André Spaansen – Universiteit zet Vindicat buiten: ’Dwangmatige zuipcultuur’ + Opnieuw mishandeling bij Vindicat

Universiteit zet Vindicat buiten: ’Dwangmatige zuipcultuur’

Groningen – De zogenoemde accreditatie commissie, die studentenvereniging Vindicat atque Polit uit Groningen het afgelopen jaar nauwgezet onder de loep nam, constateert onder meer, dat alcohol nog altijd een te grote rol speelt bij de studentenvereniging. Ook leden zelf maken zich daar zorgen over en voelen zich niet altijd veilig, blijkt uit onderzoek, dat maandag op de Rijksuniversiteit Groningen gepresenteerd werd. Het komende jaar mag Vindicat niet meedoen aan het onderwijsleven.

Voorzitter Martin Sitalsing spreekt over twee nieuwe incidenten rondom de vereniging. Begin van dit studiejaar is volgens hem een incident geweest, waarbij een vrouw mishandeld werd. “Tot een aangifte kwam het tot dusverre niet. Tijdens de introductieweek in 2017 werd eerder een mannelijk lid mishandeld. Die werd aangepakt en had ernstige verwondingen. Dat werd volgens interne regels behandeld”, aldus Sitalsing. Dat gewraakte ‘zelf oplossen’ is juist iets, waar in de Groningse studentenwereld fel tegen werd geageerd. Deze incidenten werden later gemeld bij een speciale commissie, maar de afspraak was, dat het eerder gebeurde. Verenigingen dienen grotere incidenten uit zichzelf te melden aan de buitenwereld.

Het werd de commissie van Sitalsing verder onvoldoende duidelijk, of de kampleiding zich bij introducties hield aan afspraken, dat een deel van hen nuchter moest blijven.

’Dwangmatige zuipcultuur’

Sitalsing spreekt van ‘een dwangmatige zuipcultuur’. “Vindicat weet blijkbaar niet wat maatschappelijk leeft. Een borrel is uiteraard oké, dat hoort erbij, maar dit is anders. Leden voelen druk om te drinken. Dat is schokkend. 34% van de leden zegt, dat het teveel is. Maar het bestuur gaf geen enkele reactie, er is geen gevoel voor urgentie.” De voorzitter ziet, waar het toe leidt. “Er komt geweld uit voort. Vrouwen voelen zich soms onveilig. Er is soms nog vrouwonvriendelijk gedrag.”

Vindicat toont zich ‘zeer teleurgesteld’ over de uitkomst van het onderzoek. ,,Wij worden in onze ogen onevenredig gestraft.’’ De club zegt al 1,5 jaar te werken aan verbeteringen. De vereniging met tweeduizend leden stelt onder meer. dat de laatste twee introductieperioden ‘zonder problemen’ verliepen. “Na het afgelopen tumultueuze jaar heeft Vindicat een nieuwe koers ingezet. Er is een cultuurverandering op gang gekomen, die zijn vruchten afwerpt. Wij hebben bijvoorbeeld twee probleemloze introductieperiodes gehad.” Een nieuwe gedragscode wordt inmiddels breed gedragen, aldus de vereniging. Vindicat had ‘goede hoop,’ dat die koers beloond zo worden met accreditatie, dus het juist mogen meedoen in de studentenwereld.

De Telegraaf, 1 oktober 2018, 12:21, updated 13:09

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2622547/universiteit-zet-vindicat-buiten-dwangmatige-zuipcultuur

Opnieuw mishandeling bij Vindicat

Groningen – Bij de al eerder in opspraak geraakte studentenvereniging Vindicat is opnieuw iemand mishandeld. Dat bevestigt de politie na berichtgeving door het Dagblad van het Noorden.

De mishandeling had plaats op 1 oktober tijdens een vechtpartij in de sociëteit van de Groningse studentenvereniging. Een paar dagen later deed de mishandelde persoon aangifte.

Vindicat kwam de afgelopen jaren meerdere malen in opspraak. In juli werd een lid veroordeeld tot een werkstraf voor mishandeling van een corpslid. Eerder was een ander Vindicat lid veroordeeld tot een taakstraf, nadat hij tijdens een ontgroening op het hoofd was gaan staan van een aspirant lid.

Naar aanleiding van de incidenten besloten de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool Vindicat dit jaar geen bestuursbeurzen meer te geven en de vereniging niet meer uit te nodigen voor officiële gelegenheden.

De Telegraaf, 13 oktober 2018, 22:25

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2674937/opnieuw-mishandeling-bij-vindicat

Meer informatie:
https://www.vindicat.nl/
https://twitter.com/gscvindicat
https://robscholtemuseum.nl/rambam-ontgroeningen-stiekem-gefilmd-11-januari-2018-volledige-uitzending-rtl-nieuws-grens-overschrijdend-gedrag-wilfred-simons-minister-wil-kritisch-gesprek-ontgroening/
https://robscholtemuseum.nl/wilfred-simons-verbijsterd-over-excessen-minerva/
https://robscholtemuseum.nl/lees-mee-met-vluchteling-micha-kat-23-kees-van-der-pijl-esprit-de-corps/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image