Casper Duin – Rob Scholte is volgens schadeonderzoeker vooral winst misgelopen nu plan voor exploitatie museum, winkel, café en drukkerij in oude postkantoor Den Helder niet doorgaat

Prof Dr Jan Joling RA, expert in vermogensschade (foto VerzekeringsBarometer)

Den Helder Kunstenaar Rob Scholte is vooral winst misgelopen nu hij zijn plannen voor het exploiteren van een museum, winkel, museumcafé en drukkerij in het oude postkantoor niet heeft kunnen doorzetten.

Dat stelt Jan Joling van het Hilversumse schadeonderzoek bedrijf Joling BV in zijn rapport over de schade, die Scholte zou hebben geleden. Schade van het volgens de rechter onrechtmatig afbreken door de gemeente van de onderhandelingen met Scholte over verkoop van het oude postkantoor aan de Middenweg.

Bedrijfsplan

Aan de hand van het bedrijfsplan van Scholte en bezoek en jaar cijfers van musea in de regio schat Joling, dat Scholte voor 1.250.000 aan inkomsten uit museum, winkel, horeca en drukkerij is misgelopen. Door het oude postkantoor te kopen, zou Scholte daar een winkel, museumcafé en drukkerij willen vestigen.

Zeefdrukken

De winkel moest in eigen beheer gemaakte zeefdrukken gaan verkopen. Voor 2020 wordt uitgegaan van dertigduizend bezoekers, met een entree van 7,50. Goed voor een geschatte winst van 117.000 dit jaar. Met daarbovenop een gemiddelde besteding van twee EUro per bezoeker in de museumwinkel en een verwachte omzet van 150.000 in het museumcafé.

Atelier

Joling schat, dat Scholte voor 250.000 het schip is ingegaan aan winstderving van het atelier. De schade expert gaat daarbij uit van het verschil tussen de omzet en winst uit het atelier als Scholte het pand had gekocht en zijn productie ongewijzigd had kunnen voortzetten enerzijds. En anderzijds de ontruiming en de werkelijke omzet en winst van Scholte vanaf eind 2017.

Advocaatkosten

De derde schadepost is de extra advocaatkosten, die Scholte heeft gemaakt door het afbreken van de onderhandelingen. Dit bedrag bedraagt 223.000. Daarbovenop komen de kosten voor het rapport van Joling: 15.000. Tezamen zou Scholte voor 1,7 miljoen EUro financiële schade hebben van het onrechtmatig afbreken van de onderhandelingen door de gemeente.

Helderse Courant, 17 april 2020 om 18:00

Reacties

Jeen Bijma
Arme Joling.

Jeroen Bodewus
Aan de hand van het bedrijfsplan van Scholte en bezoek en jaar cijfers van musea in de regio schat Joling, dat…“. Wat een verhaal weer! Een mooie inschatting, alleen werd het museum in de praktijk gerund door vrijwilligers en kostte entree 1 EUro. En het trok zeker niet zoveel bezoekers als musea uit de regio. Het rapport van Joling is derhalve een prachtig luchtkasteel.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200417_24323233/RobScholte-is-volgens-schadeonderzoeker-vooral-winst-misgelopen-nu-planvoorexploitatiemuseum-winkel-café-en-drukkerij-in-oudepostkantoorDenHelder

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Joling
https://robscholtemuseum.nl/?s=schade
https://robscholtemuseum.nl/?s=vermogensschade
https://robscholtemuseum.nl/?s=schadeonderzoek
https://robscholtemuseum.nl/?s=schaderapport
https://robscholtemuseum.nl/?s=onrechtmatig
https://robscholtemuseum.nl/?s=oude+postkantoor
https://robscholtemuseum.nl/?s=bedrijfsplan
https://robscholtemuseum.nl/?s=omzet+Rob+Scholte
https://robscholtemuseum.nl/?s=omzet+Rob+Scholte+Museum
https://robscholtemuseum.nl/?s=winst+Rob+Scholte
https://robscholtemuseum.nl/?s=winst+Rob+Scholte+Museum
https://robscholtemuseum.nl/?s=advocaatkosten