Wieringer Nieuws – Onzichtbare wordt zichtbaar op Afsluitdijk: Onderwaterleven bij Vismigratie rivier straks beleefbaar voor publiek + Uitkijktoren geplaatst in de haven

Onzichtbare wordt zichtbaar op Afsluitdijk: Onderwaterleven bij Vismigratie rivier straks beleefbaar voor publiek

Een beleving toevoegen aan de Vismigratie rivier bij Kornwerderzand, dat was de opdracht van de initiatiefnemers en samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk. Landschapsarchitect en kunstenaar Bruno Doedens (bureau SLeM) vertaalde dit naar een concept, dat bezoekers en toeristen het onbekende, maar fascinerende verhaal van migrerende vissen vanuit verschillende invalshoeken laat beleven. De Blije Vis, onder meer te zien in een installatie van grote roestvrij stalen vissen in de rivier, wordt hierbij ingezet als verhalenverteller.

De Vismigratie rivier is een opening in de Afsluitdijk waardoor de trekvissen weer 24/7/365 heen en weer kunnen zwemmen tussen zout en zoet, tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. De Vismigratie rivier staat voor een integrale aanpak, die werkt aan natuurherstel, de veiligheid waarborgt en tegelijk een impuls geeft aan de recreatieve ontwikkeling van de Afsluitdijk en Kornwerderzand.

Verbeelding

Om de swimway van vissen als de zalm, aal en spiering, soorten voor wie de trek tussen zout en zoet essentieel is voor de levenscyclus, voor een breed bezoekers zo goed mogelijk ervaarbaar te maken, is meer nodig: verbeelding. Dàt is wat het beleefconcept van Bruno Doedens biedt: het onzichtbare zichtbaar maken. Niet alleen ter plaatse, maar met name ook het grotere ecosysteem van Noordzee-Waddenzee en het Rijnstroomgebied tot in Zwitserland.

Beleef concept

Het beleef concept, dat door Bruno Doedens is uitgewerkt bestaat uit vier met elkaar verbonden onderdelen:

1. de coupure oftewel het ‘gat’ in de Afsluitdijk
2. twee kazematten
3. het Blije Vissen veld
4. tijdkijkers.

Alle vier belangrijk voor het overbrengen van het verhaal van de Vismigratie rivier als je er fysiek rondwandelt. De coupure vertelt samen met twee beschikbaar gestelde kazematten (bunkers) het verhaal van de twaalf vis doelsoorten en het belang van het grotere ecosysteem.
De installatie van Blije Vissen in het estuarium maakt de werking van de Vismigratie rivier zichtbaar door het visualiseren van de eb en vloedbeweging. Dat de vissen weer blij worden, omdat ze heen en weer kunnen zwemmen tussen zout en zoet, dat is de kern van het verhaal. De tijdkijkers tenslotte plaatsen de ontwikkeling van de Vismigratie rivier in een breder kader, namelijk de ontwikkeling van het landschap van Noord Nederland in het tijdsperspectief van vele eeuwen, waarmee de logica van de landschappelijke ontwikkelingen begrijpelijk wordt. Deze worden geplaatst in het nieuwe, 22 maart 2018 te openen Afsluitdijk Wadden Center, waar onder andere een expositie over de Vismigratier ivier, Werelderfgoed Waddenzee en het IJsselmeer is te zien.

Opdrachtgevers

Het beleef concept is ontwikkeld in opdracht van de initiatiefnemers van de Vismigratie rivier: Waddenvereniging, It Fryske Gea, Sportvisserij Nederland, Stichting het Blauwe Hart en netVISwerk. Het plan wordt uitgevoerd door De Nieuwe Afsluitdijk, een samenwerking van de provincies Fryslân, Noord-Holland en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest Fryslân en Harlingen. Naar verwachting is de Vismigratie rivier in 2022 zowel voor vissen als het publiek volledig toegankelijk.

'Blije vissen' (foto De Nieuwe Afsluitdijk)

De Blije Vis is het beeldmerk van die vismigratie. Inmiddels is het geregistreerde merk ook internationaal het symbool voor vrije vispassage en wordt als Happy Fish ingezet tijdens de World Fish Migration Day in meer dan zestig landen. Daarmee is het op de Afsluitdijk geboren idee in korte tijd uitgegroeid tot wereldwijd symbool voor initiatieven van particulieren, natuurorganisaties en overheden, die vispassage bevorderen en vismigratie weer mogelijk maken.
Het beleef concept werd financieel mogelijk gemaakt door een extra projectbijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Wieringer Nieuws, 12-12-2017 om 22:12

http://www.wieringernieuws.nl/nieuws/28469/Onzichtbare_wordt_zichtbaar_op_Afsluitdijk.html

Uitkijktoren woensdagochtend geplaatst in de haven

Den Oever – Woensdag is het veelbesproken Wadden belevingspunt in de haven geplaatst.

Uiteindelijk staat het gevaarte op een plek, waar vandaan je niets meer ziet, dan dat je over de dijk wandelt naar Vatrop of op de fiets even lekker langs de dijk gaat, het is zonde van de driehonderd duizend Euro vinden veel mensen blijkens reacties op sociale media. Zal wel weer meer dan dat zijn, maar dat zijn we nu ondertussen wel gewend van de geweldige gemeente Hollands Kroon. Gemeenteraadslid Henk-Jan Wittink (Onafhankelijk Hollands Kroon) was de enige van de 29 notabele leden in de raad, die tegen stemde om er nog eens voor negentigduizend Euro een loopbruggetje tegen aan te plaatsen, omdat het geval op een andere plek moest komen, na de uitleg van Wittink ging Pim de Herder ook om, maar dat was helaas na het stemmen. Staat er vandaag in de krant: “Met uitzicht op het IJsselmeer!” Met de beste wil van de wereld lukt dat echt niet, er zit een Afsluitdijk tussen. Ook reageren mensen over het gebruik van het ruwe grenen hout uit het bos. Volgens kenners zal dit snel gaan rotten.

Beeld en montage Martien de Graaf.

Wadden belevingspunt geplaatst

Na lange discussies en op- en aanmerkingen is dan eindelijk het uitzichtpunt over de Waddenzee bij de haven van Den Oever geplaatst. Nu maar hopen, dat het zicht beter is dan tijdens de plaatsing.

Reacties:
https://youtu.be/1dVLStcIcSY

Wieringer Nieuws, 20-12-2017 om 13:48

http://www.wieringernieuws.nl/nieuws/28514/Uitkijtoren_woensdagochtend_geplaatst_in_de_haven.html

https://robscholtemuseum.nl/?s=afsluitdijk

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image