Wies Kavelaar – Lezers… oftewel reaguurders: Hoeve Overslot!

Soms, heel soms, kom je op een plekje waarvan je niet begrijpt dat je daar nog nooit geweest bent.

Museumhoeve Overslot in Egmond aan de Hoef. ( om de hoek dus..) In deze oude boerderij uit ca. 1585, gerund door naar mijn weten, 3 zeer wijze, gepassioneerde, vrije vogels, zit het leukste kleinkunstpodium verscholen wat ik in tijden heb gezien.

Omringd door oude chesterfield banken, oma’s oude houten stoelen, druipkaarsen en de lieve gezichten van leuke mensen, kun je hier als muzikant/kunstenaar/verteller/theatermaker/dichter/levensgenieter, de beste middag in tijden beleven , in je eigen ‘KUNSTENAARS “ Gemeente Bergen……

Nog na gloeiend van het concertje wat we net gespeeld hebben, raak ik aan de praat met Hans… De beheerder/barman/schoonmaker/alleskunner-alles runner/kunstenaar/oude hippie van de Hoeve. Hij verteld me dat deze plek op het punt staat te verdwijnen in de geschiedenis. De gemeente Bergen is het niet eens met wat er hier gebeurd… Door verschillende regeltjes & wetten wordt het de heren zo moeilijk gemaakt dat deze prachtige locatie moet stoppen.

 Dit verhaal raakte weer eens mijn rebelse snaar en ik sloeg hier stijl van achterover. Hoe is het toch mogelijk, dat alles, maar dan ook alles, wat een culturele samensmelting van een samenleving mogelijk maakt, door onze gemeente wordt opgeheven? Dan praat ik hier niet over de subsidie trekkende partijen. Dit zijn mensen die alles vanuit hun eigen portemonnee bekostigen, alles op vrijwillige basis runnen & alleen ALLEEN vanuit gevoel voor het monument, de ruimte, de mensen, de mogelijkheden, deze bijzondere tent draaiende houden!

 Vaak zie ik onze gemeente adverteren met “ Kunstenaarsdorp Bergen….” “De gemeente die dingen mogelijk maakt “ “Bergen….de gemeente waar cultuur altijd bovenaan blijft staan”

Hoe is dit dan mogelijk? Alleen aan Kranenbrugh hebben we niet genoeg, zeker niet wanneer er daar niets maar dan ook niets georganiseerd wordt voor jonge kunstenaars/muzikanten e.d. Er zijn geen plekken meer waar er een samensmelting van kunstdisciplines samen kan ontstaan en waar ze elkaar kunnen versterken…. Nergens een sociaal-culturele plek zoals Ans Wortel die ooit verdedigde in Bergen. Dus waarom moet zoiets als Hoeve Overslot dan verdwijnen? 

Help het bloeien, uitgroeien tot een ideaal, waar onze eigenste gemeente dan terecht mee mag/kan pronken! Moedig aan & stimuleer, verdiep en leer van alle mensen die hier vanuit pure hartstochtelijke noodzaak de boel runnen.

Dan nu maar gewoon heel persoonlijk even naar jou, 
Beste Odile Rasch, onze wethouder van Cultuur….Vecht hiervoor! Vecht voor dit soort initiatieven en ‘gekke’ creatievelingen, vecht voor jonge kunstenaars & muzikanten en Bergen zal “ gewoon netjes conform regeltjes en wetten’ weer opbloeien tot het levendige, extraverte, kunstenaarsdorp/gemeente die het ooit geweest is.

(waar heus ook nog genoeg ruimte zal zijn voor Bentleys en mega villa’s, jan modaal & jonge kinderen )

Ik weet dat deze tirade via dit stomme medium alleen niet genoeg zal zijn. Wat ik er precies mee wil bereiken is mijzelf ook niet duidelijk maar soms, ook weer heel soms, lukt het dat balletjes gaan rollen, ogen worden geopend, en geluisterd wordt naar wat de ‘echte’ mensen daadwerkelijk te zeggen hebben….

En dit alles allemaal in mijn eigen belang, want ik zou hier graag m’n leven blijven! 

Hoogachtend,

Bergenaar Wies Kavelaar, 
Zangeres, schrijfster, muziekdocent, cultuurcoach & idealist!

*Tevens zijn er in Hoeve Overslot tentoonstellingen van hedendaagse regionale kunstenaars, hebben ze een prachtige collectie schelpen, fossielen en mineralen, samen met een kleine maar mooie expositie van etnografica en antiquiteiten. Ook kan men er tweedehands boeken en platen kopen of ruilen & elke zondagmiddag vanaf 16.00 uur biedt Museumhoeve talent een platform van muziek en poëzie.

Snap jij het?

http://flessenpostuitbergen.nl/artikel/links/3382

http://www.hoeve-overslot.nl/

https://www.facebook.com/HoeveOverslot

1 Comment

  1. Beste Wies, wat een mooie brief!!!! Ik ben vanmiddag voor het eerst op deze unieke plek geweest en ik wist niet wat me overkwam. Ik belande er per toeval en toen ik binnenkwam, voelde ik direct de sfeer van een oorspronkelijke creatieve inspirerende ruimte. Ik ‘mocht’ ook achter kijken (was er nog meer??’. Ik ging er binnen, alleen en de tranen sprongen in mijn ogen. Ik kwam in de stal van mijn opa en oma binnen, en er was zo veel te zien. Wat een volheid en tegelijkertijd ruimte, stilte, leegte, rauw en verfijnd!! Ik kom uit Bakkum en woon in Bergen en ja ik voel ook de rebel in me naar boven komen toen ik hoorde dat deze plek ‘opgeruimd’ moet gaan worden. Ik snap het wel: mensen willen orde, regels en overzicht en om deze ruimte te begrijpen moet je je openstellen voor sfeer en oorspronkelijkheid. Dat moet je durven en (nog) kunnen ervaren. Als ik iets kan doen in een actie of wat dan ook dan mag (moet) je het me laten weten. Ik zal hiervoor willen pleiten!!!! Graag!!!! Groetjes Ellie Twisk

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image