Arie Booy – Cees Rondèl stopt na Halve Eeuw met Vergaderen in tal van Helderse besturen: ’Ik wil Niet als een Ouwe Zak in het Harnas sterven’

In het Historische en Maritieme Hart van zijn Stad poseert Cees Rondel bij de Abraham Crijnssen, een van de Schepen van het Marinemuseum (foto NHD)

Cees Rondèl stopt na Halve Eeuw met Vergaderen in tal van Helderse Besturen: ’Ik wil Niet als een Ouwe Zak in het Harnas sterven

Den Helder – Na een halve eeuw Historische Activiteiten organiseren en Besturen, schakelt Cees Rondèl een Tandje Terug. Hij gaat zich meer toeleggen op Historisch Onderzoek en Schrijven. “Ik vind, dat ik mijn Bestuurlijke Steentje nu wel bijgedragen heb”, zegt de 65 jarige Jutter.

Want Jutter is en blijft Rondèl, die Fier is op zijn Stad.Ik heb de Liefde voor Den Helder letterlijk Met de Paplepel Ingegoten Gekregen. Mijn Vader was Bestuurder en Schrijver. Hij was Voorzitter van Voetbalclub HRC en Postzegelvereniging Helder. Daarnaast schreef hij een Veel Gelezen Column in de Helderse Courant. In 1972 werd ik door hem betrokken bij de Organisatie van het Vijftigjarig Bestaan van Postzegelclub Helder. Ik was toen vijftien jaar. In de jaren daarna zetten we samen Exposities van Oude Foto’s en Ansichten op touw. Een Activiteit, die ik vervolgens Zelfstandig ging verrichten.”

Van het een kwam het ander. Rondèl werkte als Burger op Maritiem Vliegkamp De Kooy, maar had er daarnaast een Onbezoldigde Baan bij als Organisator en Bestuurder van Clubs. In de Jaren Zeventig zat hij in het Bestuur van de Fotowerkgroep Den Helder. Aan het eind van dat Decennium raakte hij betrokken bij de VARA. Zijn Vader was PvdA Raadslid geweest en bij Zoon Cees stroomt eveneens Socialistisch Bloed in de Aderen. In 1980 ging de VARA Afdeling Noorderkwartier van start. Rondèl deed de Public Relations en organiseerde samen met Linkse Partijen 1 Mei Vieringen. Tevens zat hij in het Omroepbestuur voor de Regio, de Dienstcommissie op De Kooy en de PvdA Afdeling.

De Rijke Historie van de Stad ging steeds meer aan hem trekken. “Als Jonge Vent was ik Getuige van de Sloop van de Marineclub aan de Hoofdgracht. Ik heb dat altijd zo’n Mooi Gebouw gevonden.” Hij slaagde er in het Glas en Lood uit het Gebouw in zijn Bezit te krijgen en dat leverde een Aardig Handeltje op. In menige Woning is het Geel met Rode Glas van de Oude Club nog te bewonderen.

Vervolgens was het vrij logisch, dat Rondèl betrokken raakte bij de Oprichting van de Helderse Vereniging voor Sociale Geschiedenis.De VARA besloot in 1991, dat de Oude Afdelingen en Districten opgeheven moesten worden. De Archieven zouden overgeheveld worden naar het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam. Dat vond ik te ver gaan. Ik wilde het Archief van de VARA in Den Helder houden. Daarom heb ik samen met Henk Visser en Martin van Kralingen de Helderse Vereniging voor Sociale Geschiedenis opgericht.”

Laagje Stof

Al tientallen jaren verzamelde hij Oude Foto’s en Ansichten van de Stad. Een deel daarvan werd gebruikt voor Boeken, die hij en zijn vrouw Cora met de eigen Uitgeverij CEHARO op de markt brachten. Het Materiaal bood ruim Voldoende Inspiratie voor Verhalen. Na de Eeuwwisseling begon hij daarom een Column met de Titel Afgestoft voor de Nieuws Website Den Helder Actueel. Met Afgestoft bedoelde de Auteur het Wegblazen van een Laagje Stof om de Historie Levend te maken. De Rubriek bestaat nog steeds op Internet. Oude Foto’s van de Stad, de Havens van Vissers en Marine en de Luchthaven; kortom het Dagelijks Leven vormen aanleiding tot Bespiegelingen. De Columns leveren steevast Commentaar van Lezers op. Ook voor het Weekblad van de Stad levert de Nieuwedieper Historisch Getinte Kopij en Beeld.

De Naamsbekendheid van Afgestoft groeide door de jaren. “Begin 2014 werd ik benaderd door Laurens van Zoonen met het Verzoek om samen met Jeroen Bodewus een nieuwe Helderse Historische Organisatie op te zetten. Op dat Moment zat ik even Zonder Bestuurswerk en het gevoel om weer iets te doen trok mij wel. We hebben daarom samen Stichting Afgestoft opgericht. Het is een Multifunctionele Club met als Doelstelling om de Historie van Den Helder onder Jong en Oud Zichtbaar en Toegankelijk te maken.”

Het team zette allerlei Activiteiten op, zoals Beamer Voorstellingen van oude Foto’s op Locatie, maar ook een Reeks van Exposities georganiseerd. Lege Etalages en Bedrijfsruimten werden ingericht met Historische Uitstallingen over V&D of Nostalgische Winkeltjes. Afgestoft gaf Rondleidingen door de Stad of op de Begraafplaats. Met de Uitgave van een Boek werd het Werk en Leven van de Vergeten Helderse Fotografe Anna Clasina Leyer Nieuw Leven ingeblazen. Naast de Petrus en Paulus Kerk werden Jaarlijks Tuinfeesten gehouden. Enkele jaren geleden begon Afgestoft een Stadsmuseum in het Leegstaande Pand van Karsten aan de Zuidstraat. Die Expositie opent binnenkort opnieuw in het Paviljoen van Toen.

“Ik heb er altijd op gewezen, dat ik weliswaar Voorzitter ben, maar dat Afgestoft uit veel meer, vaak Jonge Mensen bestaat”, zegt de Afscheid Nemende Preses. ,,We hebben een Goed Team en ik had het niet kunnen doen Zonder Steun van Cora. Ik draag de Hamer met een Gerust Hart over, want ik moet er niet aan denken, dat ik zo’n Oude Man word tegen wie niemand durft te zeggen ‘Wanneer stap je eens op?’.’’

Helderse Courant, 26 juni 2021, 10:48

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210625_17045458

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cees+Rondèl
https://robscholtemuseum.nl/?s=Liefde+voor+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Voetbalclub+HRC
https://robscholtemuseum.nl/?s=Postzegel+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Column+Helderse+Courant
https://robscholtemuseum.nl/?s=Organisatie+Vijftigjarig+Bestaan
https://robscholtemuseum.nl/?s=Expositie+Oude+Foto
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maritiem+Vliegkamp+De+Kooy
https://robscholtemuseum.nl/?s=Foto+Werkgroep+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=PvdA+Afdeling+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=VARA+Afdeling+Noorderkwartier
https://robscholtemuseum.nl/?s=1+Mei+Viering
https://robscholtemuseum.nl/?s=Glas+en+Lood
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marineclub+Hoofdgracht
https://robscholtemuseum.nl/?s=Henk+Visser
https://robscholtemuseum.nl/?s=Martin+van+Kralingen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Helderse+Vereniging+voor+Sociale+Geschiedenis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Uitgeverij+CEHARO
https://robscholtemuseum.nl/?s=Weekblad+van+de+Stad+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Afgestoft+Website+Den+Helder+Actueel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Petrus+en+Paulus+Kerk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Petrus+en+Paulus+Kerk+Tuinfeest
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stadsmuseum+Den+Helder