Carina Gutker – Scholen aan Zee wil vastgoed afstoten

Door een krimpende bevolking in Den Helder heeft Scholen aan Zee op termijn steeds minder schoolruimte in gebruik. Aan de Sportlaan staat al zes jaar een deel van een schoolgebouw leeg.

Sinds het vertrek van de VMBO afdeling techniek in 2011 naar de Bijlweg, staat de helft van dit pand leeg. Het andere deel is in bezit van het ROC Kop van Noord-Holland, dat daar diverse opleidingen aanbiedt. Nu het bedrijfsbureau van Scholen aan Zee naar de Drs. F. Bijlweg verhuist, zijn straks bijna alle schoolactiviteiten op die locatie gehuisvest. Uitzondering is het Junior College, dat blijft in Julianadorp.

„Het vinden van een herbestemming voor het deel van het pand aan de Sportlaan is nog een zoektocht”, zegt Reinier de Voogd, voorzitter van de Raad van Bestuur. „Maar daarin zijn we niet alleen. Er staan natuurlijk nog veel meer panden leeg in Den Helder.”

Alle schoolgebouwen in Den Helder zijn volledig eigendom van Scholen aan Zee. De Voogd: „Elders in het land zijn de schoolgebouwen vaak van de gemeente. Het voordeel daarvan is, dat bij een daling van het leerlingen aantal de overbodige ruimtes gemakkelijk kunnen worden teruggegeven aan de gemeente. Dat kunnen wij niet doen, waardoor wij dus zelf oplossingen moeten vinden voor leeg komende gebouwen.”

Het probleem is volgens De Voogd niet nijpend, maar er zal wel iets moeten gebeuren.

Werd in het verleden namelijk bij nieuwe docenten enkel gewerkt met tijdelijke contracten, nu moeten talentvolle krachten een vast contract kunnen krijgen, vindt de voorzitter. „Maar het blijft financieel oppassen bij een krimpsituatie. We moeten niet failliet gaan. Als het ons lukt de huisvestingslasten te verlagen, biedt dat meer ruimte voor onderwijs.”

Noordhollands Dagblad, 17 september 2017, 14:33

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/scholen-aan-zee-wil-vastgoed-afstoten

https://robscholtemuseum.nl/arjan-linthorst-schoolbesturen-moeten-geld-uitgeven/

5 Comments

 1. Volgens het NHD wil nu zelfs Schuiling vertrekken uit Den Helder…..Kennelijk een zinkend schip.

 2. Het is al een fluister verhaal dat de heer Schuiling Zaanstad ambieert, en hij is weer voor 6 jaar gekozen, hoe is dit te rijmen ?

 3. Schuiling mag natuurlijk altijd zelf vertrekken als hij dat wil. Misschien moet ik maar eens wat stukken gaan schrijven over wat voor een geweldige burgemeester hij is, anders raken we hem nooit meer kwijt. Ik heb ook nog als burgerambtenaar op het ministerie van Defensie gewerkt. Als een ander afdelingshoofd met mijn baas belde, omdat iemand van onze afdeling daar gesolliciteerd had, dan gebeurde er steevast het volgende; Was het een goeie vent die mijn baas dus niet kwijt wilde, dan zei hij: een hufter waar je niks aan hebt, wilde hij je wel kwijt, dan werd je de hemel in geprezen.

  • Helaas Dick Berts, heel Nederland heeft al jaren mee genoten met alle verhalen over hoe Schuiling meent een stad te moeten besturen.
   Misschien kunnen we de minister van binnenlandse zaken verzoeken, om Schuiling door het kabinet bij de Kroon aan te dragen, voor het burgemeesterschap van Bloemkoolstronkenradeel.
   M.i. raken we deze foute man nog slechts kwijt, aan een fictieve gemeente met een geheime diepe beerput – zijn stokpaardje – alwaar dit probleem zichzelf dan kan gaan oplossen.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.