Café Weltschmerz – Chris Aalberts & Marielys Roos: ‘Alles is geheim’ (in de gemeente Bloemendaal)

Fiscaal jurist en gemeenteraadslid van de gemeente Bloemendaal Marielys Roos is volgens oud burgemeester van Haarlem, Bernd Snijders één van de twee problemen van de gemeente Bloemendaal. Het landgoed Elswoud in die gemeente is probleem nummer 1. Een verontrustende doofpotcultuur. Hoogoplopende frustraties, huilpartijen, raadsleden, die elkaar naar het leven staan, een college, dat geheime besluiten neemt in geheime vergaderingen en compromitterende informatie laat verdwijnen, telefoongesprekken met inwoners, die stiekem worden opgenomen, huisadvocaten, die liegen voor de rechter. Het is in Bloemendaal allemaal aan de orde van de dag. Tal van burgemeesters, wethouders en raadsleden zijn de afgelopen jaren dan ook gekomen en weer vertrokken.

Als Marielys Roos begin 2014 dankzij voorkeursstemmen in de raad terechtkomt, en het in een langslepende onroerend goed zaak tegen het officiële gemeentestandpunt in opneemt voor een aantal inwoners, zijn de gevolgen aanzienlijk. De burgemeester doet aangifte tegen haar, wegens het ‘lekken’ van geheime informatie. Een misdrijf. Roos wordt veroordeeld en heeft sindsdien een strafblad. In het beroep, dat zij aantekende, lijkt het gemeentebestuur opnieuw ontlastend bewijsmateriaal achter te houden. Hoe integer zijn ambtenaren, bestuurders en politici eigenlijk? Wat kan een burgemeester betekenen als hoeder van die integriteit? En wat zijn de gevolgen van slecht bestuur? De situatie in Bloemendaal is extreem, maar tegelijk exemplarisch voor veel gemeenten in Nederland. Dit is des te zorgwekkender nu de taken van gemeenten steeds verder worden uitgebreid. Roos maakte de gang van zaken als raadslid van dichtbij mee en schetst een openhartig, ontluisterend en beklemmend beeld van de enige bestuurslaag waarop de burger direct invloed kan uitoefenen: het gemeentebestuur.

We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.

Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.

Reacties:
https://youtu.be/aPQ4ghNcPb4

Café Weltschmerz, 23 april 2018

https://www.cafeweltschmerz.nl/alles-is-geheim-in-de-gemeente-bloemendaal-chris-aalberts-en-marielys-roos/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Caf%C3%A9+Weltschmerz
https://robscholtemuseum.nl/?s=Chris+Aalberts
https://robscholtemuseum.nl/marielys-roos-in-bloemendaal-al-weer-dreigen-met-strafvervolging-het-hoofdstuk-hoe-snoer-je-raadsleden-de-mond/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image