Vriendelijke brief aan de Burgemeester van Den Helder (5)

Beste Koen,

Proficiat! Je hebt er toch weer een museum bij, lees ik.
http://www.ontdekdenhelder.com/2015/05/07/officiele-opening-oorlogsmuseum-den-helder/
Het Helders Oorlogsmuseum!
Nou had je al een van de mooiste oorlogsmusea in huis, het Marinemuseum, maar het probleem van die oorlogsmusea is natuurlijk dat ze alleen op 4 en 5 mei publiek trekken, en verder alleen als het heel hard regent, (net als reddingsmusea).
Maar dat wist je al want terwijl ik Den Helder ontdek lees ik: “Vooralsnog zal het museum uitsluitend op bijzondere dagen geopend zijn zoals tijdens het 100 jarig bestaan van Tuindorp”.
En moeten al die ongeduldig trappelende bezoekers daarna wachten op het 200 jarig bestaan van dat tuindorp?

Ik had al begrepen dat jij iemand bent die (om maar eens te parafraseren) ‘de kleintjes eert, en de groten weert’.
Maar door nu met het bijna voltallige College van Burgemeester en Wethouders (waar was Jacqueline eigenlijk?) deze oorlogsherdenkingsplek nummer 41.407 in West-Europa officieel te openen (wat knipte je dat lint trouwens mooi door!) terwijl je nog nooit een voet gezet hebt in het Rob Scholte Museum, maak je het toch wel een beetje bont. Vind je zelf ook niet?

En misschien vind je het zelf slim, maar ik betwijfel of jouw middenstand het daarmee eens is, om die unieke poppenverzameling van Kathe Kruse te vervangen door een andere Duitse pop, namelijk (ik citeer opnieuw letterlijk uit de juichende recensie) “Pop Günter, die ogenschijnlijk de krant voor hem op tafel leest. Op tafel liggen verder nog wat oude Libelles uit die oorlogstijd”.
Wow!
Ik kan niet wachten op het honderdjarig bestaan van dat tuindorp.
En op het tweejarig bestaan van het Rob Scholte Museum (tijdens de Marinedagen op 3, 4 en 5 juli 2015).
Dan kun jij mij en die BN’ers ontmoeten die nog steeds wachten op jouw antwoord.
En dan kan je eindelijk ontdekken dat Den Helder niet alleen een verleden heeft, met Napoleon, Willemsoord, Fort Kijkduin, WO2, een krimpende Marine en heel veel leegloop, maar misschien zelfs een toekomst, met een modern Kunst Museum.

Vriendelijke groet,
Theo Knippenberg