De Volkskrant – Verdachte van aanslag op Rob Scholte gearresteerd

De politie heeft dinsdag R.P. uit Purmerend aangehouden in verband met de aanslag op kunstenaar Rob Scholte in 1994. Persofficier J….

Uit de door de privé detective verzamelde verklaringen van informanten bleek vorig jaar september al, dat de man in opdracht van een drugsbaas de advocaat O. Hammerstein had willen treffen. De man heeft een verleden als free fighter en was portier bij discotheek iT in Amsterdam. Per abuis zou hij een granaat onder Scholte’s auto hebben bevestigd. De politie kon dat verhaal gisteren niet bevestigen.

Scholte reageerde verheugd . ‘De geest is uit de fles.’ Hij rekent erop, dat er nu meer mensen worden opgepakt. Scholte denkt, dat de dader geen persoonlijk motief tegen hem had. Wel vermoedt hij dat meer mensen van de aanslag hebben geweten. Scholte wil niet geloven, dat de persoonsverwisseling toeval was.

De ontploffing van de granaat onder Scholte’s BMW kostte de kunstenaar beide benen. Het door hem ingehuurde recherchebureau Van Oostveen ontdekte. dat de aanslag was bedoeld om advocaat Hammerstein, die in eenzelfde BMW reed en in de buurt woonde, angst in te boezemen. De advocaat speelde een rol in een zwart geld zaak, waarbij drugsgeld was betrokken.

De bevindingen van het detectivebureau zijn in september bij de politie ingeleverd. Scholte en de detective waren verbaasd, dat het zo lang duurde, voordat zij actie ondernam. Beiden zijn in de tussentijd bedreigd door criminelen.

De Volkskrant, 30 juni 1999, 0:00

https://www.volkskrant.nl/mensen/verdachte-van-aanslag-op-rob-scholte-gearresteerd~bc8a3eeb/