Ype Minkema – Bergen geeft strijd om woningen op + Groep bewoners doet aangifte tegen burgemeester Hafkamp + OM seponeert aangifte bewoners tegen Hafkamp

Bergen geeft strijd om woningen op

Bergen – De gemeente Bergen geeft de strijd om de zogenaamde atelierwoningen op. Dat meldde het college dinsdag.

Het college legt zich neer bij uitspraken van de Raad van State en de rechtbank over de illegale woningen aan de Herenweg in Bergen. Dat betekent dat er in de ateliers permanent gewoond mag worden. Woensdag is er al een gesprek gepland met de bewoners van de atelierwoningen.

,,Ze hebben gezegd de kou uit de lucht te willen halen’’, zegt Annelies Anema, één van de bewoonsters.

De gemoederen in de gemeente Bergen liepen de laatste tijd zeer hoog op. Burgemeester Hetty Hafkamp meldde in deze krant bedreigd te zijn en een aantal betrokkenen doet woensdag aangifte tegen de burgemeester wegens smaad en laster.

De atelierwoningen was één van de speerpunten in de strijd van de gemeente Bergen tegen illegale bewoning van zomerverblijven. De Raad van State en – in hoger beroep – ook de rechter stelden het college in het ongelijk.

Bergen besloot aanvankelijk desondanks vast te houden aan het handhavingstraject, maar besloot gisteren toch het verzet te staken.

Of deze ommezwaai ook gevolgen heeft voor gelijksoortige zaken die nog lopen, is nog onduidelijk. Annelies Anema: ,,We blijven ook de anderen steunen in hun strijd.’’

NHD, 7-6-2016, 19:43 (Update 7-6-2016, 19:43)

Reacties:

Everard Willebrands · Heerhugowaard
“De Raad van State en – in hoger beroep – ook de rechter” kan niet …. De raad van State is de hoogste (beroeps)instantie voor publiekrechtelijke geschillen (even los van de commissie voor de Rechten van de mens en verdere Europese procedures). De Bestuursrechter oordeelt alleen of een door de RvS uitgesproken oordeel al dan niet uitgevoerd moet worden. Daar kun je dan weer tegen in beroep bij – juist – de Raad van State.

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/alkmaar/article28168437.ece/Bergen-geeft-strijd-omwoningen-op_?lref=SR_2

Groep bewoners doet aangifte tegen burgemeester Hafkamp

Bergen – De bom is gebarsten in Bergen. Een groep bewoners vindt dat burgemeester Hetty Hafkamp moet aftreden. Woensdag is bij de politie door deze betrokkenen tegen Hafkamp aangifte gedaan wegens smaadschrift en laster.

Hafkamp liet zich vorige week in een interview in deze krant ontvallen bedreigd te zijn. De burgemeester zei dat in een gesprek dat het handhavingstraject rond de illegale bewoning als onderwerp had. Daarop stapte een groep bewoners, die overhoop ligt met de gemeente over de handhaving, naar de politie omdat ze zich aangesproken voelt.

De sfeer in het al jaren slepende conflict wordt steeds grimmiger. De bewonersgroep vindt het aftreden van Hetty Hafkamp inmiddels zelfs ’een goede oplossing van het probleem.’ Schoorlaar Fred Vos zegt ronduit dat ’Hafkamp door haar nieuwe blunders niet meer houdbaar is’.

Dinsdagmiddag besloot het college tot verrassing van de bewoonsters dat zij toch in hun zogenaamde atelierwoningen mogen blijven. Er volgde een dag later een gesprek met de burgemeester. ,,Bizar. De stemming was ineens volledig omgedraaid’’, zegt bewoonster Annelies Anema. Dat was echter te laat om eventueel nog af te zien van aangifte. Ook zien de andere leden van de groep nog geen aanleiding de toon of de acties te matigen.

Namens Hafkamp reageert woordvoerder Lucien van der Plaats: ,,De aanklacht is uit de lucht gegrepen. Burgemeester Hafkamp heeft nooit beweerd dat de bedreiging afkomstig was van een van deze mensen, of dat er ook maar enige relatie is met onrechtmatige bewoning of de handhaving daarvan. De burgemeester vindt het erg pijnlijk dat een dergelijke suggestie bij deze mensen is gewekt, maar neemt er nadrukkelijk afstand van.’’

Het openbaar ministerie zal de aangifte waarschijnlijk beoordelen.

NHD, 8-6-2016, 22:40 (Update 8-6-2016, 23:08)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/alkmaar/article28172071.ece/Groep-bewoners-doet-aangifte-tegen-burgemeester-Hafkamp_?lref=vptop

OM seponeert aangifte bewoners tegen Hafkamp

Bergen – Het Openbaar Ministerie heeft de aangifte tegen burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen geseponeerd. Volgens het OM is zij ten onrechte als verdachte aangemeld van smaad of laster.

Een groep bewoners deed woensdagmiddag aangifte tegen Hafkamp. De burgemeester had zich in een interview met deze krant uitgelaten over bedreiging. De bewoners, die met de gemeente overhoop liggen over illegale bewoning, voelden zich aangesproken.

Een dag later trokken Annelies Anema en Els Willemse, bewoners van de atelierwoningen in Bergen, hun aanklacht in. Dat gebeurde na een gesprek met burgemeester en na overleg met hun advocaat. ,,We hebben heel lang getwijfeld’’, zegt Annelies Anema. ,,We hebben na drie jaar ineens te maken met een andere burgemeester, lijkt wel. Ze is tijdens het gesprek echt door het stof gegaan, vonden we. Ze werd bijna emotioneel. Alle moeilijke onderwerpen hebben we kunnen bespreken en op alle punten gekregen waar we recht op hadden. Hafkamp heeft echt haar hand naar ons uitgestoken. Daarom konden we niet anders dan de aangifte intrekken.’’

Beide bewoonsters van de atelierwoningen aan de Herenweg in Bergen laten weten de andere partijen te blijven steunen. Annelies Anema: ,,Ik heb een smeekbede naar de burgemeester gestuurd om ook bij hen dezelfde intentie te tonen.’’

NHD, 10-6-2016, 16:58 (Update 10-6-2016, 16:58)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/alkmaar/article28177844.ece/OM-seponeert-aangifte-bewoners-tegen-Hafkamp_?lref=SL_1

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image