Victor Koopmans – Mens & Maatschappij: Stilte in de stilte coupé

Vroeger pakte ik elke doordeweekse dag de trein van Alkmaar naar Den Helder. Voor de mensen die nu met de logische vraag zitten: ‘Beste jongen, wat bezielt je in godsnaam om naar Den Helder te gaan!?’, ik werkte er (en misschien ben ik onbewust lichtelijk sadomasochistisch).

Voor de mensen die Den Helder niet kennen, Den Helder is wat er tevoorschijn komt als het centrum van Lelystad en het centrum van Almere ooit een kind zouden krijgen – maar ik dwaal af.

Tegenwoordig reis ik slechts sporadisch met de trein, maar er is weinig veranderd. De eerste overeenkomst tussen de treinreizen in het verleden en mijn huidige treinreizen, is dat ik altijd in de stilte coupé zit. De tweede overeenkomst is dat ik op enig moment tijdens mijn reis vergezeld word door één of meerdere reizigers met een eigen interpretatie van het woord stilte.

Kenmerkend voor dit type reiziger is dat deze in het bezit is van een muziekspeler, waarvan de bijbehorende koptelefoon of oordopjes pas werkt/werken bij een geluid van 120 decibel; graag zijn/haar levensverhaal vertelt aan een fysieke dan wel telefonische gesprekspartner; een onweerstaanbare drang voelt om op de telefoon filmpjes af te spelen en tevens niet beschikt over enig sociaal besef.

Mijn excuses wanneer het overkomt alsof ik stereotypeer, misschien heb ik niet goed opgelet en staat ‘STILTE’ voor: Sociaal beperkt, Tokkie, Indolent, Luidruchtig, Telefoongebruiker Et cetera – of mogelijk zijn deze personen stuk voor stuk analfabeet. In dat geval richt ik mij tot de overheid: ‘Goed onderwijs is cruciaal en dient toegankelijk te zijn voor iedereen!’.

Vandaar dat ik bij deze een oplossing voorstel:

Wanneer je je in een stilte coupé bevindt en een persoon vertoont (één of meerdere) eerdergenoemde kenmerken, dan mag je deze onopgevoede wezens een corrigerende tik geven met de krant die je nu in je handen hebt, zonder enige vorm van strafrechtelijke vervolging.

Dit is een gunstig doch ferm leerproces voor de persoon in kwestie en tevens heeft dit een positieve uitwerking op het groepsgevoel van de – juist nu zo verdeelde – samenleving.

Of:

Iedereen het land uit, behalve de machinist, de conducteur en ik. Zodat ik me, volledig alleen, druk kan maken over het feit dat euthanasie, abortus, belediging van geaardheid en ras in 2017 werkelijk nog een discussiepunt zijn; dat de waanzin die religie heet, gerespecteerd dient te worden en over de verdeeldheid binnen ons zo bevoordeelde land.

Maar dan wel in een doodstille stilte coupé.

Metro, 23 maart 2017 om 16:08

Reacties:

Jorim Douma · Zelfstandig ambulant begeleider bij Zorgboerderij Lyts Tolsum
Luchtig en vermakelijk omschreven …herkenbaar ook.
24 maart 2017 6:29

Yvon Sterk · Specialist Levensloopbestendig Bouwen & Wonen bij ZWOF.nl
Verrassende column. Prima opgebouwd met een lichte en serieuze kant. Hier wil ik wel meer van lezen.
24 maart 2017 10:33

Lianne Jongeling
Heerlijk herkenbaar! Kom maar op met die stukken!
25 maart 2017 8:58

Janny Lok · Juridisch secretaresse bij Légalité
Herkenbaar, keep on writing
25 maart 2017 9:21

Antonie Niessen · Bugenhagen mavo
Heel herkenbaar. Aso’s in het kwadraat.
26 maart 2017 13:56

Job Willems · Recruiter ICT bij Brunel
Super mijn stem heb je!
26 maart 2017 13:58

Victor Koopmans
Dankjewel Job, insgelijks!
26 maart 2017 17:05

Pia Snijder · De Brouwerskamp
Leuk geschreven en opgemerkt.maar gaat echt niet lukken.wees blij dat jij niet doof bent of gewoon operatie kan ook hoor ben je van alle geluiden af
26 maart 2017 14:40

Pia Snijder · De Brouwerskamp
In mijn jeugd zaten daar de grote mijnheren.maar dezen gaan nu met een privé chauffeur naar hun werk .nu zitten er in de stiltecoupés mensen die niet willen staan in de treinen
26 maart 2017 15:01

Jannick Kok · Kok bij MANGO restaurant & cocktail lounge
Haha, oké Pia. Ik wil je graag bedanken voor de uitstekend toegepaste interpunctie in bovenstaande reacties. PS: zou je bovenstaande reactie in gebarentaal kunnen sturen in een filmpje? Ik ben namelijk doof, zonder operatie. Kan ook hoor:)
26 maart 2017 15:19

John Nievelstein
Tja, wat zal ik ervan zeggen…… in je laatste alinea geef je aan je in volledige stilte druk te willen maken over de problemen van de moderne samenleving…….. Je enkel druk maken over deze problemen brengt echter geen soelaas, om de problemen op te lossen is meer nodig waaronder gezonde communicatie tussen mensen…… en laat dat nou net niet mogen in een stilte coupé…..
Met andere woorden, het door jou geambieerde reizen in stilte werkt contraproduktief voor wat betreft het oplossen van de door jou genoemde problemen……
Misschien toch eens wat meer praten met je medereiziger…….
14 uur

Thorsten Schlossmann
Ik luister meestal loude muziek maar in het stiltecoupe zet zelfs ik hem zacht. Volgens me een mooie uitvinding want zoms heb je naar een lange dag toch even rust nodig voordat je je huis instapt.
14 uur

Bas Viveen · Werkt bij Koninklijke Marine
I like it loud..
5 uur

Truus van Dam · Werkt bij Gepensioneerd
Heel herkenbaar je hoort inderdaad stil te zijn in de stiltecoupe , alleen is dit jammer genoeg nooit.
13 uur

Crista Kampert · Master Research bij UMCG – Universitair Medisch Centrum Groningen
Goed geschreven stuk, ook zeker de laatste alinea!
13 uur

Maxem Sounds · Hazerswoude-Dorp
Prima stuk en ben het volledig met eens. Echter, de zin; “dat de waanzin die religie heet, gerespecteerd dient te worden” maakt het voor mij toch erg zuur. Is niet nodig toch om veel mensen daar mee te bashen? Je schrijft zelf over “Sociaal Beperkt” en helaas plaats je jezelf door dat kleine laatste zinnetje nu ook onder deze categorie. Want, of de mens nu wel of niet een religie aanhangt, men vindt altijd wel een reden om een ander te veroordelen of te willen indoctrineren. Zo zit een mens nu eenmaal in elkaar.
Kortom, jij verwacht dat mensen het bordje “STILTE” respecteren en ik verwacht dat jij voortaan mensen die religieus zijn ook respecteert. Als we nu allemaal elkaar gaan respecteren zitten we straks rustig in de stilte coupe of je nu (niet)religieus of licht sadomasochistisch bent!
Piece!
12 uur

Lucie Ennuh
Ik moet eerlijk toegeven dat ik mezelf een tijdje geleden onbewust als een door jou zo netjes omschreven “sociaal beperkt tokkie indolent luidruchtig” type gedragen heb. Door uitval van 2 treinen voor onze trein, dus een enorme drukte, doken wij op de eerste de beste zitplaats daar onze reis nogal lang zou duren. Mijn vriendin en ik hadden een heerlijke bui en zaten te kletsen en lachen tot we er door een jongen -met een behoorlijk geërgerde/arrogante houding- op geattendeerd werden dat het een stiltecoupé was. Serieus, ik was/wij waren ons er ècht niet bewust van maar op de manier waarop hij het vroeg….oeffff mijn nekharen gingen overeind staan! Waarschijnlijk stonden zijn nekharen al een poosje overeind, vandaar misschien zijn arrogantie. Mijn punt : sorry voor de overlast, iemand er misschien iets eerder netjes op attenderen had ook gekund.
Dit commentaar is zeker niet om mijn gelijk te krijgen of (nog meer) verdeeldheid onder de luidruchtig en stilte reizigers onder ons te zaaien, maar ik vraag me af of het dan ook netjes gevraagd wordt, of dat de stilte reizigers zich alleen maar ergeren en niets willen of durven vragen. Een column schrijven is natuurlijk een middel, vanaf nu een gesprek aangaan een doel? En ik beloof dat ik de volgende reis eerst zal lezen of het een stiltecoupé is !! Ik ben een pleaser, geen hater.

6 uur

Lonneke Bindels
Stilte sauna….Schijnt ook heel moeilijk te zijn om je mond te houden (dus ook niet fluisteren)
5 uur

Ronald Adema · Werkt bij Frans Vreemdelingenlegioen
ga jij gouw dood dan,ten eerste is al het kude volk wat dan rijd studenten pas. wat heb je dan over tokkies .die of ikzou je klote kop verbouwen lul. dan wel personlijk
3 uur

http://www.metronieuws.nl/lezerscolumn/vmkoopmansgmailcom/mens-maatschappij/2017/03/stilte-in-de-stiltecoupe