Wierd Duk – Invalide niet welkom in moskee: ’We zijn niet in Marokko!’ + Casper Duin – Gemeente Den Helder berekent alle kosten voor gehandicapten parkeerplaats door aan invaliden

Invalide Rafik niet welkom in moskee: ’We zijn niet in Marokko!’

Den Haag – Rafik Abid (59) zit in een rolstoel. Daarmee is hij in sommige moskeeën in ons land niet welkom. “Discriminatie. Zo gaan we in Nederland niet met elkaar om.”

Consternatie bij de Fath Moskee in de Haagse Schilderswijk. Twee agenten proberen Rafik Abid, die in z’n rolstoel van woede lijkt te ontploffen, tot bedaren te brengen. Abid, invalide sinds hij op z’n 19e bij een bedrijfsongeval een dwarslaesie opliep , heeft een conflict met het moskeebestuur. “Ik ben er van de week uitgezet en daarbij zelfs geslagen“, zegt de Nederlander van Tunesische afkomst. “Ze willen geen rolstoelen in de moskee.

Gelijkwaardig

Gediscrimineerde’ rolstoelgebruikers , zoals hij, zijn er veel, zegt Abid. “Ik ken een man, die zwaar invalide is. Die heeft als enig verzetje z’n moskeebezoek. Hij belde me laatst huilend op: mocht hij er ook niet in.” Abid wil die misstand aan de orde stellen, zegt hij. “We leven hier niet in Marokko of Saoedi Arabië. In Nederland is iedereen gelijkwaardig. Daarom is dit zo’n fantastisch land.”

Volgens Abdoul, woordvoerder van de Fath Moskee, die tegenover het gebedshuis een supermarktje uitvent, overdrijft Rafik enorm. “Hij mag wel naar binnen met z’n rolstoel, maar hij moet achterin zitten. Anders hebben de overige bezoekers last van hem.”

Beschermhoesje

Rafik Abid bedacht, om de dikke tapijten in de moskeeën, die hij bezoekt, niet te besmeuren, een vrij ingenieus systeem: hij liet beschermhoesjes maken in een naaiatelier en legt die bij binnenkomst om de grote wielen van z’n rolstoel. Het verwijt, dat hij mogelijk hondenpoep of urine mee de moskee inrijdt, een ernstige onreinheid in de islam, probeert hij daarmee te ondervangen.

Maar die kleine voorwieltjes zijn nog altijd vies“, wijst een oplettende moskeebezoeker op Abids rolstoel. Wegens het gekrakeel en de komst van de agenten heeft zich op straat een groep nieuwsgierigen gevormd van meest oudere moslimmannen, veelal uit Noord-Afrika, een enkeling in traditionele kledij. Hoofdschuddend slaan ze het tafereel gade. “Kan hij nou niet een beetje inschikken?” vraagt een van hen zich af.

Principekwestie

Maar precies dat is Rafik Abid niet van plan. En dat laat hij op luide toon weten ook. Voor hem is dit een principekwestie. “Nergens in de Koran staat, dat invaliden minder zijn dan anderen“, weet hij. Abid gaat aangifte doen ’wegens discriminatie’. Ook tegen hem is aangifte gedaan, door het moskeebestuur. “Ze zeggen, dat ik gedreigd heb de voorzitter te vermoorden. Of dat waar is? Geen idee, ik was zo kwaad, dat ik van alles heb geroepen.”

De Telegraaf, 9 november 2018, 6:26

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2780060/invalide-rafik-niet-welkom-in-moskee

 Gemeente Den Helder berekent bewust alle kosten voor gehandicapten parkeerplaats door aan invaliden

Den Helder – Een spuitbus wit, het maken van een burenbrief of het aanmaken van een dossier. Het wordt allemaal berekend in de prijs van € 489,45 voor een gehandicapten parkeerplaats in de gemeente Den Helder.

De fractie van GroenLinks stelde raadvragen over de verhoging van het tarief voor een persoonlijke parkeerplaats voor invaliden. In de gemeenten Schagen en Texel is een dergelijke parkeerplaats op kenteken gratis. Hollands Kroon hanteert een tarief van € 161,74. ‘Elke gemeente heeft de keuzevrijheid om de tarieven van een product vast te stellen. Wij weten niet welke keuzes andere gemeenten maken. Wij hebben ervoor gekozen om alle kosten van een gehandicaptenparkeerplaats in rekening te brengen‘, antwoordt het college. “Aanvragers zijn niet per definitie allemaal minder draagkrachtige burgers. Het is in onze ogen onterecht om een deel van de aanlegkosten te vergoeden voor aanvragers, die deze kosten wel zelf kunnen dragen. Met het oog hierop is besloten in principe alle kosten voor deze voorziening in rekening te brengen.”

Niet sociaal“, reageert Kees de Jager, voormalig voorzitter van Stichting Helderse Gehandicaptenraad en commissielid bij GroenLinks. “De gemeente schrijft met een vork. Alle bedragen worden naar boven afgerond. Ze hoeven niet alle kosten in rekening te brengen. Dit is een politieke, beleidsmatige keuze. We zullen dit in de fractie gaan bespreken en mogelijk overleg voeren met fracties van andere gemeenten. En niet iedereen is minder draagkrachtig, maar een grote groep wel.

Groen Links verzocht om een specificatie van de opbouw van het nieuwe tarief. Zo wordt het eenmalige bedrag van € 489,64 opgebouwd uit onder meer manuren (€87,12), een spuitbus wit (€ 8,75), een flessenpaal (30 euro) en vier scharnierbeugels (€ 20). Voor zowel de informatiefase (uitgifte formulieren en of maken dossier), de beoordeling locatie, de fase verkeersbesluit (maken verkeersbesluit), de besluitvormingsfase (maken brief aanvrager en of burenbrief) als de uitvoeringsfase (verzoek buitendienst, verzoek factuur, opnemen in beheersysteem) wordt € 46,71 per aanvraag gerekend.

Helderse Courant, 4 september 2019, 21:52

Reacties:

Trudy Peer-Zilvertand
Als ik die bedragen bij elkaar optel kom ik op een bedrag van €192,58. Blijft een bedrag over van €297,06. Waar is dat dan voor?

Bart Muurling
Den Helder. Je zal er maar wonen.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190904_64018743/gemeente-den-helder-berekent-bewust-alle-kosten-voor-gehandicapten-parkeerplaats-door-aan-invaliden

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=invalide
https://robscholtemuseum.nl/?s=gehandicapt