Wilfred Simons – ’Verbijsterd’ over excessen Minerva

Leiden – Leidse Studenten Vereniging LSV Minerva is in de greep van drank, drugs, fysiek geweld en gedwongen seks. Er heerst een ’verstikkende verenigingscultuur’, zo blijkt uit een onderzoek van advocatenkantoor Sjöcrona-Van Stigt, dat op verzoek van het vorige Minerva bestuur afgelopen jaar de corps cultuur onderzocht.

Rector magnificus Carel Stolker noemt de uitkomst ’verbijsterend’ en zegt, dat hij er ’als rector ongelooflijk van baalt’.

In een interne mail aan de leden, die in handen is van het Leidsch Dagblad, kondigt het verenigingsbestuur een ’cultuurprogramma’ aan. Dat is gebaseerd op het onderzoek van het advocatenkantoor en telt 31 punten. Het belangrijkste is, dat er één cultuur moet komen, waar alle Minervanen naar leven, en dat er geen subculturen mogen zijn in disputen en huizen.

Oud leden

Volgens Stolker kan het Minerva bestuur zo’n cultuurverandering niet alleen aan. ,,Ik verwacht actie van de oud leden, de reünisten. Dit kunnen de studenten niet meer alleen. Hoe eerder zij uit de startblokken komen, hoe beter het is.’’

Uit het rapport zou blijken,dat leden worden gedwongen alcohol te drinken. Als zij bijvoorbeeld te laat komen op borrelavonden, na 17.26 uur bijvoorbeeld, dan moeten ze verplicht jenever drinken. Ook waren zij tot voor kort verplicht tweemaal per week aanwezig te zijn op vaste borrelavonden. Tijdens de El Cid week, vorige maand, zeiden Minervanen al tegen de eerstejaars, dat dit niet langer verplicht is, en dat ze ook niet worden opgebeld ’om te vragen waar ze blijven’.

Eén van de activiteiten, waar een einde aan zou moeten komen, is het ’bilnaad adtje’. Een lid moet dan alcohol opdrinken, dat in de bilnaad van een ander lid is gegoten. Ook eisen sommige jaarclubs, dat aspirant-leden naakt door een net in de sociëteitszaal rennen, als ontgroeningsritueel een voorwaarde om lid te kunnen worden.

En er zijn meer ’grensoverschrijdende ontgroeningen achter gesloten deuren’, meldt Sjöcrona-Van Stigt. Een daarvan is. dat leden van de ’Timmerclub’ (die het verenigingsmeubilair onderhoudt) gedwongen alcohol moeten drinken. Meer in het algemeen, vinden de advocaten, moet Minerva de weg terugvinden van een zuipcultuur naar een borrelcultuur.

Grimmig

Het rapport beschrijft verder ’een grimmige cultuur’ in Minerva huizen, waar gebruik van harddrugs, fysiek geweld en alcoholmisbruik voorkomen. Juist daar is een verandering van de normen en waarden volgens het advocatenkantoor zeer gewenst. Tegelijkertijd leveren de hardste huizen de meeste bestuursleden, waardoor er weinig toezicht is op het naleven van de ’Corps wet’, de interne regels van de vereniging. Als de bewoners van zulke huizen zich misdragen, zouden niet alleen de individuele leden gestraft moeten worden, maar het hele huis.

Datzelfde geldt voor sommige verenigingsverbanden. Ook moet de vereniging ervoor zorgen, dat het bestuur breder wordt samengesteld, zodat er meer verschillende standpunten zijn en meer discussie over waarden en normen. Volgens voorzitter Ivo Dorresteijn moet de cultuurverandering ’de komende jaren groeien’. “Het zal iets zijn waar de vereniging de komende jaren constant mee bezig zal zijn.?

NHD, 10 september 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/rambam-ontgroeningen-stiekem-gefilmd-11-januari-2018-volledige-uitzending-rtl-nieuws-grens-overschrijdend-gedrag-wilfred-simons-minister-wil-kritisch-gesprek-ontgroening/
https://robscholtemuseum.nl/lees-mee-met-vluchteling-micha-kat-23-kees-van-der-pijl-esprit-de-corps/
https://robscholtemuseum.nl/?s=+0+Kees+Engelhart+%E2%80%93+IK+EEN+PROMINENT+BEZOEKER+VAN+DE+EXCLUSIEVE+HERENCLUB+MINERVA