Zembla – Doelwit Volkel + Wat doen Amerikaanse kernwapens in Volkel? + Nederland heeft niks te zeggen over Amerikaanse kernwapens in Volkel

Vliegbasis Volkel (foto Zembla)

Doelwit Volkel

Het is officieel een Militair Staatsgeheim, maar op Vliegbasis Volkel liggen al ruim een halve eeuw zo’n twintig Amerikaanse kernbommen. De komende jaren worden deze kernwapens ingeruild voor vernieuwde exemplaren. Wat Nederland over deze kernwapens te zeggen heeft en welke gevaren de bommen met zich mee brengen is tot nu toe in nevelen gehuld.

Alle nucleaire grootmachten steken miljarden in snellere, zwaardere en beter inzetbare atoombommen. Zembla onderzoekt wat deze nieuwe kernwapen wedloop betekent voor Nederland.

Zembla, 8 november 2019

https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/doelwit-volkel

Wat doen Amerikaanse kernwapens in Volkel?

Officieel is het een Staatsgeheim, maar eigenlijk weten we al jaren dat er in het Brabantse dorp Volkel sinds de jaren 60 Amerikaanse kernwapens liggen. Maar wat heeft Nederland te zeggen over de vijftien tot twintig bommen op het moment, dat Trump besluit ze in te zetten? Journalisten David van der Wilde en Jos Slats vertellen het in deze podcast https://www.bnnvara.nl/zembla/audio/525189.

Zembla, 14 november 2019

https://www.bnnvara.nl/zembla/audio/525189

Nederland heeft niks te zeggen over inzet atoombommen in Volkel

Nederland heeft geen Vetorecht afgedwongen bij het inzetten van Amerikaanse kernwapens vanaf de Vliegbasis Volkel, blijkt uit onderzoek van Zembla. Op de Luchtmacht basis Volkel liggen sinds het begin van de jaren zestig vijftien tot twintig Amerikaanse B61 atoombommen. Op het moment, dat er wordt besloten om een nucleaire aanval uit te voeren, moeten Nederlandse vliegers de bommen afwerpen.

Zembla ontdekte in de archieven van de Tweede Kamer, dat Den Haag geen Vetorecht heeft afgedwongen. Tijdens een Interpellatiedebat in 1970 over de “Flexible Response” (een NAVO strategie over de inzet van kernwapens, redactie) zegt de toenmalige Minister van Defensie Willem den Toom, dat een Vetorecht – indien alle bondgenoten dit voor zich zouden opeisen – de geloofwaardigheid van de NAVO ernstig zou ondermijnen. Nederland heeft om die reden “enig Vetorecht ten aanzien hiervan niet uitdrukkelijk bedongen.”

Trump

Bij de huidige Kamerleden is dit feit niet bekend, blijkt bij navraag van Zembla. Sadet Karabulut (SP) “Hier staat dus, dat Nederland geen nee mag zeggen tegen de inzet van kernwapens, die hier liggen.” Sjoerd Sjoerdsma (D66) “Ik wil al die afspraken zien.” Volgens Militair historicus Christ Klep gaat maar één man over de inzet van die atoombommen: de President van de Verenigde Staten, Donald Trump.

De Minister van Defensie, Ank Bijleveld, wil niet op camera reageren, maar laat schriftelijk weten “Besluitvorming binnen NAVO vindt plaats op basis van unanimiteit, waarbij altijd sprake is van politieke controle. Dit betekent, dat er bij besluitvorming binnen NAVO, altijd de instemming van Nederland vereist is.” Dit staat haaks op wat haar voorganger, oud minister Den Toom tegen de Kamer heeft gezegd.

Nieuwe bommen

De 15 tot 20 Amerikaanse vrije val bommen zijn verouderd en worden binnenkort vervangen. Het nieuwe model, de B61 12, krijgt bestuurbare staartvinnen en wordt daarmee een stuk preciezer er beter inzetbaar. De bommen hebben ook een voorziening, waarmee de explosieve kracht kan worden ingesteld van 1 tot 50 kilo ton. Dat is ruim drie keer de kracht van de bom, die in 1945 Hiroshima verwoestte.

Bij het vervangen van de B61 zullen bommen door de lucht worden vervoerd. Dat is niet zonder risico. “Nederland is daar niet op voorbereid, de Amerikanen wel,” zegt hoogleraar Veiligheid Ira Helsloot tegen Zembla. Hij was in 2012 als “waarnemer” aanwezig bij een oefening in de buurt van Volkel. Daarbij werd een incident met een kernwapen gesimuleerd. Helsloot zag, dat de Amerikanen het gebied overnamen en afgrendelden, en dat Nederlandse hulpdiensten – brandweer, Politie en ambulances – door bewapende VS Militairen werden weggehouden van de rampplek. Defensie wil hier niet op in gaan, omdat de afspraken hier over geheim zijn.

Kamervragen

De Tweede Kamer wordt niet geïnformeerd over de modernisering van de B61. De Regering wil niet eens bevestigen, dat er atoombommen in Nederland liggen. Dat is Staatsgeheim, aldus de regering. Toch, zo ontdekte Zembla in oude parlementaire archiefstukken, erkende de toenmalige minister van Defensie in 1960 al, dat Nederland onderdak bood aan Amerikaanse atoombommen.

CDA Kamer lid Martijn van Helvert wil die bevestiging nogmaals krijgen. Sjoerd Sjoerdsma (D66), Sadet Karabulut (SP) en Bram van Ojik (GroenLinks) verlangen ook meer openheid van het Kabinet.

De eerste beelden uit ‘Doelwit Volkel

Zembla, 13 november 2019

https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/nederland-heeft-niks-te-zeggen-over-inzet-atoombommen-in-volkel

Nederland heeft niks te zeggen over Amerikaanse kernwapens in Volkel

Published 18 nov. 2019

Het is officieel een Militair Staatsgeheim, maar op Vliegbasis Volkel liggen al ruim een halve eeuw zo’n twintig Amerikaanse kernbommen. De komende jaren worden deze kernwapens ingeruild voor vernieuwde exemplaren. Wat Nederland over deze kernwapens te zeggen heeft en welke gevaren de bommen met zich mee brengen is tot nu toe in nevelen gehuld.

Alle nucleaire grootmachten steken miljarden in snellere, zwaardere en beter inzetbare atoombommen. Zembla onderzoekt wat deze nieuwe kernwapen wedloop betekent voor Nederland.

Lees meer
https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/nederland-heeft-niks-te-zeggen-over-inzet-atoombommen-in-volkel

Abonneer op het kanaal van Zembla http://bit.ly/ZEMBLA_BNNVARA​
Instagram http://bit.ly/ZEMBLA_Instagram​
Twitter http://bit.ly/ZEMBLA_twitter​

#ZEMBLA​
#Onderzoeksjournalistiek​
#Journalistiek

Reacties
https://youtu.be/tu1eGjt2hoU

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zembla
https://robscholtemuseum.nl/?s=David+van+der+Wilde
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jos+Slats
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willem+den+Toom
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sadet+Karabulut
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sjoerd+Sjoerdsma
https://robscholtemuseum.nl/?s=Christ+Klep
https://robscholtemuseum.nl/?s=Donald+Trump
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ank+Bijleveld
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ira+Helsloot
https://robscholtemuseum.nl/?s=Martijn+van+Helvert
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bram+van+Ojik
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vliegbasis+Volkel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kernwapen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Atoombom
https://robscholtemuseum.nl/?s=NAVO
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vetorecht
https://robscholtemuseum.nl/?s=Staatsgeheim
https://robscholtemuseum.nl/?s=Militair+Staatsgeheim
https://robscholtemuseum.nl/?s=Flexible+Response
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kernwapen+Wedloop

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image