Winnie van Galen – ’Nooit over nagedacht dat wit angst inboezemt’

Egmond aan Zee – Het kunstpaard naar een ontwerp van fotografe Hellen van Meene in Egmond aan Zee, heeft het zwaar te verduren. Sinds het kunststoffen dier is neergezet, voelen personen met een bekladders gen zich kennelijk uitgedaagd: spuitbussen vol bonte kleuren zijn er op leeggespoten, een paar weken geleden kreeg het kunstwerk een zuurstokroze laag. Een dag later huisde een beschonken man op de rug van het paard die de kunststoffen body met een decoupeerzaag te lijf wilde gaan.

Van Meene’s paard staat sinds vorig jaar zomer in Egmond aan Zee. Het roerloze dier huist op de hoek van de Egmonderstraatweg met de Sportlaan.

Al snel nadat het was neergezet werd het beeld door een onverlaat met helderblauwe tinten beklad. Daarna kwamen er zebrastrepen op.

Wethouder Odile Rasch van Bergen en Hellen van Meene trokken de schoonmaak handschoenen aan en maakten het toen gezamenlijk schoon.

Het kunstpaard in Egmond aan Zee is onderdeel van een permanente ‘paardenparade’. Her en der in de regio zijn de artefacten neergezet die een verbinding vormen tussen Alkmaar, Bergen, Heiloo, Schermer en Graft-De Rijp. In opdracht van de gemeente Bergen is het paard zaterdag schoongemaakt. Van Meene: ,,Als je dingen stuk maakt, word je niet serieus genomen. Dat zijn niet de normale omgangsnormen. Dus ga in gesprek als je er wat mee moet. Of het met de kleur wit te maken kan hebben? Dat heb ik me ook afgevraagd. Maar het is toch: who’s afraid of red, yellow and blue. Ik heb er nooit over nagedacht dat wit angst kan inboezemen. Wit zorgt voor schoon, fris en ongebruikt. Blijkbaar kunnen mensen niet tegen een onbeschreven blad.

Terwijl het wit juist een mooi contrast vormt met het groen van de omgeving, de oranje sokkel, het blauwe hondje en de bruine ladder.’’

NHD, 20-2-2017, 23:23 (Update 20-2-2017, 23:23)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/alkmaar/article29024862.ece/Nooit-over-nagedacht-dat-wit-angst-inboezemt_?lref=r_regionaal

1 Comment

  1. Veel creatieve mensen in de omgeving waar dat kunstwerk staat.
    Een levende sculptuur.

    ieder mens is een kunstenaar
    – Joseph Beuys

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.