Colin Huizing – De Galerie als Vrienden Club, Ter Na Gedachtenis aan Bart van de Ven, 1952 – 2024, van The Living Room

Bart van de Ven en Martin van Vreden bij Stufen der Anregung, Im Klapperhof, Keulen (foto Pietje Tegenbosch)

The Living Room aan de Wagenaar Straat 5, Amsterdam Oost

Ten Toon Stelling van Fortuyn O Brien, Souvenir, 1991, in The Living Room, Laurier Straat 60, Amsterdam

De Galerie als Vrienden Club, Ter Na Gedachtenis aan Bart van de Ven, 1952 – 2024, van The Living Room

Galerie The Living Room was een Fenomeen, Één van de Sleutel Galeries uit de Nederlandse Kunst van de Jaren Tachtig. Op Richter Bart van de Ven Verzamelde Begin Jaren Tachtig Bevriende Kunstenaars om Zich Heen, die hij ging Exposeren in zijn Woon Huis. Toen de Galerie een eigen Expositie Ruimte betrok, werd die Gedurende Lange Tijd Toon Aan Gevend, The Place to Be.

Kunstenaars als Willem Sanders, Frank van den Broeck, George Korsmit, Peer Veneman, Henk Visch, Aldert Mantje, Harald Vlugt, Erik Andriesse, Rob Scholte, Martin van Vreden, Fortuyn O Brien, Ton van Summeren, Hugo Kaagman en Nour Eddine Jarram Begonnen er hun Carrière. Twee Weken Geleden Over Leed Van de Ven na een Lang Ziek Bed. Colin Huizing, die Assistent Was van Van de Ven en een Scriptie Schreef over de Galerie, Her Denkt een Galerie Houder, die Geschiedenis Schreef.

Op 1 januari 2024 Over Leed Bart van de Ven. Hij was Al Geruime Tijd Ernstig Ziek maar Hij Koos er voor Om Daar Geen Ruchtbaarheid Aan te Geven. Van de Ven was de Galerie Houder van Galerie The Living Room, die in 1981 zijn Oorsprong vond in een Woon Kamer Drie Hoog in Amsterdam Oost. The Living Room was in de Jaren 1980 – 1990 een Belang Rijk Podium voor een Aan Tal Jonge Nederlandse Kunstenaars, die Er Debuteerde in het Officiële Kunst Circuit. Het Ontstond in een Tijd, dat Er op Verschillende Plaatsen Kunstenaars Initiatieven werden Op Gericht, een Alternatief voor Het door Veel Jonge Kunstenaars als Ontoegankelijk Ervaren Galerie Wezen. Door Zelf het Initiatief in Handen te Nemen, Zochten Zij Wegen om Zich te Onttrekken aan het Bestaande Markt Mechanisme in de Kunst. Hier Voor werden Eigen Expositie Mogelijkheden Gecreëerd in Voor Malige Fabrieken en Gekraakte Panden. The Living Room Zou zich Toch Al Snel Ontwikkelen van een Alternatieve Expositie Ruimte tot een Serieuze Galerie en in 1983 werd met Gezamenlijke In Spanningen van de Kunstenaars Daar Voor een Ruimte in Laurier Straat in de de Amsterdamse Jordaan In Gericht.

De Woon Kamer van Van de Ven en zijn Huis Genoot Peer Veneman Bood Aanvankelijk Voor Al Ruimte aan Bevriende Noord Brabantse Kunstenaars. Dat was Niet Geheel Toe Vallig, Van de Ven en Veneman kwamen uit Eindhoven en Veneman had aan de Kunst Academie St Joost in Breda Gestudeerd. Later werden Er Ook Amsterdamse Kunstenaars aan het Programma Toe Gevoegd. De Eerste Activiteit in de Huis Kamer was een Performance door Peter Baren. Daar Na Zouden er Voor Al Ten Toon Stellingen worden Georganiseerd, Waar In Schilder en Beeld Houw Kunst de Boven Toon Voerde. De Jaren 1980 werden Getekend door een Her Nieuwde Aan Dacht voor Schilder en Beeld Houw Kunst. Kunstenaars als Willem Sanders, Frank van den Broeck, George Korsmit, Peer Veneman, Henk Visch, Aldert Mantje, Harald Vlugt, Erik Andriesse, Rob Scholte, Martin van Vreden, Fortuyn O Brien, Ton van Summeren, Hugo Kaagman, Nour-Eddine Jarram en Vele Andere maakten met Ten Toon Stellingen in The Living Room hun Debuut in het Officiële Kunst Circuit. Een Aan Tal van Hen werd Gerekruteerd uit Kunstenaars Initiatieven als het Hoofd Stedelijke W139 en Aorta.

In 1984 Organiseerde Van de Ven met Kunstenaars Frank van den Broek, Aldert Mantje,Harald Vlugt, Peer Veneman, Martin van Vreden en Rob Scholte in Kunstenaars Complex Im Klapperhof in Keulen de Ten Toon Stelling Stufen der Anregung. Kunstenaar Jiri Georg Dokoupil Merkte Hier het Werk van Rob Scholte Op en Bracht hem in Contact met Galerie Paul Maenz, bij Wie Scholte in de Daar Op Volgende Jaren Ook zou Exposeren. The Living Room nam Deel aan Nederlandse en Buiten Landse Kunst Beurzen, Amsterdam, Zürich, Keulen en Madrid. Van de Ven wilde zich met The Living Room Voor Al Onder Scheiden als een Internationale Galerie voor Nederlandse Kunstenaars, maar een Commercieel Succes werd Het Niet. Samen Werking met Buiten Landse Kunstenaars, het Duitse Duo Alice Stepanek & Steven Maslin, de Spaanse Schilder José Marìa Larrondo en de Amerikaan Troy Brauntuch.,Brachten Hier in Geen Verandering.

Erik Andriesse en Henk Visch, Zomer Op Stelling in The Living Room, 1983

Voor de Van de Ven was The Living Room Voor Al een Vrienden Club met Wie hij Samen de Wereld In wilde Trekken. Één van de Belang Rijkste Drijf Veren voor hem was Om Voor Al Nieuw Jong Talent te Tonen. Dat deed hij met een Aan Stekelijk Enthousiasme, Bravoure en Onbevangenheid en Hij was er Trots Op, dat Ze Er met Beperkte Middelen in Slaagden om Deel te Nemen aan Internationale Kunst Beurzen en Manifestaties en Daar als Kleine Galerie uit Amsterdam Ook Interesse Wisten te Wekken bij ‘De Groten van de Wereld’. Tekenend is de Anekdote, die Van de Ven Later Nog Eens Aan Haalde over een Ontmoeting met de New Yorkse Galerie Houder Mary Boone tijdens de Preview van een documenta in Kassel. The Living Room had Al in 1982 Kans Gezien om een Ten Toon Stelling met Werk van de Amerikaanse Kunstenaar Robin Winters Over te Nemen van Corps de Garde, de Ten Toon Stelling Ruimte van het Instituut voor Kunst Geschiedenis in Groningen. Dit Zonder Mede Weten van Winters’ Galerie Mary Boone in New York. The Living Room Verkocht Boven Dien Vier Schilderijen.

Bart van de VenIk Stapte naar Haar Toe, Zei haar Gedag en Vertelde haar Trots. dat wij een Ten Toon Stelling met Robin Winters hadden Gemaakt. Nou, Dat kon Volgens Haar Niet, Zij wist Daar Niets Van en Wij hadden Provisie over Onze Verkopen aan Haar Moeten Af Dragen. Als We op deze Manier Handelden zouden Wij het Echt Nooit Echt Maken, Ze Verweet me Onprofessionaliteit. Ik Stond te Trillen op mijn Benen, Om dat Ik van Haar op mijn Donder Kreeg, maar Te Gelijker Tijd Zag Ieder Één in de Hal van het Fridericianum, dat Ik met Haar Aan het Praten was en Ik Zag Ze Denken “Nou The Living Room doet Het Goed, Zeg, Ze Staan Nu Al te Onder Handelen met Mary Boone.” Ze Verstonden het Gesprek Gelukkig Niet.’

Door Van de Vens In Spanningen vond een Aan Tal Kunstenaars hun Weg naar Andere Podia, Galeries, Musea en Andere Instituten, en werd hun Werk Toe Gevoegd aan Verschillende Collecties. De Belang Rijkste Kopers waren Uit Eindelijk Nederlandse Musea, de Rijks Dienst Beeldende Kunst, de Toen Malige PTT en Particuliere Nederlandse Verzamelaars. Na 12 jaar had Van de Ven Er Genoeg Van. Hij haalde Geen Vol Doening Meer uit de Onder Neming. Uit Één Lopende Ambities en Belangen van de Kunstenaars hadden Geleidelijk de Onderlinge Verhoudingen op Scherp Gesteld. Maar Ook zijn Energie en Nieuws Gierigheid Raakte Op. In 1993 Sloot de Galerie aan de Laurier Straat met de Ten Toon Stelling Kiss and Say Goodbye. Waar Aan Nog Één Maal Bijna Alle aan de Galerie Verbonden Kunstenaars Deel Namen. Enkele Jaren Later maakte Van de Ven Nog een Aan Tal Tentoon Stellingen als The Living Room in een Ruimte aan de Amsterdamse Lijn Baans Gracht en in zijn Huis Kamer aan de Amsterdamse Nieuwe Zijds Voor Burg Wal. Maar het Rumoer en de Aan Dacht, die de Galerie in de Jaren Tachtig te Weeg Wist te Brengen, Bleef Uit. Van de Vens Persoonlijke Interesse Verschoof Steeds Meer naar Vroeg Twintigste Eeuwse Schilder Kunst en Geleidelijk Trok hij Zich uit het Openbare Leven Terug. Met het Over Lijden van Bart van de Ven nemen We Definitief Af Scheid van een Belang Rijke Gang Maker, die Kleur Gaf aan het Amsterdamse en Nederlandse  Kunst Leven in de Jaren 1980 – 1990.

Colin Huizing is Curator.

Metrpolis M, 18 januari 2024

https://metropolism.com/nl/feature/de-galerie-als-vriendenclub-ter-nagedachtenis-aan-bart-van-de-ven-1952-2024-van-the-living-room/

Kennis Geving – Bart van de Ven, 10 juni 1954 – 1 januari 2024 †

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Colin+Huizing
https://robscholtemuseum.nl/?s=Metropolis+M
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bart+van+de+Ven
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peer+Veneman
https://robscholtemuseum.nl/?s=The+Living+Room
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willem+Sanders
https://robscholtemuseum.nl/?s=Frank+van+den+Broeck
https://robscholtemuseum.nl/?s=George+Korsmit
https://robscholtemuseum.nl/?s=Henk+Visch
https://robscholtemuseum.nl/?s=Aldert+Mantje
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hans+Mantje
https://robscholtemuseum.nl/?s=Harald+Vlugt
https://robscholtemuseum.nl/?s=Erik+Andriesse
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rob+Scholte
https://robscholtemuseum.nl/?s=Martin+van+Vreden
https://robscholtemuseum.nl/?s=Robert+O+Brien
https://robscholtemuseum.nl/?s=Irene+Fortuyn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Irene+Fortuyn+Droogleever
https://robscholtemuseum.nl/?s=Fortuyn+O+Brien
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ton+van+Summeren
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hugo+Kaagman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nour+Eddine+Jarram
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+Baren
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jiri+Georg+Dokoupil
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alice+Stepanek
https://robscholtemuseum.nl/?s=Steven+Maslin
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alice+Stepanek+&+Steven+Maslin
https://robscholtemuseum.nl/?s=José+Marìa+Larrondo
https://robscholtemuseum.nl/?s=Troy+Brauntuch
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mary+Boone
https://robscholtemuseum.nl/?s=Robin+Winters
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wagenaar+Straat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Laurier+Straat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lijn+Baans+Gracht
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nieuwe+Zijds+Voor+Burg+Wal
https://robscholtemuseum.nl/?s=St+Joost+Academie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Breda
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eindhoven
https://robscholtemuseum.nl/?s=Brabant
https://robscholtemuseum.nl/?s=Noord+Brabant
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jordaan
https://robscholtemuseum.nl/?s=Amsterdam+Oost
https://robscholtemuseum.nl/?s=Amsterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Officiële+Kunst+Circuit
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alternatieve+Kunst+Circuit
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kunstenaar+Initiatief
https://robscholtemuseum.nl/?s=W139
https://robscholtemuseum.nl/?s=Aorta
https://robscholtemuseum.nl/?s=Corps+de+Garde
https://robscholtemuseum.nl/?s=Instituut+voor+Kunst+Geschiedenis+Groningen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Groningen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stufen+der+Anregung
https://robscholtemuseum.nl/?s=Im+Klapperhof
https://robscholtemuseum.nl/?s=Keulen
https://robscholtemuseum.nl/?s=documenta
https://robscholtemuseum.nl/?s=Fridericianum
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kassel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rijks+Dienst+Beeldende+Kunst
https://robscholtemuseum.nl/?s=PTT
https://robscholtemuseum.nl/?s=Staats+Bedrijf+voor+Posterijen+Telegrafie+en+Telefonie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jaren+80
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jaren+Tachtig

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image