Casper Duin – Busverbinding naar Willemsoord? Huisduinen ook + Brian Wijker – Shoarma definitief niet welkom + Marten Rietveld – Nautisch Kwartier? + Delano Weltevreden – Architect stadhuis

Een busverbinding naar Willemsoord? Dan Huisduinen ook, zo meent fractie van D66

Huisduinen – De fractie van D66 dringt (met succes) aan op een busverbinding naar Huisduinen.

Een motie daarover werd met een ruime meerderheid aangenomen door de gemeenteraad. D66 raadslid Henk Mosk pleit voor een adequate busverbinding naar Huisduinen. “Die is er nu niet. “Ja, de Kustbus, maar die rijdt slechts een paar maanden per jaar. Met de komst van het Atlantikwall centrum en alles dat Huisduinen nog meer te bieden heeft, kan het niet bestaan, dat toeristen vanaf het station daar niet met het openbaar vervoer kunnen komen. Dus gaat men met de auto. De bewoners zitten bovendien niet te wachten op nog meer auto’s. Die staan er al genoeg. Er ontstaan daar nu al parkeerproblemen. Daardoor is er dringend openbaar vervoer nodig.”

Mosk vraagt het college over dit onderwerp dezelfde vastberadenheid te gebruiken als bij het voornemen tot een busverbinding naar Willemsoord voor het toekomstige stadhuis. “Openbaar vervoer is een zaak van de provincie. Over een busverbinding naar Willemsoord zegt het college ’gaan we regelen’. Die voortvarendheid zien we graag terug voor wat betreft Huisduinen.”

Helderse Courant, 18 november 2019, 16:56

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191118_20822217/een-busverbinding-naar-willemsoord-dan-huisduinen-ook-zo-meent-fractie-van-d66

Shoarmazaken zijn definitief niet welkom in het uitgaansgebied op Willemsoord in Den Helder

Den Helder – De shoarmazaken uit de Koningstraat hebben pech: voor hen is er definitief geen plek rond het uitgaansgebied op Willemsoord.

En dat terwijl er onlangs tóch nog een opening leek te ontstaan: de shoarmazaken zouden hun intrek kunnen nemen in (horeca)nieuwbouw op het historische terrein.

Maar dat is nu in ieder geval niet meer zo“, vertelt directeur Ferdinand Vreugdenhil van projectontwikkelaar Zeestad.

Er was inderdaad een tijd sprake van, dat deze shoarmazaken zich in die nieuwbouw konden vestigen. Uiteindelijk pasten deze restaurants niet in het bestemmingsplan.”

Waarom die situatie zo is, daarover laat Vreugdenhil zich niet uit. “Dit is alles wat ik erover kan vertellen.

Omdat er geen ruimte meer is in de huidige panden rond het horecagebied, vervliegt daarmee de laatste hoop voor grillrooms als Toetanchamon en Royal Piramide, van oudsher populaire bestemmingen bij hongerige stappers.

Ik heb niets meer te verhuren“, zegt Willemsoord BV directeur Hans Broekmeulen, die bepaald geen pleitbezorger is van shoarmazaken op Willemsoord.

Een shoarmatent op Willemsoord? Ik zal er alles aan doen om dat tegen te gaan“, zei hij destijds, tot ongenoegen van de grillroom eigenaren.

Hoewel de vaste klanten blijven komen, lopen de shoarmazaken door het opdrogen van het uitgaansgebied in de Koningstraat, vooral ’s avonds laat en in de nachtelijke uren veel inkomsten mis.

Met het recentelijke vertrek van café De Bliksem en de voorgenomen verhuizingen van de coffeeshops, zal die situatie voor hen niet snel verbeteren. De gemeente is van plan de Koningstraat een impuls te geven. De vraag is in hoeverre de twee overgebleven shoarmazaken, die het pand in eigendom hebben, daar profijt van zullen hebben. Grillroom Shalom koos onlangs al eieren voor zijn geld en verhuisde van de Koningstraat naar het Breewaterplein. Toetanchamon en Royal Piramide zijn vooralsnog niet van plan te vertrekken.

Helderse Courant, 19 december 2019, 21:43

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191219_85309945/shoarmazaken-zijn-definitief-niet-welkom-in-het-uitgaansgebied-op-willemsoord-in-den-helder

Nautisch Kwartier?

Ambtenaren Kwartier. Als het er van komt natuurlijk, dan is dat de juiste benaming voor het stadhuis op Willemsoord. De benaming Nautisch Kwartier houdt met de komst van het stadhuis op deze locatie, anders dan Zeestad wil doen geloven, op te bestaan. De verwoesting van het cultureel erfgoed is daar debet aan.

Gelukkig is het nog niet zover. Bezwaarmakers tegen dit onzalige geldverslindende project zullen de gemeente, Zeestad cum suis, pas weer tegenkomen bij de Raad van State. Raadpleging en inspraak van de bevolking is immers niet nodig. Het negeren van de publieke opinie zal daar met tal van andere argumenten aan de orde komen.

Al met al wordt het helaas, maar dat is voor rekening van de politiek, wederom een verkiezingsitem. Het plan van de plaatselijke pizzabakker is daarmee van tafel en zijn rol uitgespeeld.

Dan nog even de shoarmatent. Definitief geen shoarmatent op Willemsoord, de activiteit past niet in het bestemmingsplan, aldus directeur Vreugdenhil van Zeestad. Een dooddoener, het stadhuisplan voor Willemsoord past ook niet in het bestemmingsplan. De horeca naar Willemsoord verplaatsen en daar past niet een shoarmatent bij? Volstrekt ongeloofwaardig en voer voor juristen. Willekeur ligt in Den Helder voor het oprapen.

Helderse Courant, 22 december 2109

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop

Architect stadhuis

De Europese selectie van de architect loopt nog volop en is eind januari afgerond. Tijdens de procedure worden geen mededelingen gedaan om het proces niet te verstoren.

Dat was het antwoord van directeur Ferdinand Vreugdenhil van ontwikkelbedrijf Zeestad toen hem op 13 december werd gevraagd of de selectie van architecten voor de bouw van een stadhuis op Willemsoord wel volgens de regels was verlopen. Deze krant had informatie, dat dat niet het geval was.

Enkele dagen later was het ’verstoren’ van dat proces kennelijk geen probleem meer. Vreugdenhil meldde burgemeester en wethouders van Den Helder dat de zesde partij alsnog in de gelegenheid was gesteld in te schrijven op de aanbesteding.

Dat duurt veertig dagen. Daardoor kan pas eind maart een architect worden gekozen, terwijl aanvankelijk was gerekend op eind januari.

Vreugdenhil zegt dat er ’een inschattingsfout’ is gemaakt. Twee architectenbureaus, die niet of niet helemaal aan de voorwaarden voldeden, hadden twee weken extra tijd gekregen om hun inschrijving aan te vullen. Een van die partijen eindigde als vijfde en is, na het ontdekken van de ’inschattingsfout’, uitgesloten. Nummer zes, die eigenlijk benadeeld was, mag nu dus meedoen.

Die extra tijd had de twee bureaus niet gegund mogen worden, zegt de directeur van Zeestad. Dat was ’een inschattingsfout’.

Je zou mogen verwachten, dat hij, of het bureau, dat de aanbesteding begeleidt, weet wat de regels zijn. Anders had Zeestad ook de eerste de beste persoon van de straat kunnen plukken om de selectie te doen.

Maar wanneer wist Vreugdenhil nou precies, dat er ’een inschattingsfout’ was gemaakt? In elk geval pas nadat de twee bureaus veertien dagen extra tijd hadden gekregen. En nadat een van die bureaus als vijfde aan de selectie was toegevoegd, dat is zeker.

En hoe is hij achter die fout gekomen? Voor of nadat een journalist daar vragen over stelde? Daarna, zou je denken. Want op 13 december zei hij nog, dat de selectie nog volop liep en eind januari zou worden afgerond.

En je mag aannemen, dat hij toen de waarheid sprak. Zou het kunnen zijn, dat de inschattingsfout was, dat niemand erachter zou komen?

En dat alle alarmbellen gingen rinkelen toen deze krant vragen over de kwestie stelde. Want als die inschattingsfout eerder was ontdekt, hadden het college en de gemeenteraad ook eerder op de hoogte kunnen worden gesteld.

Maar ja, we zullen het waarschijnlijk nooit weten. Een meerderheid van de gemeenteraad wil dolgraag, dat stadhuis op Willemsoord en heeft er ongetwijfeld geen behoefte aan om de directeur van Zeestad hierover het vuur na aan de schenen te leggen.

En Vreugdenhil zal er zelf geen vragen over willen beantwoorden. ’Om het proces niet te verstoren’.

Helderse Courant, 22 december 2109

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191220_77694945/commentaar-de-inschattingsfout-in-de-zoektocht-naar-een-architect-voor-het-nieuwe-stadhuis

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=busverbinding+naar+Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Huisduinen
https://robscholtemuseum.nl/?s=busverbinding+naar+Huisduinen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Atlantikwall+centrum
https://robscholtemuseum.nl/?s=Henk+Mosk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Shoarma
https://robscholtemuseum.nl/?s=Shoarmazaken
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ferdinand+Vreugdenhil
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zeestad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hans+Broekmeulen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willemsoord+BV
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koningstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=caf%C3%A9+De+Bliksem
https://robscholtemuseum.nl/?s=Toetanchamon
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nautisch+Kwartier
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ambtenaren+Kwartier
https://robscholtemuseum.nl/?s=aanbesteding
https://robscholtemuseum.nl/?s=aanbestedingsprocedure
https://robscholtemuseum.nl/?s=aanbestedingsrecht
https://robscholtemuseum.nl/hedzer-faber-selecteren-van-architect-voor-stadhuis-den-helder-duurt-langer-dan-verwacht-redactie-dha-selectie-architect-stadhuis-duurt-twee-maanden-langer/