Winnie van Galen – College van Hollands Kroon loopt met de nek richting strop en heeft dat zelf niet door

Datacenter (foto MakeAGif)

Datacenter complex van Microsoft in Middenmeer (foto Marc Moussault)

Het College van Hollands Kroon loopt met de nek richting strop en heeft dat zelf niet door

Wieringerwerf – Het College van Hollands Kroon heeft meer ontspannen tijden meegemaakt, en dat is een eufemisme. De commotie over datacenters in de Wieringermeer beheerst de gesprekken en leidt op het gemeentehuis tot wrevelige gevoelens. Die situatie is niet voor niks.

Van alle kanten ligt het College onder vuur: bewoners in de Wieringermeer die de grootschalige ontwikkelingen bij Agriport zat zijn, een deel van de media, die het datacenter beleid in Hollands Kroon op de korrel neemt, buurgemeente Medemblik, die zich gepasseerd voelt in gesprekken over regionale ontwikkelingen en de provincie Noord Holland, die weinig vindt deugen van het ontwerpbestemmingsplan voor de realisatie van Microsofts tweede datacenter op bedrijventerrein Venster West. En met een rechtsgang dreigt.

En niet te vergeten een afbrokkelende steun binnen het College voor het datacenter beleid met een uiterst krappe meerderheid voor de coalitie tot gevolg. Na het vertrek van Lars Ruiter uit de VVD en Jeff Leever uit Senioren Hollands Kroon, hoeft nog maar een raadslid te switchen van coalitie naar oppositie en het is gedaan met de meerderheid. Alles bij elkaar opgeteld zou je kunnen spreken van een hachelijke positie voor het dagelijks bestuur van de gemeente.


Muur van Microsoft datacenters  in Middenmeer (foto Marc Moussault)

Trekt het College hier een les uit? Sijpelt er iets van twijfel door? Geenszins. Niets duidt er op, dat de ingeslagen marsroute misschien onjuist is, of dat er een pas op de plaats vereist is. We blijven het doen, zoals is afgesproken, klinkt als een grijs gedraaide plaat uit de monden van het College. Zonder blikken of blozen wordt er bovendien vijftig hectare landbouwgrond ’vrij geschoffeld’ voor een datacenter aan de Cultuurweg, dat buiten het domein van Agriport ligt.

Gedane zaken

Ooit heeft de raad hier ja tegen gezegd, maar dat weet niemand meer. De locomotief dendert al met al voort. Met als motivatie van het College: had iedereen maar beter moeten opletten, we voeren uit wat de gemeenteraad ons heeft opgedragen, gedane zaken nemen geen keer. Is er dan helemaal geen begrip? Toch wel, maar die opvatting is gratuit, voor de bühne. ’Het College is niet doof voor de kritiek, die er uit de samenleving komt’, aldus wethouder Theo Meskers.

Met die dooddoener moeten de criticasters het voorlopig doen. Met als enig perspectief, dat het er in de politiek onvoorspelbaar aan kan toegaan. Tot die tijd loopt het College met de nek richting strop en heeft dat zelf niet door.

Helderse Courant, Vandaag om 17:46

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201202_61306645

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Theo+Meskers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jeff+Leever
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lars+Ruiter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Agriport
https://robscholtemuseum.nl/?s=Datacenter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hollands+Kroon
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wieringermeer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Microsoft

1 Comment

  1. Hoe hard ik er ook tegen vecht, de woorden “Hooijmaijers” en “Randmeer” willen maar niet uit mijn hoofd.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.