Winnie van Galen – De hoeveelheid restwarmte van de datacenters in de Wieringermeer is dermate groot dat een groot deel als verloren moet worden beschouwd

Een datacenter in Middenmeer (foto Marc Moussault)

De hoeveelheid restwarmte van de datacenters in de Wieringermeer is dermate groot, dat een groot deel als verloren moet worden beschouwd

Middenmeer – De hoeveelheid restwarmte van datacenters is dermate groot, dat een groot deel als verloren moet worden beschouwd. Ook als alle kassencomplexen, woningen en andere gebouwen in de gemeente Hollands Kroon die warmte zouden afnemen.

Aldus Michiel van Werven van het organisatieadviesbureau Berenschot. Genoemd bureau verrichtte voor de gemeente Hollands Kroon onderzoek naar het gebruik van restwarmte afkomstig van datacenters.

Daaruit kwam naar voren dat kassencomplexen op Agriport in theorie de meest logische afnemers zijn. De afstand is kort en kassencomplexen hebben genoeg aan een warmte van 25 graden: de warmte, die datacenters produceren.

Ware het niet, dat kassen bedrijven nu goedkoop gas gebruiken dan wel biomassa en veelal over een warmte kracht koppeling beschikken.
Het verwarmen van huizen is in Hollands Kroon is niet rendabel omdat de afstand te groot is en regio te dunbevolkt.

Aan de leden van de gemeenteraad legde Van Werven de bevindingen van het onderzoek nogmaals uit. Dit gebeurde op een beeldvormende raadsvergadering met als inzet meer te weten te komen over het gebruik van restwarmte afkomstig van datacenters.

Is de restwarmte nu niet te slijten aan de kassencomplexen op Agriport, over tien tot vijftien jaar kan dat anders zijn, in het geval de gasprijs flink is gestegen, zei Stijn Grove van Dutch Datacenter Association, een branche organisatie voor datacenters. In grootstedelijke gebieden zijn er inmiddels wel geslaagde voorbeelden te noemen: 1.300 studentenwoningen in Amsterdam, 35 bedrijven op de High Tech Campus in Eindhoven en een kweker in Aalsmeer, aldus Grove.

Hij stipte aan, dat die ontwikkelingen niet heel snel zullen gaan. “Restwarmte heeft veel potentieel, maar een energietransitie is niet zo maar gerealiseerd. Daar duurt tien tot vijftien jaar. Je hebt te maken met regelgeving en de aanleg van warmte netten.’”

Helderse Courant, 11 december 2020, 07:21

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201210_33420272

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Agriport
https://robscholtemuseum.nl/?s=Datacenter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hollands+Kroon
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wieringermeer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Microsoft
https://robscholtemuseum.nl/?s=Restwarmte