Arie Booy – Koning Willem Alexander in Den Helder: Terug in zijn Opleidingstijd bij de Koninklijke Marine + Helders onderhoud Groene Draeck blijft Zorgenkindje voor Krijgsmacht

De Vorst onderhoudt zich in het midden met twee Opvarenden van de Zr Ms Rotterdam, Admiraal Rob Kramer is op de rug te zien (foto Defensie)

Koning Willem Alexander in Den Helder: weer even terug in de plaats van zijn Opleidingstijd bij de Koninklijke Marine

Den Helder – Koning Willem Alexander verkeerde woensdag op Bekend Terrein. De Vorst was voor een Werkbezoek in de Nieuwe Haven van Den Helder.

Gekleed in het blauwe werkpak van de Koninklijke Marine nam de Koning onder meer deel aan een overleg van de Admiraliteitsraad.

Voor de gelegenheid kwam die Raad bijeen aan boord van Amfibisch Transportschip Zr Ms Rotterdam. De Admiraliteitsraad is het hoogste Besluitvorming en Advies Orgaan van de Marine en staat onder Voorzitterschap van Vice Admiraal Rob Kramer.

Na het vergaderen was er tijd voor een ontspannen gesprek met Bemanningsleden aan dek. Op de foto onderhoudt de Vorst zich in het midden met twee Opvarenden van de Rotterdam. Admiraal Kramer is op de rug te zien. Defensie houdt zich strikt aan de 1,5 meter afstand.

Tevens nam Willem Alexander poolshoogte bij de Zeemanschap trainer Poolster. Deze installatie staat naast de Marineclub op Harssens en daar kan Dekpersoneel alle zaken beoefenen, die normaal op het water uitgevoerd worden.

Helders Dagblad, 19 Mei 2021, 16:43

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210519_633798

Helders onderhoud van Groene Draeck blijft financieel Zorgenkindje voor Krijgsmacht

De Groene Draeck ligt na het onderhoud van vorig jaar naast de Van Kinsbergenbrug in Den Helder (foto NHD)

De Groene Draeck, het Jacht, dat ooit Cadeau is gedaan aan Prinses Beatrix, blijft financieel een Zorgenkindje.

Het bedrag, dat aan onderhoud van het houten Schip mag worden uitgegeven is door de Tweede Kamer gemaximaliseerd op 87.000 euro per jaar. Elk jaar ligt de Groene Draeck enige tijd op de Werf in Den Helder, omdat Defensie met het onderhoud is belast. In 2020 blijkt er meer aan het Jacht te zijn uitgegeven dan het Jaarbedrag.

De kosten van het totale onderhoud in 2020 zijn uiteindelijk uitgekomen op 106.000 euro’, meldt de Krijgsmacht in een verantwoording aan het Parlement. Defensie voegt er aan toe. ’Deze kosten passen binnen het totale Onderhoudsbudget van 435.000 euro voor de Periode 2016 t/m 2020.’ Het gaat om vijf Boekjaren.

Traditioneel heeft de Koninklijke Marine nogal wat bemoeienis met het Maritieme Cadeau, dat in 1957 aan Beatrix is geschonken door de Nederlandse Bevolking. De Lemsteraak is vernoemd naar het Oorlogsschip de Vlieghende Groene Draeck, ooit het Vlaggenschip van Piet Hein met als Kapitein Maarten Tromp. Het Zeiljacht is in de Jaren Vijftig gebouwd op een Civiele Scheepswerf in Amsterdam.

Bij de Gift is destijds toegezegd, dat het onderhoud voor Rekening van de Staat blijft. Sindsdien worden er daarom regelmatig tochten naar Den Helder gemaakt. Ook was het normaal, dat de Marine Bootsmannen en Stuurmannen leverde om de Groene Draeck in de vaart te houden.

Maar het privé Jacht wordt steeds ouder en het onderhoud kostbaarder. Vandaar dat er door het Parlement over de kwestie vergaderd is en besloten werd om een maximum aan het Budget te stellen. Defensie houdt het er nu op, dat vorig jaar weliswaar meer is uitgegeven dan begroot, maar dat de totale kosten zich binnen de afgesproken 435.000 euro bevinden aangezien ’de daadwerkelijke uitgaven ook bij Defensie over de jaren heen fluctueren’.

Helderse Courant, 20 mei 2021, 19:45

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210520_25829288

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willem+Alexander
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koning+Willem+Alexander
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willem+Alexander+in+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rob+Kramer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vice+Admiraal+Rob+Kramer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninklijke+Marine
https://robscholtemuseum.nl/?s=Admiraliteitsraad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Amfibisch+Transportschip
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zr+Ms+Rotterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Poolster
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zeemanschap
https://robscholtemuseum.nl/?s=Piet+Hein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maarten+Tromp
https://robscholtemuseum.nl/?s=Harssens
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marine+Club
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bekend+Terrein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zorgenkindje
https://robscholtemuseum.nl/?s=Krijgsmacht
https://robscholtemuseum.nl/?s=Groene+Draeck
https://robscholtemuseum.nl/?s=Prinses+Beatrix
https://robscholtemuseum.nl/?s=Defensie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Onderhoudsbudget

1 Comment

  1. Alwine Kerkhof 23 mei 2021 op 12:28

    Ongelooflijk dat zo’n schip door de bevolking moet worden onderhouden!!

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.