De Telegraaf – Opnieuw tegenslag in toeslagen affaire + NHD – Emotioneel gesprek Hoekstra met ouders: ’Schaamrood op kaken’ over affaire met toeslagen

Opnieuw tegenslag in toeslagenaffaire

Den Haag – Opnieuw een tegenvaller in de kinderopvang toeslagen affaire. De opgevraagde dossiers van 22 ouders kunnen niet op tijd worden afgeleverd, heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën aan de Tweede Kamer laten weten.

Deze groep had uiterlijk deze dinsdag inzage in hun dossier moeten krijgen. Dertien ouders ontvangen nu op z’n laatst eind volgende week de stukken. De fiscus streeft er naar de overige ouders voor 1 maart de benodigde documenten te overhandigen.

Termijn ’onvoldoende realistisch

De gekozen termijn was “onvoldoende realistisch om volledig te kunnen voldoen aan de informatie behoefte van de betrokken ouders, aldus Hoekstra. Hij wil voorkomen, dat ouders opnieuw dossiers met veel zwart gelakte pagina’s krijgen, zoals vorige maand een aantal gedupeerden overkwam.

Duidelijk is, dat de eerdere verstrekking van dossiers aan ouders hun vragen onvoldoende beantwoordde en ik wil daaruit lessen trekken. Dit moet deze keer anders. Het perspectief van de burger en zorgvuldigheid staan daarbij centraal. Dit kost echter meer tijd, schrijft de minister.

Hoekstra is verantwoordelijk voor de fiscus sinds het opstappen van zijn staatssecretaris Menno Snel medio vorige maand vanwege de affaire. Zeker honderden en misschien wel duizenden gedupeerden zijn door de fiscus onterecht als fraudeurs behandeld.

De Telegraaf, 7 januari 2020, 21:35, updated 21:40

https://www.telegraaf.nl/nieuws/300648529/opnieuw-tegenslag-in-toeslagenaffaire

Emotioneel gesprek Hoekstra met ouders: ’Schaamrood op kaken’ over affaire met toeslagen

Den Haag – Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft woensdagmiddag een bij tijd en wijle ’emotioneel gesprek’ gehad met veertien gedupeerde ouders van de toeslagen affaire. De slachtoffers verklaarden het gevoel te hebben eindelijk gehoord te worden.

Met het gesprek wil het kabinet volgens de bewindsman laten zien, dat het menens is om de zaak op te lossen. In de aanpak van fraudebestrijding bij kinderopvangtoeslagen schoot de Belastingdienst volledig door. Mogelijk duizenden mensen zijn hierdoor gedupeerd. Het schaamrood staat je soms op de kaken, zei Hoekstra.

Ouders bleven jaren ongehoord in de kwestie. “Ik heb nu het gevoel, dat we wel serieus worden genomen“, zei Angela Sanches (40) uit Rotterdam na afloop. Zij zit met een schuld van een ton door de affaire. “Ik hoop, dat er een eind aan komt en dat ik weer een normaal leven kan gaan leiden.”

Het zal zeker nog dit jaar duren om alle zaken op te lossen. De commissie Donner komt eind deze maand met een nieuw rapport over de zaak. Dan wordt onder meer duidelijk om hoeveel gevallen het gaat. Hoekstra is verantwoordelijk voor de fiscus sinds zijn staatssecretaris Menno Snel vorige maand om de affaire aftrad.

Dinsdag moest Hoekstra nog melden, dat 22 gedupeerde ouders hun dossiers niet krijgen, zoals beloofd.

Het was een heel menselijk gesprek“, aldus voorzitter Gjalt Jellesma van belangenvereniging van ouders in de kinderopvang Boink. Hij snapt, dat het nog lang duurt om het af te ronden. De fiscus kampt met een capaciteitstekort en het is een ’gigantische klus’.

Hij hoopt wel, dat de Belastingdienst alle vorderingen stopzet van mensen, die getroffen zijn door de affaire.Sommige mensen balanceren op het randje.”

Noordhollands Dagblad, 9 januari 2019

https://www.noordhollandsdagblad.nl/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=kinderopvangtoeslag
https://robscholtemuseum.nl/?s=Renske+Leijten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wopke+Hoekstra
https://robscholtemuseum.nl/?s=Menno+Snel
https://robscholtemuseum.nl/?s=fiscus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Belastingdienst
https://robscholtemuseum.nl/?s=commissie+Donner
https://robscholtemuseum.nl/?s=schaamrood
https://robscholtemuseum.nl/rtl-nieuws-ophef-over-weg-gelakte-delen-dossiers-kinderopvangtoeslag-renske-leijten-renskeleijten-willeke-ravenna-willekeravenna/