Bart Vuijk – 75 Jaar na niets ontziende jacht Grüne Polizei op 486 Beverwijkse en Velsense jongens is de film klaar

Beverwijk – De film van documentairemaker Roy Dames over de razzia in Beverwijk en Velsen Noord op 16 april 1944, wordt exact 75 jaar na die fatale gebeurtenis vertoond in bioscoop Cineworld.

De filmmaker is er negen jaar mee bezig geweest en hij heeft kilometers aan materiaal geschoten, zowel in Nederland als in Duitsland. Overlevenden van de razzia en hun nabestaanden heeft hij geïnterviewd. Ook gaat hij in op het loodzware leven in de kampen van de Beverwijkse dwangarbeiders. Van de 486 jongens, die op 16 april 1944 uit Beverwijk en Velsen-Noord werden weggevoerd, zouden er 65 niet levend terugkomen uit Duitsland.

De razzia wordt al jarenlang onderzocht door oorlogsonderzoeker Cor Bart in Beverwijk, die zijn oom – en naamgenoot – in Duitsland heeft verloren. Hij heeft de Stichting 16 april 1944 opgericht, die het nu met hulp van Samen Beverwijk raadslid Alex van Luijn ook voor elkaar heeft gekregen, dat bioscoop Cineworld de film tegen sterk gereduceerd tarief vertoont.

Première

Op 16 april aanstaande vindt de première plaats. Om 20.00 uur zal de anderhalf uur durende documentaire voor het eerst worden vertoond aan 300 nabestaanden van slachtoffers van de razzia en genodigden. Ook zullen hier nog enkele overlevenden van de razzia bij zijn. Hun aantal slinkt snel, ze zijn allemaal dik in de negentig. Voorts wordt de film elke dinsdag en donderdagmiddag vertoond om 14.00 uur, tegen ’seniorentarief’, zoals bioscoopdirecteur Hans Kluft het aanduidt.

Kluft vindt het belangrijk, dat er aandacht is voor deze oorlogsgebeurtenis, die Beverwijk en Velsen Noord jarenlang in rouw dompelde. Overlevers konden er nauwelijks over praten na de oorlog, de verhalen over hun ervaringen komen pas de laatste jaren los.

Noordhollands Dagblad, 9 maart 2019, 09:08

Reacties:

Maurizio Sotgiu
Alleen het jaartal van de premiere klopt niet helemaal,maar voor de rest ben ik erg benieuwd naar het resultaat

Jeanet Pepping
Ben best benieuwd naar deze film.Ook míjn vader heeft in een werkkamp gezeten in de buurt van Berlijn.Loopt als een rode draad door ons leven.

Martha Romeijn-van Willigen
Mijn oudste zus vertelde altijd dat er toen een meisje ( jodin?) dwars door onze achtertuin gevlucht is. Ik herinner me alleen nog het kabaal en de ontsteltenis en het enorme angstgevoel , want had natuurlijk geen idee wat er allemaal gebeurde.Ik was bijna 4 jaar.

Rina van Zutphen
Veel over gehoord,via mijn ouders,en ben heel erg benieuwd naar het resultaat!

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190308_18999591/75-jaar-na-nietsontziende-jacht-grune-polizei-op-486-beverwijkse-en-velsense-jongens-is-de-film-klaar

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Roy+Dames
https://robscholtemuseum.nl/?s=Beverwijk
https://robscholtemuseum.nl/bart-vuijk-door-kritiek-op-verzet-geen-subsidie-ijmond-gemeenten-voor-razzia-film-toine-graus-roy-dames-documentaire-maker-de-meesten-zijn-in-puin-geraakt-vraag-me/