Delano Weltevreden – Den Helder wil nieuwe inwoners flink door de ’wasstraat’ halen + SPLNTR – splinterview (5): PIETER KOS

Den Helder wil nieuwe inwoners flink door de ’wasstraat’ halen

Den Helder – Hoe verleid je duizenden nieuwe werknemers en hun gezinnen om zich de komende jaren niet in een andere stad, maar in Den Helder te vestigen? Diverse partijen ontwikkelen nu een concept, dat de Helderse ’wasstraat’ wordt genoemd.

Den Helder heeft de wind mee. De komende jaren zijn duizenden mensen nodig voor vier tot zevenduizend vacatures, die lastig in te vullen zijn. Niet alleen bij de marine, ook in het onderwijs, bij de gemeente, in de zorg en voor de overgang naar schone energie, legt wethouder Pieter Kos uit. Voor grofweg duizend banen denken initiatiefnemers Woningstichting, de gemeente Den Helder en de marine mensen in beeld te hebben. Kos: “Onder anderen mensen, die nog op school zitten en zij-instromers.” Voor de andere vijf tot zesduizend banen moet Den Helder de concurrentie aan met andere steden, die ook om nieuwe werknemers staan te springen.

In Den Helder hebben inmiddels zo’n vijfenzestig organisaties de koppen bij elkaar gestoken. Zij ontwikkelen samen het Helders Perspectief, dat moet uitmonden in een voorstel, waar potentiële werknemers, hopen zij, moeilijk nee tegen kunnen zeggen. “Je kunt de mensen, die wij nodig hebben, alleen verleiden met een breed aanbod. Wij hebben daar de wasstraat voor ontwikkeld. Je gaat er met je hele gezin in. Als je er aan de andere kant weer uit komt, heb je onder meer een baan voor jezelf, een baan voor je vrouw, goede scholen en sportclubs voor je kinderen en twee keer zoveel huis als je voor hetzelfde bedrag in de randstad zou kunnen krijgen. Alle bedrijven, die denken iets in die wasstraat te kunnen stoppen, nodigen wij uit zich aan te sluiten.

Inwoners moeten ambassadeurs van het nieuwe Den Helder worden, zegt Kos: “We zijn al twintig, vijfentwintig jaar gewend om met een onsje minder genoegen te nemen. Maar we gaan van krimp naar groei. Het is prettig, dat het nu de andere kant op gaat. We hebben inwoners nodig, die ons willen helpen aan mensen van buiten te vertellen, dat zij hier moeten komen wonen, omdat we in Den Helder werk en goede voorzieningen hebben.

Helderse Courant, 31 juli 2019, 16:52

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190730_29475344/den-helder-wil-nieuwe-inwoners-flink-door-de-wasstraat-halen

splinterview (5): PIETER KOS

Naam: Pieter Kos
Leeftijd: 36
Woonplaats: Leiden
Burgerlijke staat: ongehuwd

Bedrijf/beroep: ondernemer en gemeenteraadslid
Werkplaats: Leiden

Website: http://www.pieterkos.com
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/pieterkos/
Twitter: https://twitter.com/pieter_kos
Facebook: https://www.facebook.com/pieterkos

1) Graag een korte pitch, zodat goed duidelijk wordt wat iedereen van jou moet weten.

Beroepsmatig probeer ik balans te vinden tussen mijn pragmatisme en idealisme. De combinatie van gemeenteraadslidmaatschap en ondernemerschap biedt daarvoor alle kansen. Politiek bijdragen aan een beter Leiden met een oplossingsgerichte houding, en geld verdienen met oog voor de maatschappelijke en ecologische gevolgen. De komende jaren zal de balans waarschijnlijk gaan verschuiven naar meer GroenLinks en minder ondernemen. Politiek is een verslavend vak en er is een wereld te redden.

2) De pitch bij vraag 1 was vast hoofdzakelijk positief. Volledig terecht natuurlijk, maar noem ook één slechte eigenschap van jezelf? Niet te veel toelichting of afzwakking; graag alleen één slechte(re) eigenschap.

Mijn slechte eigenschap is, dat ik vast blijf bijten in een discussie, terwijl nieuwe kansen zich vaak pas voordoen, wanneer je loslaat. “Don’t take it personal,” daar heb ik moeite mee.

3) Kies één van de volgende ‘1e keer onderwerpen’ en vertel hier kort iets over.

– 1e aankoop;
– 1e baan(tje);
– 1e wijze les;
– 1e prestatie van formaat;
– 1e zoen;
– 1e geld.

1e prestatie van formaat. Ik heb in mijn jeugd altijd veel aan sport gedaan. Iedere dag was ik bezig met basketbal en op mijn 14e werd ik voor de eerste keer Nederlands kampioen. Het gevoel van samen ergens hard aan werken en winnen is onbeschrijfelijk. Alleen winnen is niks aan. Zoek in je leven naar plaatsen, waar je tot je recht komt, waar jouw talenten bijdragen aan het geheel, en geniet vervolgens met volle teugen van het resultaat.

4) Vertel de lezer (liefst gepassioneerd) over één kunstwerk, muziekstuk, film, boek of gerecht. Het mag natuurlijk ook gaan over de maker of iets anders. Belangrijk: verkoop je enthousiasme.

Ik zou geen dag zonder muziek kunnen. Ik bezoek veel concerten, ga ook graag naar onbekende bands kijken in een kroeg. Het melancholieke van ‘Counting Crows’, de energie van ‘Rage against the machine’, de recalcitrante teksten van ‘Public Enemy’, de poëzie van ‘de Kift’, de teksten van ‘Leonard Cohen’, de romantiek van ‘Sam Cooke’, voor iedere stemming bestaat er muziek. Voor tips ben ik altijd te bereiken op Twitter.

5) Wat vind je een goed/bijzonder/noemenswaardig bedrijf in Leiden e.o. en waarom?

Ik ben uiteraard erg gecharmeerd van ondernemers, die meer doen dan alleen geld verdienen. Ik wil er twee noemen van de vele voorbeelden in Leiden. De fantastische bamboe fietsen van http://www.eerlijkekansen.nl. Topkwaliteit en iedereen in de supply chain profiteert. En ten tweede de elektrische boten van http://www.bootjesenbroodjes.nl Het is zo mooi om in stilte te genieten van onze prachtige grachten of de kaag. En Bootjes en Broodjes draagt ook nog eens actief bij aan het schoon houden ervan.

6) Je woont/werkt in Leiden e.o., wat vind je nou echt goed en echt slecht aan deze plaats/omgeving? Stel je veranderingen voor? Zo ja, welke en waarom?

Leiden is een geweldige plaats om te wonen. Het oude centrum met de steegjes en de hofjes. Kroegen, terrasboten, restaurants, studentenhuizen, het maakt Leiden tot een plaats die leeft. Ik zou wel graag meer moderne kunst zien in de openbare ruimte, het Leidse idee over kunst is nogal conservatief (nu weer de wens voor een beeld van Jan Steen) terwijl er in het Leiden van 2012 veel kunstenaars wonen die prachtige dingen maken. Overigens grote complimenten aan Museum de Lakenhal die de laatste jaren laat zien, dat kwaliteit van internationale allure, historie en innovatie prima samen gaan. Wie de nieuwste expositie ‘Parelen’ nog niet heeft gezien moet daar snel naar toe!

7) Wat is jouw voornaamste doel/wens voor de komende 12 maanden? Zou iemand je d’rbij kunnen helpen en hoe?

De komende 12 maanden gaat GroenLinks werken aan het verkiezingsprogramma voor 2014. Ik zou graag zien, dat ook ondernemers daar in meehelpen. Ondernemers zijn veel verder dan de overheid als het aankomt op duurzaamheid, groen ondernemen en MVO. Ik sta open voor die inspiratie en zal actief het gesprek opzoeken. Maar schroom niet mij ook te benaderen.

8) Zou je nog iets aan de lezers willen vragen, of zou je hen nog iets willen zeggen/aankondigen? Voel je vrij, dat hier te doen (commerciële uitingen zijn toegestaan!).

Zie mijn antwoord bij vraag 7.

9) Wie zou je binnen Leiden e.o. willen aandragen om deze vragen ook te beantwoorden? En waarom?

Eén van mijn doelen voor 2013 is om bij te dragen aan de verbetering van de relatie tussen stad en Universiteit. De benoeming van Carel Stolker als nieuwe rector Magnificus in februari 2013 biedt daar alle kansen toe. Ik draag hem dan ook graag voor.

10) Ten slotte: wat is je (ongezouten) mening over advocaten?

Ik ben er van overtuigd, dat goede ondernemers worden omringd door goede adviseurs. Ga niet zelf zitten klooien met je boekhouding, ga niet zelf brieven zitten schrijven naar leveranciers die contracten niet nakomen, maar ga doen waar je als ondernemer het beste in bent. Goede adviseurs geven je die tijd en ruimte.

SPLNTR, datum onbekend

https://splntr.eu/splinterview-5-pieter-kos/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Kos
https://robscholtemuseum.nl/breaking-news-vandaag-9-december-2015-is-het-precies-1-jaar-na-de-overeenkomst-met-wethouder-kos-over-de-uitbreiding-van-het-rob-scholte-museum/
https://robscholtemuseum.nl/?s=Helders+Perspectief
https://robscholtemuseum.nl/?s=Leiden