Ype Minkema – Susanne staat weer met beide benen op de grond, het veel besproken bronzen beeld met de blote borsten zoekt voorlopig de luwte op

Met vereende krachten werd Susanne zaterdagochtend door de stad gesleept (foto Jan Jong/JJFoto.nl)

AlkmaarSusanne staat weer met beide benen op de grond. Het bronzen beeld met de blote borsten is zaterdagmorgen van het dak aan de Dijk in Alkmaar gehaald. Ze duikt voorlopig onder.

Het ging er de afgelopen weken weer heet aan toe tussen de ’Achterdam’, Alkmaars prostitutiestraatje, en de ’Langestraat’, hoofdkwartier van de gemeente Alkmaar. In dat spanningsveld besloot initiatiefnemer Cor Ooteszijn Susanne even uit beeld te zetten.

Het beeld van de Duitse beeldhouwer Manfred Holz was de afgelopen maanden onderwerp van verhitte discussies in de stad. Voor  en tegenstanders van een vaste standplaats tuimelden over elkaar heen en een inhoudelijke discussie moest worden omzeild om Susanne te weren uit de openbare ruimte. En dat terwijl initiatiefnemer Cor Ootes zijn schepping toch vooral bedoeld had als een cadeautje aan de stad.

Uiteindelijk werd het bronzen beeld een ’zusje’ van het kussende kaasmeisje als een soort ludiek protest op een plat dak aan de Dijk gehesen, vlak boven de beoogde vaste standplaats. Ook daar was niet iedereen blij mee.

En de discussies zijn daarbij nog lang niet over. Door de ’overwinning’, na jarenlange juridische procedures, van een van de exploitanten om een extra kamer is het prostitutie beleid van de gemeente prompt aangepast. De Achterdam zou immers door die vierde werkkamer op 70 in plaats van het maximale aantal van 69 komen. Een verzoek van de exploitanten en eigenaren om de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) aan te passen, werd gecounterd door de gemeente. Er zou geloot moeten worden als het aantal ramen boven de 69 zou komen. Een van de exploitanten zou voor een periode van drie jaar een werkkamer moeten inleveren.

In die oplopende spanning kreeg Susanne’s initiatiefnemer Cor Ootes een uitnodiging van burgemeester Piet Bruinooge voor een gesprek op 11 maart met als onderwerp ’mogelijke handhaving van het beeld op het dak’. Op dat moment had Ootes al besloten, dat Susanne van het dak af zou komen, om de temperatuur rond de Achterdam niet nog verder te laten oplopen. Zaterdag werd het beeld met een kraan van het dak gehaald. Ze zal voorlopig niet meer te zien zijn. Het beeld duikt onder en gaat voor onbepaalde tijd achter gesloten deuren.

Alkmaarse Courant, 7 maart 2020, 17:12

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200307_32528577/Susanne-staat-weer-met-beide-benen-op-de-grond-het-veelbesproken-bronzen-beeld-met-de-blote-borsten-zoekt-voorlopig-de-luwte-op

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Piet+Bruinooge
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alkmaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Achterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=APV
https://robscholtemuseum.nl/?s=Algemene+Plaatselijke+Verordening
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cor+Ootes
https://robscholtemuseum.nl/?s=Manfred+Holz
https://robscholtemuseum.nl/?s=Susanne