Evert Marsmans – De stad volgens Fia Smit en Heleen Keur: ’Den Helder is het begin van heel veel moois’
Wie is de Nederlander? Bestaat er zoiets als dé Nederlandse volksaard? En wat is er dan typisch aan Den Helder? Marcel van Roosmalen, Roelof de Vries en Jan Dirk van der Burg doen in de voorstelling ’Dit Is Den Helder’ een poging deze vragen te beantwoorden. Op toneel in theater De Kampanje geven wethouder Heleen Keur en Fia Smit als lokale gasten daar hun mening over.
De twee dames weten zelf nog niet wat ze van de programmamakers kunnen verwachten. “We worden een half uur voor de voorstelling ingelicht en bijgepraat“, weet Heleen Keur. “Ik verheug me erop, want ik hoor graag hoe anderen over onze stad denken.“
Beide kandidaten zijn door het productieteam gevraagd aan de voorstelling deel te nemen. “Dat we allebei van CDA origine zijn is dus een gelukkig toeval, en geen vooropgezet plan“, lacht Fia Smit.
Als ervaringsdeskundigen met verschillende achtergronden, menen de twee wel een onderscheidend beeld van de stad en haar bewoners te kunnen schetsen. Smit is geboren en getogen in de stad. Ze is gepokt en gemazeld in politiek en cultuur en schopte het in 2002 zelfs tot Jutter van het jaar. Keur, als wethouder met onder meer cultuur in de portefeuille, is een relatieve nieuwkomer.”Gecombineerd met de inbreng van de presentatoren, die dus de mening van buitenstaanders ventileren, schetsen we in ieder geval een gevarieerd beeld van Den Helder“, aldus Keur.
“En daar ontbreekt het weleens aan“, valt Smit in. “De Nieuwedieper voelt zich nogal eens geroepen zich tegen de mening van de boze buitenwereld te verdedigen. Dat is in mijn ogen niet terecht. De gemeente is al lang niet meer het lelijke eendje onder de steden.“
Beide vrouwen sommen moeiteloos een groot aantal positieve ontwikkelingen binnen de stad op. Gezamenlijk trots zijn ze op de stadsvernieuwing, de gebouwen van Duco Kapitein en de voortrekkersrol van de Woningstichting. “Het is echt niet niks wat hier gepresteerd is“, aldus Keur. “Het is een ontwikkeling, die als een frisse wind door de hele stad gaat. Ik bedoel, niet alleen het stadshart wordt opgeknapt, ook de sociale woningbouw is op het schop gegaan. Heel veel mensen profiteren van die vooruitgang.“
Fia Smit spreekt haar waardering uit voor de ontwikkeling van het stadspark. “De stad wordt rijker door dit groene hart. Nog meer mensen kunnen hier nu een mooie plek vinden om te wonen en te werken.“
Er zijn volgens de vrouwen teveel gebouwen, die de stad symboliseren om een keuze te kunnen maken. “Lange Jaap komt het eerst bij me op“, zegt Keur. “Maar School 7, de Nollen en de gebouwen van de Stelling doe ik daarmee tekort.” Smit valt haar bij en roemt ook de watertoren als beeld bepalend voor de stad.
Ook op gebied van beeld bepalende personen komen Smit en Keur niet tot een eensluidende keuze.
“Er zijn er teveel om op te noemen“, lacht Smit. “Met mensen als Pieter Kos, Ben Moorman en Maarten Noot is het onmogelijk om één iemand op een voetstuk te plaatsen. Gelukkig is er de Jutter van het Jaar, zodat er elk jaar iemand in het zonnetje gezet kan worden.”
Als een hoofdpijndossier, dat geen sieraad is voor de stad, noemt Smit ’het stadhuisverhaal’. “Dat moet nou eindelijk eens opgelost worden, waar het uiteindelijk ook terecht komt. Ik hoor geen nieuwe standpunten meer. Dat betekent, dat de bestaande standpunten kunnen worden gewogen en dat er een beslissing kan komen.”
Keur ziet een stadhuis op Willemsoord als kans, maar drukt zich over het vraagstuk ’hoofdpijndossier’ politiek uit. “De stad wordt geconfronteerd met uitdagingen op gebied van bereikbaarheid in de komende jaren. Ik bedoel niet alleen de bereikbaarheid in wegen, haven en luchthaven. We maken de omslag van krimp naar groei. We moeten binnen bereik blijven voor mensen, zowel op gebied van scholing als werk en huisvesting. Die balans is in mijn beleving de kroon op al het goede werk dat al verzet is.“
“Als ik tijdens de voorstelling een vooroordeel mag wegnemen is het dat Den Helder aan het einde van de wereld ligt. Het is juist andersom, Den Helder is het begin van zoveel moois“, besluit wethouder Keur.
Helderse Courant, 5 december 2019, 22:30
Reacties:
George Bethlehem
Wel even de koptekst aanpassen. redactie
George Bethlehem
Deze “keer” is het gelukt
Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Evert+Marsmans
https://robscholtemuseum.nl/?s=Theater+De+Kampanje
https://robscholtemuseum.nl/?s=Fia+Smit
https://robscholtemuseum.nl/?s=Heleen+Keur
https://robscholtemuseum.nl/?s=Duco+Kapitein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Woningstichting
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nollen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Woningstichting
https://robscholtemuseum.nl/?s=hoofdpijndossier
https://robscholtemuseum.nl/?s=stadhuis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Kos
https://robscholtemuseum.nl/open-brief-aan-het-college-van-b-w-den-helder-over-het-rob-scholte-museum/
https://robscholtemuseum.nl/theo-knippenberg-toelichting-op-de-open-brief/
https://robscholtemuseum.nl/breaking-news-vandaag-9-december-2015-is-het-precies-1-jaar-na-de-overeenkomst-met-wethouder-kos-over-de-uitbreiding-van-het-rob-scholte-museum/
Plaats een reactie