De minister president heeft nog geen antwoord gegeven.
Gelijke behandeling
Noortje is 21 jaar oud en rolstoelafhankelijk. Ze loopt op het moment stage bij de politie, die volgens Noortje heel tevreden zijn over haar functioneren. In juli hoopt ze te slagen voor de studie Juridische dienstverlening op MBO niveau 4. Daarna wil de Roosendaalse verder studeren aan de Juridische Hogeschool, maar ze maakt zich vooral zorgen over de gelijke behandeling voor mensen met een beperking.
In de brief zegt Noortje, dat ze zal blijven knokken tot ze haar droombaan heeft gevonden. ,,Ik moet vechten om een goede plek in de maatschappij te krijgen. Door de voorgestelde wet wordt mij het recht op een goed betaalde baan en goed pensioen ontnomen.”
In het wetsvoorstel staat, dat werknemers met beperking, die straks een baan vinden loon naar productie gaan krijgen. Hoe hoog de productie en het bijhorende loon is, wordt onafhankelijk vastgesteld. Als het loon onder het minimumloon komt, kan de gemeente, dat aanvullen tot het minimumloon. Volgens het wetsvoorstel weet de gemeente meteen wie recht heeft op een aanvullende uitkering.
Pensioenpremie wordt straks niet meer voor de gehandicapte werknemers betaald, omdat zij onder het minimumloon worden betaald. De werknemers krijgen later dus geen pensioen. Zij bouwen ook minder aanspraak op voor de werkloosheidsuitkering en de arbeidsongeschiktheidsuitkering.
Petitie
De petitie tegen het wetsvoorstel is intussen al meer dan 14.000 keer ondertekend. Mensen, die de petitie ondertekenen, zijn net als Noortje tegen ongelijkwaardigheid en willen voorkomen, dat de wet werkelijkheid wordt.
Cabaretier Pieter Derks uitte zijn kritiek op het wetsvoorstel in een veel gedeelde column op de radio. Bekijk de column hieronder.
Plaats een reactie