Wikipedia – Cecil Rhodes + De Beers Consolidated Mines – Cecil John Rhodes, African Colossus

Cecil Rhodes as Ahriman (gif LaptrinhX)

Cecil John Rhodes (foto newworldencyclopedia.org)

Cecil Rhodes According to Beurre (1901) (foto shutterstock.com)

Cecil Rhodes as Portrayed by Leandre in Le Rire (1900) (foto pixels.com)

Sir William Nicholson – Cecil Rhodes (1899) (foto tate.org.uk)

Cecil Rhodes

Cecil John Rhodes

Cecil Rhodes
Geboren 5 juli 1853
Bishop’s Stortford, Verenigd Koninkrijk
Over Leden 26 maart 1902
Muizenberg, Britse Kaap Kolonie
Hand Tekening Handtekening;

7e Premier van de Britse Kaap Kolonie

Aan Getreden 17 juli 1890
Einde Termijn 12 januari 1896
Voor Ganger Gordon Sprigg
Op Volger Gordon Sprigg
Portaal
Portaalicoon
 Politiek
Cecil John Rhode , Bishop S Stortford, Engeland, 5 juli 1853Muizenberg, Nu Zuid-Afrika, 26 maart 1902,was een Brits Imperialistisch Onder Nemer en Politicus in Zuidelijk Afrika en de Stichter van de Britse Kolonie Rhodesië (later Zimbabwe en Zambia), alsmede het Diamant Bedrijf De Beers. Rhodes maakte Carrière als Diamant Magnaat in Zuid Afrika en gebruikte zijn Fortuin om de Wed Loop om Afrika voor het Britse Rijk te Qinnen. Daar Baast diende hij als 7e Premier van de Britse Kaap Kolonie van 1890 tot 1896.

Inhoud

Biografie

Jeugd

Rhodes was de 5e zoon van de Dominee Francis William Rhodes en zijn 2e vrouw Louisa Peacock. Hij was een Ziekelijke Jongen en werd tot zijn Vroeg Tijdige Dood geplaagd door problemen aan zijn Hart en Longen. In 1870 verhuisde hij op 17 jarige Leeftijd uit Gezondheid Overwegingen naar de Britse Kolonie Natal in het Hedendaagse Zuid Afrika om bij de Katoen Plantage van zijn Broer Herbert te werken. Rond deze Tijd werden er Diamanten gevonden bij Kimberley te West Griekwa Land. De Plantage werd Geen Succes en Besmet met de Diamant Koorts vertrokken de Broers in 1871 naar Kimberley, waar Rhodes zijn Centen verdiende met
het Pompen naar Water voor de Mijn Werkers en de Productie van IJs. [1]

Diamant Magnaat

In 1873 keerde Rhodes Kort Stondig terug naar zijn Geboorte Land om te studeren aan de Universiteit van Oxford. Rond deze Tijd ontwikkelde hij zijn Fanatieke Imperialistische Ideologie. Zijn Dromen voor het Britse Rijk omvatten een Spoor Lijn van de Kaap tot Caïro en zelfs de Terug Keer van de Verenigde Staten onder de Union Jack. Omdat zijn Gezondheid Engeland Niet voor een Lange Tijd aan kon reisde Rhodes op en neer van Oxford naar Zuid Afrika tot hij in 1881 afstudeerde.

In 1880 richtte hij het Bedrijf De Beers Mining Company op, vernoemd naar de Gebroeders Diederik Arnoldus en Johannes Nicolaas de Beer, Eigenaars van de Boerderij Vooruitzicht. waar de eerste Diamanten van Kimberley waren gevonden. Door Slimme Investeringen, de Hulp van zijn Zaken Partners en Vrienden Charles Rudd en Alfred Beit en Steun van de Rothschilds maakte hij uiteindelijk een Fortuin in de Diamant Handel.

De Colossus van Rhodes, een spotprent van Punch gepubliceerd op 10 december 1892. Rhodes staat met één been in de Kaap en een ander been in Caïro

Africa without Cecil Rhodes (gif deviantart.com)

Kolonisatie Drift

Met de Inlijving van West Griekwaland door de Britse Kaap Kolonie in 1880 werden er zes nieuwe Zetels in het Kaapse Parlement beschikbaar gesteld. Rhodes werd vertegenwoordiger voor het kiesdistrict Barkly West, wat het begin van zijn Politieke Carrière inluidde. Rhodes richtte zijn Pijlen op het verder landinwaarts gelegen deel van Afrika en pleitte met succes voor de kolonisatie van Beetsjoenaland (later Botswana). Daarna restten er voor Rhodes nog twee obstakels: de Matabalekoning Lobengula van het Koninkrijk Mthwakazi en de Boeren Leider Paul Kruger van de Zuid Afrikaansche Republiek (Transvaal). [2]

In 1886 werden grote Voorraden Goud ontdekt bij de Witwatersrand in Transvaal, dat geregeerd werd door de Nederlands Talige Boeren. Het Goud Monopolie van de Boeren was een doorn in het oog voor Rhodes. Hij speelde een Belangrijke Rol in het tot Stand komen van de Conventie van Londen in 1884, waarbij de Transvaalse Protectoraten Stellaland en Goosen aan het Verenigd Koninkrijk werden af gestaan.

In oktober 1888 sloot Rhodes Zaken Partner Charles Rudd een Verdrag met de Matabelekoning Lobengula om met zijn British South Africa Company naar Mineralen te Graven in Matabeleland en Mashonaland, Onderdelen van het Koninkrijk Mthwakazi. In Werkelijkheid betekende dit het Begin van de Kolonisatie van Rhodesië, dat Rhodes naar zich zelf had vernoemd. In juli 1890 stuurde Rhodes zijn Pioniers Mthwakazi in. Harare, de Tegenwoordige Hoofdstad van Zimbabwe, werd in september Gesticht onder de naam Salisbury. Achteraf bleek dat Rhodes de Minerale rRjkdommen van het Land Zwaar had overschat, waar door het Land vooral werd gebruikt voor Boerderijen.

Na het Opkopen van het Diamant Bedrijf van zijn Rivaal Barney Barnato fuseerde Rhodes in 1888 hun Bedrijven onder de Naam De Beers Consolidated Mines. In 1891 bezat De Beers 90% van S Werelds Diamant Productie.

Zuidelijk Afrika in 1897, Rhodes kleurde het Gebied ten Noorden van de Transvaal Geel en Rood voor het Britse Rijk

Flags of the British Empire in Africa (foto Reddit)

Premier en Jameson Raid

In 1890 werd Rhodes de Zevende Premier van de Kaap Kolonie, Mede Dank Zij de Steun van Jan Hofmeyr en de Afrikaner Bond. [3] Als Premier nam hij de Glen Grey Act aan, een wet die het Grond Bezit van Inheemse Afrikanen In Perkte en als Voorloper van Apartheid wordt genoemd. [4] Verder liet Rhodes de Groote Schuur van Kaap Stad in Kaap Hollandse Stijl Renoveren en Annexeerde hij Pondo Land. [5] In 1893 brak de Eerste Matabele Oorlog uit tussen de Matabele en de Britse Kolonisator. Lobengula werd door de British South Africa Company Vernietigend Verslagen en Rhodes Over Winning versterkte zijn Heerschappij over Rhodesië.

Met het Oog op het Transvaalse Goud en Over Haast door zijn Verzwakkende Gezondheid besloot Rhodes de Grieven van de Uit Landers, Buiten Landse Mijn Werkers in Transvaal, te Gebruiken Om een Opstand en Staat Greep te Ontketenen in Johannesburg. Hij stuurde zijn Vriend Leander Starr Jameson Eind 1895 Met een Leger de Grens Over, maar deze Jameson Raid liep uit op een Blamage voor Jameson en Rhodes. Jameson werd Overmeesterd en gevangengenomen door de Boeren en de Ongeautoriseerde Staat Greep veroorzaakte een Wereld Wijd Schandaal. Rhodes werd Gedwongen om af te Treden als Premier van de Kaap Kolonie en zijn Reputatie liep een Flinke Deuk op.

Cecil Rhodes Grave in Matopos (1) (foto ct.uk)

Cecil Rhodes Grave in Matopos (2) (foto ct.uk)

Cecil Rhodes Grave in Matopos (3) (foto ct.uk)

Cecil Rhodes Grave in Matopos (foto jenmansafaris.com)

Graf van Rhodes in het Nationale Park Matobe

Laatste Jaren en Dood

Na de Jameson Raid speelde Rhodes een Belangrijke Rol in het Neer Slaan van de Matabele en de Shona in Rhodesië tijdens de Tweede Matabele Oorlog. Nadat in oktober 1899 de Tweede Boeren Oorlog met Transvaal uit brak haastte Rhodes zich naar Kimberley Om de Stad te Verdedigen. Na een Beleg van Vier Maanden werd Kimberley door de Britten Ontzet.

Rhodes, die altijd al geplaagd werd door een zwakke gezondheid, stierf in 1902 op 48-jarige leeftijd te Muizenberg aan een hartstilstand. In zijn testament liet de mijnmagnaat instructies opnemen voor de oprichting van een trust die studenten uit de Britse kolonies, Amerika en Duitsland met behulp van een Rhodesbeurs in staat stelde te studeren aan de Universiteit van Oxford.

Rhodes ligt begraven in het Matobe nationale park in Zimbabwe, gelegen op 30 km ten zuiden van Bulawayo. Hij was tijdens de Tweede Matabele Oorlog zo onder de indruk van deze plek dat hij er begraven wilde worden.

Cecil Rhodes “Napoleon of South Africa” (foto TopWar.ru)

Cecil Rhodes memorial in Kaapstad

Zeven Testamenten en Rhodes’ Geheime Genootschap

Rhodes schreef Zeven Testamenten, Wills.

 • (1) 1877, hij was 24 Jaar en nog Undergraduate aan Oxford. In zijn Eerste Testament schreef Rhodes over de Uit Breiding van Britse Heerschappij over de Hele Wereld en Kolonisatie van Alle Landen door Britten. Hij streefde een Rijk na Met Zo N Grote Macht, dat daar na Oorlog Onmogelijk zou zijn en hier voor liet hij zijn Rijkdom na aan de Secretary of State for the Colonies, Lord Carnarvon,en de Attorney General of Griqualand West, Sidney Shippard, om een Geheim Genootschap Op te Richten als dat van de Jezuïeten. In 1875 schreef Rhodes een Confession of Faith (Geloof Belijdenis) en deze werd in zijn Testament bij gesloten. Hierin gaf hij aan dat de Constitution (grondwet, basisregels) van de Jezuïeten konden dienen om het genootschap vorm te geven, waarbij dan ‘Roman Catholic Religion‘ kon worden vervangen door ‘English Empire‘. Hij streefde naar een soort religieuze broederschap als dat van de jezuïeten, “een Kerk voor de Uitbreiding van het Britse Rijk“. Dus de Trustees, die zijn doel moesten bewerkstelligen waren in dit eerste testament Carnarvon en Shippard.
 • (2) 1882, De Enige Trustee was zijn Vriend NE Pickering.
 • (3) 1888, Pickering was overleden en de Enige Trustee was Lord Rothschild.
 • (4) 1891, Hier Aan werd William T Stead Toe Gevoegd.
 • (5) (1892, Rhodes’ Solicitor BF Hawksley werd toe gevoegd aan de Vorige twee.
 • (6) 1893 en
 • (7) 1899 veranderden de Trustees, waar door Bij zijn Dood in 1902 er Zeven Trustees waren Sir Alfred Milner, Lord Milner, Lord Rosebery, Lord Grey, Alfred Beit, LL Michell, BF Hawksley en Dr Leander Starr Jameson.

Volgens Dr Frank Aydelotte, The American Rhodes Scholarships, de Bekendste Amerikaanse Autoriteit betreffende Rhodes’ Wills, Refereerde Rhodes In zijn Laatste twee Testamenten Niet Meer aan een Geheim Genootschap, maar volgens Professor Carroll Quigley, The Anglo American Establishment, 1949) wilde Rhodes Tot aan Zijn Over Lijden een Geheim Genootschap Op Richten. Er zou Geen Bewijs zijn voor het Tegen Deel. Op 5 februari 1896, drie jaar na zijn Zesde Will eindigde hij een lange Conversatie met Reginal Baliol Brett, Later Lord Esher, met “Wish we could Get Our Secret Society.” In april 1900 een jaar na dat hij zijn laatste Testament had geschreven, zei hij tegen Stead: “That is the Curse Which Will be Fatal to our Ideas, Insubordination. Do You Not Think it is Very Disobedient of You? How can Our Society Be Worked if Each One Sets him Self Up as the Sole Judge of What Ought to Be Done?” Stead had zijn Twijfels over de Zin van de Boer War.

In februari 1891 werd het Geheime Genootschap Georganiseerd door Rhodes, William T Stead en Reginal Baliol Brett, Vriend en Vertrouweling van Koningin Victoria en Later de Meest Invloed Rijke Adviseur van Koning Edward VII en Koning George V. Rhodes werd Generaal van de Sociëteit, Stead, Brett en Milner de Junta of Three, dan volgde een Circle of Initiates en The Association of Helpers en A College, onder Professor JR Seeley. Dit was het Plan, later ging het om een Inner Circle, The Society of the Elect, en een Outer Circle, The Association of Helpers. Na Rhodes Over Lijden was Milner de Nieuwe Leider tot hij in 1925 Over Leed. Het Geheime Genootschap bleef Daar Na Bestaan. Het is Onder Verschillende Namen BekendThe Secret Society of Cecil Rhodes‘, ‘The Dream of Cecil Rhodes‘, ‘Milner S Kinder Garten‘, ‘The Round Table Group, ‘The Times Crowd‘, ‘The Rhodes Crowd‘, ‘Chatham House Crowd‘, ‘All Souls Group‘ naar All Souls College in Oxford,’Cliveden Set, maar OokThe Group‘, ‘The Band‘ of ‘Us‘.

De Scholarships waren een Façade om het Geheime Genootschap te Maskeren, of Anders Gezegd Één van de Instrumenten om Rhodes Doel te Bereiken. [6] Rhodes wilde Wereld Wijd een Geheime Groep Creëren, die aan de Engelse Idealen was Toe Gewijd en aan het Britse Rijk als Belichaming van die Idealen.[7]

Na Gedachtenis

 • In 2004 behaalde Rhodes een 56e Plaats bij de Verkiezing Great South Africans.
 • Naast Rhodesië is de Rhodes Universiteit te Graham Stad naar hem Vernoemd.
 • In april 2015 werd een StandBeeld van Rhodes van de Campus van de Universiteit van Kaap Stad Verwijderd. Dit gebeurde Na Aan Houdende Protesten van Over Wegend Zwarte Studenten en Activisten. Zij zagen in het Stand Beeld een Symbool voor de Onder Drukking van de Zwarte Meerderheid.

Literatuur

  • Carroll Quigley (1949), The Anglo American Establishment, Her Druk 2013, Dauphin Publications

Voet Noten

Bronnen

  Zie de Categorie Cecil Rhodes van Wikimedia Commons voor Media Bestanden over dit Onderwerp.

Commandeurs, Gouverneurs en Premiers van de Kaap Kolonie

Categorieën

Deze Pagina is voor het Laatst Bewerkt op 22 nov 2021 om 12:50

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cecil_Rhodes

Cecil John Rhodes, African Colossus

De Beers Consolidated Mines (gif tenor.com)

\Published 31 dec. 2014

This Video was Commissioned for The De Beers Mining Company on the Life and Times of Cecil John Rhodes, Empire Builder, Dreamer and Financier also the Founder of Rhodesia and the Rhodes Scholarships

Reacties
https://youtu.be/S8cNZTAmjcE

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cecil+Rhodes
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ahriman
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Beers
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Beers+Mining+Company
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rhodes+Scholarship
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rhodesia
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kimberley
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cape+Town
https://robscholtemuseum.nl/?s=South+Africa
https://robscholtemuseum.nl/?s=African+Colossus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Africa