Voetbalboeken.net – Gekke Henkie: Door Henk Evenblij

Boekbesprekingen

Gekke Henkie is een boek van Henk Evenblij, oud profvoetballer van Telstar en ZFC en daarna sportjournalist bij De Telegraaf, bekend om zijn droge humor. Als journalist reist hij de halve wereld rond en maakt hij veel mee. Zijn leven wordt ook gekenmerkt door mindere periodes, als gevolg van kanker. In Gekke Henkie worden vijf van zijn eerder verschenen boekjes tussen 1978 en 2012 gebundeld. Daarin komt het avontuurlijke leven van de populaire reporter Henk Evenblij voorbij, van Telstar tot de Telegraaf.

’t Profje

’t Profje is het eerste boekje in het boek Gekke Henkie. Het is het verhaal van een semiprof, die tot zijn grote frustratie niet doorbreekt in het betaalde voetbal. Dit is eens wat anders, dan de voetbalboeken die verschenen zijn van sterren als Johan Cruijff en Messi. Als voetballer van Telstar en ZFC is het vanzelfsprekend niet alleen maar geld, mooie vrouwen en snelle auto’s. ‘Glamour kennen ze echt niet bij dergelijke clubs’.

De voetbalreiziger

Bijtijds stapt Henk Evenblij uit het ‘gekke’ wereldje van het voetbal. Als voetbaljournalist bij De Telegraaf reist hij de halve wereld over en doet verslag van drie WK’s, vier EK’s en vele Europacup wedstrijden. In het boekje De Voetbalreiziger, verschenen in 1997, vertelt hij de smeuïge verhalen, die hij in deze periode heeft meegemaakt.

Ajax, momentje

Henk Evenblij is een fervent Feyenoord supporter. Vriend en collega Frits Huis is fan van de grote concurrent Ajax. Op een komische manier antwoorden ze op elkaar in briefwisselingen. Nadat Huis stopt, zijn de onbeantwoorde brieven van Evenblij opgeschreven in Ajax, momentje. Het boekje van Henk Evenblij uit 2005. In de brieven richt hij zich tot Ajax en geeft hij met humor een blik op een stukje voetbalgeschiedenis.

Vanavond eten we dolfijn

Vele ‘korte, droog komische anekdotes’ uit zijn journalistieke carrière diept Henk Evenblij uit in Vanavond eten we dolfijn. Hij vertelt over een manager van Go Ahead Eagles, die prins Bernhard weet te strikken voor de opening van zijn tankstation. En over de stadionspeaker bij Willem II, die gefopt werd de zogenaamde ‘Anonymous Clitoris’ uit te spreken bij het betreden van het veld van een nieuwe speler.

Dood doet leven

Het vijfde boekje in Gekke Henkie gaat over een heel ander onderwerp. In dood doet leven blikt hij in 2012 terug op de ingrijpende periode in zijn leven, waarin hij eerst nierkanker overwon en later prostaatkanker. Hij werd in dezelfde periode ook nog eens suikerpatiënt. Henk Evenblij vertelt boeiend en openhartig over zijn ervaringen met zijn ziekten.

Boek bestellen?

Bestel Gekke Henkie bij Bruna Gekke Henkie € 9,99 Bestel direct!
https://www.bruna.nl/ebook/gekke-henkie-9789067970600?netwerk=zanox&utm_source=Zanox&utm_medium=Affiliate&utm_content=374185&zanpid=8378_1514331862_c10589c554976a8af83727740549622c
Bestel Gekke Henkie bij Bol.com Gekke Henkie € 9,99 Bestel direct!
https://www.bol.com/nl/p/gekke-henkie/9200000022704505/?Referrer=ADVNLPPcefec800cdbf92970042c5fa3d000016409

Voetbalboeken.net, datum onbekend

https://www.voetbalboeken.net/boekbesprekingen/gekke-henkie-door-henk-evenblij/

https://robscholtemuseum.nl/?s=gekke+henkie