Youp van ’t Hek – Kortsluiting

Mooie actie van die Cantona. Een Engelsman schold de fransoos uit voor alles en nog wat en de eeuwenlange haat tussen de twee volkeren werd samengevat in de karatetrap van Eric. Kortsluiting noemt hij het zelf. En hij is ervoor in analyse geweest. In ’87 stompte hij zijn eigen keeper van Auxerre, in ’88 de bondscoach verrot gescholden, zijn shirt naar een scheidsrechter gesmeten, in ’90 zijn schoenen in het gezicht van een teamgenoot gegooid, in ’91 drie strafcommissieleden uitgefoeterd, in ’92 bij zijn club weggelopen, in ’93 de scheids voor oplichter uitgemaakt en met een Turkse politieman geknokt, in ’94 op een liggende tegenstander getrapt, met een official op de perstribune gevochten, een paar keer van het veld gestuurd en nu dit laatste geintje in ’95. Is dat kortsluiting? Wat denken we van de huilbui van Sampras?

“Eigenlijk ben ik net zo gewoon als die jongen van de overkant”, sprak een geëmotioneerde Pete. Rare uitspraak van iemand die dat van zichzelf dus niet vindt. Dat bewijst hij met de uitspraak. Of was het een kleine kortsluiting?

FC Barcelona moet 1500 piek betalen omdat een werknemer ten overstaan van een vol stadion en miljoenen televisiekijkers een haas heeft doodgeslagen. Het haasje huppelde langs het veld, terwijl de spelers het probeerden te vangen. Weleens gezien hoe een Koeman een haas vangt? Een official kreeg het beestje te pakken en sloeg het onmiddellijk dood. Vreemde straf in een land waar het gewoonte is om een stier op gruwelijke wijze dood te martelen. Is dit kortsluiting? Ik schrijf dit op de dag dat het vijftig jaar geleden is dat Auschwitz werd bevrijd. Voor het eerst zie ik dat het woord op witz eindigt en ik schaam me bij de minst geringste gedachte richting een grapje. Gelukkig maken de Polen en de joden ruzie over de manier waarop er herdacht moet worden. Gelukkig wel. Stel dat je dit in vrede herdenkt. Niemand zou je geloven.

Dit weekeinde moet ik kiezen: òf naar de uitgebrande auto van kunstenaar Rob Scholte gaan kijken, òf met alle debielen richting Limburg. Naar de auto van Scholte gaan ik niet, maar ik vind het wel een held. Iemand die dit doet is geniaal. In welke zin dan ook. Hoe langer ik erover na denk, hoe meer ik dat vind. Zoals iedereen weet is de auto niet ontploft door kortsluiting. Of toch? Welke Cantona scharrelt er rond Rob? Wat is er met iedereen? Afgelopen dinsdag zat ik op de A2 in een verschrikkelijke file en deze werd veroorzaakt door twee BMW’s, die elkaars bumper hadden gekust. Twee krasjes van samen amper duizend gulden op twee ordinaire lease-bakken van samen minstens een ton. En dan op de linkerbaan op de politie gaan staan wachten. Iedereen heeft kortsluiting. Rob Scholte heeft zijn BMW geëxposeerd. En Limburg heeft zeker kortsluiting. Zegt de ene Limburger tegen de andere: “Het komt omdat we de Maas niet kunnen omkopen.” En dat is mijn kortsluiting.

NRC, 28 januari 1995

https://www.nrc.nl/nieuws/1995/01/28/kortsluiting-7254739-a96859

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image