VRT NWS – Spanje laat betwiste kunstwerken uit Catalaans museum verwijderen + Europa Press @europapress

Spanje laat betwiste kunstwerken uit Catalaans museum verwijderen

Op vraag van de Spaanse autoriteiten verwijdert de politie van Catalonië middeleeuwse kunstwerken uit het museum van Lleida. Nonnen uit de naburige regio Aragon zouden die illegaal hebben verkocht.

De 44 kunstwerken, die worden weggehaald uit het museum van Lleida behoorden toe aan het klooster van Villanueva de Sigena in Aragon. Het gaat onder meer om drie versierde doodskisten uit de 15e eeuw en schilderijen en altaarstukken uit de 18e eeuw, die in de jaren tachtig door de nonnen van het klooster aan de Catalaanse overheid zijn verkocht.

Aragon probeerde de stukken via het gerecht terug te eisen, omdat de verkoop onwettelijk zou zijn geweest. De Catalaanse regering heeft zich steeds hevig verzet tegen de teruggave van de werken, onder meer omdat de stukken volgens haar te fragiel zijn om verplaatst te worden.

Een rechter besliste onlangs, dat de kunstwerken toch terug gegeven moesten worden. De Spaanse minister van Cultuur, die sinds de afzetting van Catalaanse regering eind oktober de controle heeft over het museum in Lleida, heeft daarop beslist om de overdracht van de schilderijen in gang te zetten.

De werkzaamheden om de werken over te brengen startten vanochtend om 4.00 uur. Puigdemont, die momenteel in ons land verblijft, stelt dat de Spaanse regering “in het midden van de nacht” begonnen is met “het ongestraft plunderen van Catalonië” en spreekt van een “staatsgreep”. Voor het museum in Lleida verzamelden zich vanochtend honderden manifestanten.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/12/11/spanje-laat-betwiste-kunstwerken-verwijderen-uit-catalaans-museu/

Europa Press @europapress

▶ VÍDEO | Cargas policiales ante el Museu de Lleida durante la operación Sijena http://bit.ly/2jsLjcN

Twitter, 11 dic. 2017 – 9:11

https://twitter.com/europapress/status/940131835954294784