VRT NWS | Panorama – Het onderzoek: De Bende van Nijvel (1) Net niet te pakken (1990) + (2) Een bende (1995) + Belgian Federal Police – Bende van Nijvel

Delhaize Beersel (foto killersbrabant.be)Delhaize Beersel nu (foto Facebook)

Kaart van situatie rond Delhaize Beersel (foto bendevannijvel.com)

Het onderzoek: De Bende van Nijvel (1) Net niet te pakken (1990)

Het onderzoek De Bende van Nijvel (1) Net niet te pakken (foto YouTube)

Gepubliceerd 23 okt. 2017

In 1985 deed de Bende van Nijvel België op zijn grondvesten daveren. De bendeleden hebben 28 doden op hun geweten bij hun reeks bloedige overvallen. Een parlementaire onderzoekscommissie bracht sensationele verklaringen aan het licht, waardoor top politici in opspraak kwamen. Eén van hen was voormalig minister en vice premier Paul Vanden Boeynants (CVP, PSC, 1919 – 2001).

Ten tijde van deze Panorama zat het werk van de onderzoekscommissie er bijna op. Ze had bovendien pas een cruciale knoop doorgehakt: Vanden Boeynants oproepen om voor de commissie te getuigen in een openbare zitting. In deze aflevering “Net niet te pakken” gaat het over het belang van zijn getuigenis.

Reacties
https://youtu.be/yJVUJOqpGAE

Het onderzoek: De Bende van Nijvel (2) Een bende (1995)

Het onderzoek De Bende van Nijvel (2) Een bende (foto YouTube)

Gepubliceerd 13 nov. 2017

Tien jaar na de laatste overval van de Bende Van Nijvel maakte het VRT reportage magazine Panorama een uitgebreide reportage over alles wat geweten was over de Bende.

Reacties
https://youtu.be/9mhPAGwQr5Y

Bende van Nijvel

Belgian Federal Police (foto Carta+)

Gepubliceerd 31 okt. 2018

Op zondag 2 oktober 1983 omstreeks 01.00 uur ‘s morgens, hebben twee gewapende mannen de eigenaar van het restaurant «Au Trois Canards» in Ohain vermoord. De daders zijn gevlucht met de wagen van het slachtoffer: een rode Volkswagen Golf GTI met nummerplaat FGK 991.

Vier dagen later op donderdag 6 oktober 1983 omstreeks 14.00 uur werd dezelfde Golf opgemerkt op de Renault Parking in de Rue de Fer in Namen.
De Golf had nog steeds dezelfde nummerplaat FGK 991 maar was in het zwart gespoten.

De onderzoekers zijn op zoek naar de persoon, die deze Golf heeft her spoten en dit tussen 2 en 6 oktober 1983. Deze persoon zou toen in de regio van Namen hebben gewoond.

De dag nadien, op vrijdag 7 oktober 1983 om 19.50 uur werd deze in het zwart her spoten Golf gebruikt bij een overval op de Delhaize in Beersel. Deze keer werd er wel een andere nummerplaat op de Golf bevestigd.

Tijdens de overval in Beersel werd bij één van de overvallers een geboortevlek of een wijnvlek opgemerkt in de nek. Het was een langgerekte ovalen vlek van 3 tot 5 cm lang. De dader was groot en zo’n 1 meter 85 à 1 meter 90 lang.

Mocht u een persoon kennen die aan deze beschrijving van de dader voldoet, neem dan contact op met de speurders.

Begin november 1986 aan het Kanaal van Ronquières.
Er werd door drie Rijkswachters in burger aan een lokale duiker gevraagd om een nieuwe zoekactie te doen in het kanaal.
Er werd toen een zak uit het water gehaald, noch thans was er een jaar voordien reeds een zoekactie geweest op dezelfde plaats, die toen geen resultaat had opgeleverd.
De Rijkswachters verplaatsten zich met een witte Renault R4. Deze R4 droeg geen uiterlijke kentekens van de Rijkswacht.

De onderzoekers zijn op zoek naar de personen, die mee hielpen duiken of die meer informatie hebben over deze onderzoeking.

Reacties
https://youtu.be/qAA1HxqiKVU

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bende+van+Nijvel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Vanden+Boeynants
https://robscholtemuseum.nl/?s=Delhaize
https://robscholtemuseum.nl/?s=Beersel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Belgian+Federal+Police
https://robscholtemuseum.nl/?s=België
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gladio