Casper Duin – Na drie branden in korte tijd in Den Helder: ’Steeds dezelfde flat, toeval bestaat niet’

Den Helder – “Het is steeds dezelfde flat. Toeval? Dat bestaat niet“, reageert een bewoner van het gebouw in de Marsdiepstraat, kijkend naar de ravage, die de meest recente brand heeft veroorzaakt.

In de nacht van zaterdag op zondag gingen drie scooters in vlammen op voor de flat aan de Marsdiepstraat. Ook een fiets werd verwoest. Twee dagen later zijn de gevolgen niet te missen. Een zwartgeblakerde voordeur en van de drie rechter woningen zijn de balkons volledig zwart aan de onderkant. Binnen, waar niemand thuis is of de deur opent, hangt een indringende brandlucht. Iedereen, die langs loopt, stopt even en schudt het hoofd van verbazing.

Moedeloos

Wie doet nou zoiets?“, stelt ook de flatbewoner, die anoniem wenst te blijven. Moedeloos wordt hij ervan, na de derde brand in korte tijd. Zo’n maand geleden ging voor het linkerportiek van de flat tegenover de Zeester een scooter in vlammen op. Toen sloeg het vuur niet naar binnen. Een zwarte vlek op de stenen herinnert aan de eerste brand, waarna er nog twee volgden. Het tweede voorval was een brandje op het trottoir van het middelste portiek. De man wijst naar een zwarte plek op het trottoir. “Geen idee wat er is gebeurd. Geen grote brand, maar er is wel vuur geweest.

De brand van afgelopen weekeinde is de grootste tot op heden en heeft veel schade veroorzaakt. “Ik heb er niks van mee gekregen. Ik sliep. Maar toen ik de volgende dag ging kijken, schrok ik wel. Dit had geen tien minuten langer moeten duren. Dan had het slecht kunnen aflopen. Dat ene balkon heeft een rieten bescherming, een ander zo’n PVC cover. Dat brandt wel. Het lijkt me aangestoken. Van de drie scooters is er van die linksvoor het minst over. Die staat ook het dichtst bij de deur. Daar moet het begonnen zijn. Anders slaat het niet naar binnen. Die scooter en fiets aan de andere kant lijken mij ook aangestoken. Misschien, dat de Zeester camera’s heeft hangen en dat de politie zo meer aan de weet kan komen.

Uit forensisch onderzoek is naar voren gekomen, dat er vermoedelijk sprake is van brandstichting“, meldt politiewoordvoerster Jamy-Lee Roy. “Het is wel erg toevallig, dat er twee scooters tegelijkertijd in brand staan. Hoe het is gebeurd en wie het heeft gedaan, dat is lastig te achterhalen. Het bekijken van camerabeelden maakt deel uit van het onderzoek. Als getuigen iets hebben gezien, willen we graag dat ze zich bij ons melden.

Helderse Courant, 15 juli 2019, 17:42

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190715_677638/na-drie-branden-in-korte-tijd-in-den-helder-steeds-dezelfde-flat-toeval-bestaat-niet

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=autobrand
https://robscholtemuseum.nl/?s=brandstichting
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marsdiepstraat
https://robscholtemuseum.nl/hc-klein-bootje-uitgebrand-in-den-helder/
https://robscholtemuseum.nl/helderse-courant-brandende-scooters-zorgen-voor-rookschade-in-flat-den-helder-redactie-dha-scooters-in-brand-in-portiek-marsdiepstraat/