Voor de Ommekeer | De Nieuwe Wereld – Marlies Dekkers & Hans Biesheuvel (ONL): het water staat ondernemers aan de lippen!

Lingerie Koningin Marlies Dekkers (foto RV|AD)

Gepubliceerd op 18 apr. 2020

Marlies Dekkers en Hans Biesheuvel (ONL) gaan in gesprek met Ad Verbrugge over de moeilijke situatie voor het MKB als gevolg van de Corona Virus crisis.

Voor de Ommekeer TV is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek. Het is onderdeel van platform Voor de Ommekeer, dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen, die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering.

Voor de Ommekeer TV wordt gemaakt in samenwerking met de VU, centrum Ethos en FreedomLab.

Volg ons!
Website https://www.VoorDeOmmekeer.nl
Twitter
https://twitter.com/VoorDeOmmekeer

#LEIDEN

Reacties
https://youtu.be/Pc0Xu0M3TWI

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Voor+de+Ommekeer+|+De+Nieuwe+Wereld
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ad+Verbrugge
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marlies+Dekkers
https://robscholtemuseum.nl/?s=lingerie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hans+Biesheuvel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Corona+Virus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lockdown
https://robscholtemuseum.nl/?s=MKB
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+van+Liempt
https://robscholtemuseum.nl/?s=David+van+Overbeek

1 Comment

  1. Wat een top uitzending! Het is ook goed om in te zoomen op ondernemers in deze crisis. Daar wordt het geld verdiend en daar slaat de crisis direct kei en keihard toe. Toch mis ik een paar dingen. Een van de grootste problemen van het MKB zijn de tot krankzinnige hoogten gestegen huren. Die nekken ondernemers nu griezelig snel. Terecht dat het kabinet daar bovenop gesprongen is en pijlsnel met steunregelingen kwam. Maar hozen zonder het lek in het schip te dichten gaat uiteindelijk niet werken. De bankenmaffia heeft ons te grazen genomen en die boys zijn niet aangepakt. De crisis van 2008 is nooit opgelost, we hebben alleen maar op een krankzinnige schaal geld bijgedrukt en de rente kunstmatig verlaagd. Dat heeft een MEGA bubbel in de vastgoedwereld veroorzaakt, die het MKB via absurde huren nu omver dreigt te blazen, terwijl het MKB de motor van onze economie is. Wat we dan hadden moeten doen? De banken nationaliseren. Ook in deze crisis zou dat een uitkomst zijn. In deze uitzending hoor je duidelijk dat de banken bij het verstrekken van noodkredieten nog steeds vooral aan zichzelf denken en niet aan de maatschappij als geheel.

    Het is legitiem om even te focussen op het bedrijfsleven, omdat daar nu zo snel keiharde mokerslagen vallen, maar deze focus heeft ook een geweldige valkuil. Voor de Corona crisis circuleerden in politiek Den Haag al plannen om de bijstandsuitkeringen met 25% te verlagen. Een schofterig plan van veelverdieners die het contact met de basis van onze samenleving volledig kwijt zijn geraakt. Mensen met een uitkering staan financieel nu al met de rug tegen de muur en het leven wordt op een schrikbarende manier bij de dag duurder. Ondernemers hebben uitstekende lobby’s in Den Haag, terwijl de stem van de gewone man daar absoluut niet meer wordt gehoord. Hoe terecht de steun die ondernemers nu in ruime mate krijgen ook is, als Nederland daar zijn solvabiliteit mee verspeelt, en dat vervolgens gaat verhalen op mensen met de minste draagkracht, dan is een revolutie onvermijdelijk en zal Den Haag branden.

    Naar mijn inschatting is dit de grootste crisis uit de geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden. Ik heb de grootste twijfels of we dit overleven, volgens mij dreigt er een stenen tijdperk fase, maar als we onszelf nog een kans willen geven, dan kan dat alleen via een integrale aanpak. Ik zal het Rutte dan ook nooit vergeven, dat hij geen nationaal kabinet heeft gevormd, waaraan ook de oppositie deelneemt. Daarmee verspeelt deze ‘staatsman’ onze laatste kans.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.