale waarde die de collectie volgens een gemeentelijke deskundige bij veiling zal opbrengen”, aldus Molenaar.

In de kunstwereld gaan onderhandelingen niet snel. Meer tijd is gerechtvaardigd. Als Scholte slaagt is dat in het belang van alle betrokkenen”, zegt de advocaat van Scholte. Door beschadigingen aan enkele kunstwerken is het enthousiasme van de geïnteresseerde kopers getemperd, vertelde zij in de rechtbank. Volgens deskundigen die kunststukken voor potentiële kopers hebben getaxeerd, is de waarde van de collectie door beschadigingen gedevalueerd. BVA Auctions zou de stukken niet hebben opgeslagen, zoals het hoort. ’Een abominabele wijze van opslag’, noemt de advocaat van Scholte het. De schade zou mogelijk in de tonnen lopen. De kunstenaar stelt de gemeente en BVA Auctions aansprakelijk.

Goed opgeslagen

Stadsadvocaat Ilse van der Poel verwijst het verhaal over gebrekkige opslag naar het rijk der fabelen. De kunstcollectie is volgens haar prima opgeslagen. De schade aan de kunstwerken kan al in het Rob Scholte Museum zijn ontstaan stelt zij. Volgens Van der Poel lagen kunstwerken in het museum ook niet echt goed opgeslagen. De schade aan het kunstwerk Potten schat zij op 1200 euro. Hoewel de stadsadvocaat betwist, dat de door Scholte geconstateerde schade de schuld is van BVA Auctions, of de gemeente Den Helder is de verzekeraar van de schade op de hoogte gebracht.

Advocaat Molenaar vindt, dat de stadsadvocaat niet snapt hoe het met kunst werkt. „Het kunstwerk Potten heeft een geschatte waarde van 2 ton. Het gaat om de compositie. Als een deel beschadigd is, is het kunstwerk als geheel veel minder waard.”

Omdat een deel van de collectie duidelijk veel meer opbrengt dan de gemeente door een veiling denkt binnen te halen, moeten in beslag genomen werktuigen en materialen teruggeven worden aan Scholte, vindt zij. Zodat hij weer aan het werk kan.

Gelegenheid

Stadsadvocaat Van der Poel vindt, dat Rob Scholte meer dan genoeg gelegenheid heeft gekregen om veiling te voorkomen. De voorzieningenrechter zou de gemeente in haar ogen nu moeten toestaan om de kunstcollectie te gelde te maken. Dat kan al op 6 april beginnen. Twee weken daarvoor wil BVA Auctions de kunststukken, die eerst verkocht worden, op de website laten zien.

Veiling van de kunstcollectie in de huidige staat zou volgens de advocaat van Scholte juist voor een lagere opbrengst zorgen. Bovendien is het schadelijk voor de reputatie van de kunstenaar als zijn kunstwerken voor een habbekrats bij BVA Auctions worden verkocht. De advocaat zegt, dat wat schuldeiser Friedberg & Mahn Advocaten uit Amsterdam betreft niet per se geveild hoeft te worden. Als zij met Scholte op een andere manier tot overeenstemming kunnen komen, is dat ook goed, aldus Molenaar. Zij wijst er verder op, dat de gemeente het risico loopt om in hoger beroep teruggefloten te worden. Als dat gebeurt, kijkt de gemeente tegen een fikse schadeclaim aan, waarschuwt de advocaat.

Rechter Saarloos doet op 16 maart uitspraak in deze zaak. Als het Rob Scholte toch lukt om voor die tijd een concreet bod van gegadigden te overleggen, mag de gemeentelijke deurwaarder in overleg met de schuldeisers daar een besluit over nemen.

Schuld

De gemeente wil zo’n 550.000 euro van Scholte. Friedberg & Mahn Advocaten, de vorige advocaten van Rob Scholte, hebben een onbetaalde rekening van 375.000 euro.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210302_70304290

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ina+Molenaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Leendert+Saarloos
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stichting+Adviesman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Verzekering
https://robscholtemuseum.nl/?s=Raetsheren+van+Orden+BV
https://robscholtemuseum.nl/?s=WA+Hienfeld
https://robscholtemuseum.nl/?s=Underwriter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lloyd’s
https://robscholtemuseum.nl/?s=Municipality+of+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ilse+van+der+Poel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Schenkeveld+Advocaten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Friedberg+&+Mahn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Van+der+Meer+&+Philipsen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Imming+Logistics
https://robscholtemuseum.nl/?s=BVA+Auctions
https://robscholtemuseum.nl/?s=Onrechtmatig

1 Comment

  1. Jacques van Velzen 4 maart 2021 op 13:45

    Stadsadvocaat Ilse van der Poel verwijst het verhaal over gebrekkige opslag naar het rijk der fabelen. De kunstcollectie is volgens haar prima opgeslagen. De schade aan de kunstwerken kan al in het Rob Scholte Museum zijn ontstaan, stelt zij. Volgens Van der Poel lagen kunstwerken in het museum ook niet echt goed opgeslagen. De schade aan het kunstwerk Potten schat zij op 1.200 euro. Hoewel de stadsadvocaat betwist, dat de door Scholte geconstateerde schade de schuld is van BVA Auctions of de gemeente Den Helder, is de verzekeraar van de schade op de hoogte gebracht.

    Zodra je een kunstwerk ontleedt tot slechts de bouwstoffen, waarvan het is vervaardigd =, vervalt daarmee tevens elke meerwaarde, die een kunstenaar deze samengestelde materialen toedicht, afhankelijk van naam en statuur.

    Op deze wijze kan de stadsadvocaat met het verstand van een goudvis alles van waarde tot nul reduceren.

    Daarnaast ben ik als persoon bereid onder ede te verklaren, dat alle kunstwerken, die nu kapot zijn, destijds in prima conditie waren te aanschouwen, tot de dag van de deportatie van Rob en zijn gezin. De dag van de karaktermoord. De dag, waarvan ik mij blijvend zal schamen als trots ingezetene van Den Helder.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.