Wim T. Schippers – Barend Servet: Waar moet dat heen (1973)

Published on Feb 21, 2015
Barend Servet is een personage uit verschillende televisieprogramma’s, bedacht, geschreven, samengesteld en geregisseerd door Wim van der Linden, Wim T. Schippers, Gied Jaspars en Ruud van Hemert. Het is een rol van acteur IJf Blokker.

Het personage Barend Servet is onlosmakelijk verbonden met Fred Haché (gespeeld door Harry Touw) en Sjef van Oekel (Dolf Brouwers). De programma’s met Haché en Servet veroorzaakten nogal wat ophef door blote danseressen en andere figuranten, waaronder een blote man die wel een trui maar geen broek droeg, gevloek, in de hondenpoep trappen en absurde humor. De kijkers waren verdeeld in twee kampen: voor of tegen. Later werd het personage Sjef van Oekel toegevoegd.

Bekende uitspraken van Barend Servet (altijd gestoken in een keurig maar knalgeel kostuum, in de eerste aflevering had hij echter een bruin jasje en in de vierde aflevering een knalgroen jasje aan) waren: “Pollens”, “Ik word een peu nerveu”, “Verdomd interessant, maar gaat u verder…” en “Als het ware”. Servet was eerst de ‘aangever’ van Fred Haché in De Fred Haché Show. Later kreeg hij de hoofdrol in Barend is weer bezig, om in latere programma’s weer meer naar de achtergrond te verdwijnen.

Op 14 december 1972 werd een geruchtmakende scène uitgezonden, waarin Barend Servet als journalist samen met Ria (één van de dames RiMiCo) een dame interviewde die sprekend leek op de toenmalige koningin Juliana en deze rol ook duidelijk speelde: hij sprak haar aan met Majesteit en vroeg allerlei zaken over het koningin zijn, terwijl de pseudokoningin in een voorname kamer zat en bezig was spruitjes schoon te maken (“want dat doet het gewone volk ook, en ik vind het gewoon leuk om te doen aldus de pseudokoningin”, maar ze aten ze niet en gaven of gooiden ze weg). De lakei sprak ze aan met ober en bestelde bij hem sherry, drie bier en een jonge klare. Toen Barend Servet vroeg aan welke kant ze zou staan als de republiek uitbrak zei ze verontwaardigd “U kunt gaan”. Dit leidde onder het kabinet-Biesheuvel II tot Kamervragen en bijna was de VPRO zendtijd afgenomen door de toenmalige minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk Piet Engels. Het bleef echter beperkt tot een berisping voor de VPRO.

Af en toe zong Barend Servet ook tussen de scènes door. In februari 1973 kwam het nummer “Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan?” tot een achttiende plaats in de Nederlandse Top 40. Ruim een jaar later reikte “Hoe kan dat nou?” tot de Tipparade. Een ander nummer was “Pollens, wat een heisa”

Op 15 november 2007 nam IJf Blokker in het Noordbrabants Museum de zojuist uitgekomen dvd-box van De Fred Haché Show in ontvangst.
Music: “Waar moet dat heen?” by Barend Servet