Winnie van Galen – Groeicijfers voor musea in de regio met Stichting Texels Museum als koploper: 15.000 bezoekers meer

Rob Scholte Museum (links met rode vlag), vanuit Hotel Wienerhof had met zijn 10.000 bezoekers op jaarbasis de cijfers van Den Helder mooi kunnen opstuwen (foto Hotel Wienerhof)

Rob Scholte Museum (links) in wintertijd, maardesalniettemin geopend (foto Wienerhof)

Rob Scholte Museum (links, gestreken vlag) in wintertijd, maar desalniettemin geopend (foto Hotel Wienerhof)

Den Helder – Reddingsmuseum Dorus Rijkers beleefde in 2019 een topjaar. Niet eerder werden er ruim 17.000 bezoekers verwelkomd.

Dat aantal schommelt doorgaans tussen de 13.000 en 15.000 bezoekers. Een deel van de stijging heeft mogelijk te maken met de in 2018 geïntroduceerde combikaart voor het Marinemuseum en het Reddingsmuseum, legt marketeer Sacha van Beusekom uit. Andere verklaringen ’zijn de vorig jaar vernieuwde website, de positieve ontwikkeling van Willemsoord met veel horeca en de toestroom van vakantieverkeer naar Texel’. Van Beusekom: Het blijft giswerk hoe het komt, we kunnen het niet testen. Directeur Jan de Ruiter van het Reddingsmuseum wil de stijgende lijn zien door te trekken ’naar 20.000 bezoekers.’

Het Marinemuseum had eveneens een goed jaar met ’90.000 en nog wat’ betalende bezoekers en daarmee werd het streefcijfer bereikt, legt directeur Kees Boelema uit. Doorgaans komt het museum een eind bij dit streefcijfer in de buurt, zo lang ’de zomers niet te warm zijn’.

Museum Vreeburg in Schagen kreeg iets meer dan 3.200 klanten over de drempel, 55 meer dan een jaar eerder. De bezoekersaantallen tonen al jaren een lichte stijging. Daarmee klautert het museum uit een dal. Zo’n tien jaar geleden stond de teller op zo’n 5.000 bezoekers, aldus secretaris Anton Wauters.

Tevredenheid is er ook bij het Zijper Museum dat met ruim 2.300 bezoekers ’voor het eerst over de 2.000 drempel heen is’. In het verleden beleefden ze jaren met minder dan duizend bezoekers, legt secretaris Gonno Leendertse uit. Eind 2018 opende het museum na een jarenlange sluiting (uitgezonderd enkele kortstondige exposities) een nieuw onderkomen, in een aanbouw van het voormalige Zijper gemeentehuis.

De vier musea die onder Stichting Texels Museum vallen, Ecomare, Museum Kaap Skil, de Texelse vuurtoren en Oudheidkamer, ontvingen in 2019 ruim gezamenlijk 455.000 bezoekers, een stijging van 15.000. Voor dit jaar wordt een verdere groei verwacht, aldus woordvoerder Daphna Lavy.

Helders Dagblad, 21 januari 2020, 16:43

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200120_51505134/groeicijfers-voor-musea-in-de-regio-met-stichting-texels-museum-als-koploper-15-000-bezoekers-meer

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=bezoekers
https://robscholtemuseum.nl/?s=betalende+bezoekers