RTL Nieuws – Ophef over weg gelakte delen dossiers kinderopvang toeslag + Renske Leijten @RenskeLeijten + Willeke Ravenna @WillekeRavenna + SP – Slachtoffer van de heksenjacht?

Ophef over weg gelakte delen dossiers kinderopvangtoeslag

Ouders, die slachtoffer zijn van de ontspoorde fraudejacht van de Belastingdienst, mogen hun dossier inzien. Enkele ouders hebben hun dossier inmiddels ontvangen, maar op Twitter is te zien, dat grote delen zijn weg gelakt.

SP kamerlid Renske Leijten deelde deze beelden van het dossier, dat een van de ouders ontving. “Sprakeloos“, schrijft ze op Twitter.

Renske Leijten @RenskeLeijten

Replying to @kimvankeken and @RoelSchrein

#sprakeloos

Twitter, 10 dec. 2019 · 11:12 p.m.

https://twitter.com/RenskeLeijten/status/1204524312058900492

Enkele weken geleden organiseerde Leijten een protestactie. Met een aantal gedupeerde ouders ging ze naar de Belastingdienst om inzage in hun dossier te eisen. De ouders zijn boos, omdat ze onterecht hun toeslagen kwijtraakten. Ze moeten forse bedragen aan eerder ontvangen toeslagen terugbetalen. De bedragen lopen op van tienduizenden euro’s tot soms wel meer dan 100.000 euro. Al jaren vechten ze voor hun gelijk. Dossiers in handen Staatssecretaris Snel gaf uiteindelijk toe, dat de ouders hun dossier thuisgestuurd moesten krijgen, nadat ze dit hadden aangevraagd bij de Belastingtelefoon of bij hun eigen belastingkantoor. Dat is inmiddels gebeurd, maar Willeke Ravenna, woordvoerder van een van de ouders, laat op foto’s via Twitter zien. dat de dossiers amper leesbaar zijn. Grote delen zijn weg gelakt.

Willeke Ravenna @WillekeRavenna

Yeah! De eerste ouder heeft haar persoonlijk dossier inzake #kinderopvangtoeslag binnen! Een behoorlijk dik pak… Het leest wel lekker snel zo. #belachelijk #weloptijd #meenjedit #faal #lijkteen1aprilgrap @AnsHartnagel @RenskeLeijten @JanTrouw @PieterOmtzigt @pieterkleinrtl

Twitter, dec 10, 2019 · 9:55 p.m.

https://twitter.com/WillekeRavenna/status/1204504994046722060

Reactie Belastingdienst

De fiscus is niet bepaald blij met Ravenna’s tweet. “Schandalig, zoals dit nu gaat“, reageert een woordvoerder van de Belastingdienst. Volgens hem wordt een verkeerde voorstelling van zaken gegeven en is alleen privacy gevoelige informatie weg gelakt, die volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) niet met derden mag worden gedeeld.

Het gaat dan om gegevens van anderen. De eigen informatie is wel leesbaar.”

Zoveel weg gelakt is belachelijk

Ravenna, die optreedt namens een aantal gedupeerde ouders, zet daar haar vraagtekens bij. “Dat is wel erg veel AVG informatie dan“, zegt ze. Ze vindt het belachelijk, dat er zoveel is weg gelakt.

“Het is bizar wat hier gebeurt; zowel de inhoud van het dossier als de ophef die mijn tweet heeft veroorzaakt. Onze ouders knokken al sinds 2012 en om dan zo te worden afgescheept, daar zijn gewoon geen woorden voor.”

Belastingdienst zag Fatma als fraudeur

Fatma is één van de mensen, die ten onrechte werden beschuldigd van gesjoemel met de kinderopvangtoeslag. Vandaag kreeg ze gelijk.

Recht op volledig dossier

SP kamer lid Leijten reageert ook woedend. “Hoe durf je dit te zeggen? Dit is een volledig weg gelakt rapport. Stuur het de ouders dan gewoon niet”, twittert ze.

CDA kamer lid Pieter Omtzigt betitelt deze uitleg eveneens als onzin. “Dit gaat verder dan BSN nummers en zo. Iedere burger heeft recht op zijn dossier en zeker wanneer de overheid je beschuldigt van fraude mag je weten waarom. Dat krijgen ze jaren niet te zien.

Volgens Omtzigt zou het goed zijn als een onafhankelijke derde een dossier mag inzien om te checken of de Belastingdienst niet overmatig lakt.

Renske Leijten @RenskeLeijten

Hoe durf je dit te zeggen? Dit is een volledig weg gelakt rapport. Stuur het de ouders dan gewoon niet.
En AVG? Er zitten in dossiers zelfs kopieën van paspoorten van totaal vreemde mensen. Of gegevens van personeelsleden van kinderopvangcentra.
Hou op met spinnen https://twitter.com/andrekarels/status/1204668739624591360

Twitter, dec 11, 2019 · 9:08 a.m.

https://twitter.com/RenskeLeijten/status/1204674325867044864

RTL Nieuws, 11 december 2019 10:37, aangepast 11 december 2019 12:02

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4951601/kinderopvangtoeslag-dossier-belastingdienst

Slachtoffer van de heksenjacht? Meld het ons!

Gepubliceerd op 5 sep. 2019

Ben je ook slachtoffer van de heksenjacht van de belastingdienst? Laat het ons weten bij ons Meldpunt Kinderopvangtoeslag!
👉 https://doemee.sp.nl/kinderopvang 👈

Van duizenden werkende ouders is de kinderopvangtoeslag onterecht stopgezet. Samen staan we op voor rechtvaardigheid voor deze gezinnen. Doe mee!

Reacties:
https://youtu.be/yb32LwFf0Gg

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Renske+Leijten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kim+van+Keken
https://robscholtemuseum.nl/?s=Roel+Schreinemachers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Omtzigt
https://robscholtemuseum.nl/?s=Belastingdienst