vficinothinxs – universcity.for.culture/s

51°33’26″N5°5’8″E, 5021vt 16 eu-nl, ++31.628160405, vficinothinxs@gmail.com

woensdag 18-11, 20u, jan van der leestraat 16, tilburg

a. GLOBALISERING X UMMA; EEUWIGE VREDE X HELLEVUUR

“Tilburgers van alle nationaliteiten en religies roepen elkaar op om samen te komen om te herdenken én om hun afschuw uit te spreken.”[1]

Natuurlijk, evident, van eigen, zeker weten: afschuw, schrik, ontzetting, verwarring, geslagenheid, het ‘is’. Al dagen. Dagen die je peinzend en lichtjes ‘absent van de onmiddellijke wereld’, doorbrengt met de/het vreemde dat plots wederom plaatsvindt. Wederom, want het zal van alle dag zijn: opschudding.

Je herinnert je kinderjaren van eeuwen geleden. En de Engelse les waarin je als tekstbegrip het opeisen van een aanslag moest lezen ende vertalen. Je verwarring dat de één of ander daar zo fier op was dat hij/zij dat meldde: “Hebbe kik gedaan..!!!” Je begreep het niet, op en om zich niet: het doen van een aanslag niet, en, nog minder, het fiere uitzeggen, het opeisen zelfs van zo’n akelige nare daad. Toentertijd door of de Spaanse ETA, de Ierse IRA, de Duitse RAF, of, de Amerikaanse Ku Klux clan etc.

Je begreep hun fierheid niet; je begreep niet dat zij de verantwoordelijkheid voor opschudding door aanslag opeisten. Maar het was. Toen, nu, straks. In elk geval: toen, was aanvalsangst en, heel gewoon.

Toen was dát politieke spel schering en inslag herinner je je. Kennedy en King en Kennedy haalde de krant; je ouders spraken ontzetting. Van het kind werd zulks verre gehouden. Spanning is indringend. Het meest kortbij voor een Maastrichtse, was de autobom in Roermond: 1 dode, 1 gewonde, materiële schade. Die voor Rob Scholte en Aldo Moro klaargelegd waren, kwamen pas vele jaren later binnen en uit. Waarom de bommen aan wie toegeleverd werden, is aan de tere kinderziel ontvlied. Op zich triest.

Maar, hun maatje was kleiner dan het aantal doelbewust gedode doden en welbepaald bedoelde gewonden dat in Parijs op vrijdag 13-11-2015 viel, of in Libanon op dezelfde dag, of in Kenia enige maanden voordien, of in Israël/Palestina al vele jaren lang. Of in onzinnige oorlogen millennia in en uit.

Maar ook, toen was het naoorlogse Duitsland nog ver weg, stonden Spanje en Griekenland nog onder een militaire dictatuur, en lag Hongarije al áchter het IJzeren Gordijn. Was die staat toen dé vrijplaats binnen het door ‘communisten’ bezette Oostblok, dan houdt de nog jonge EU-staat nu aan de andere zijde plaats vrij: dat zijn leukigheden van een (verse) muur, je bevindt je ervoor of erachter, vette pech.

Kortom, een aantal decennia geleden was angst heel gewoon en militaire dienst verplicht, en, de hel de trouwe metgezel van elk sociaal doen en laten. Zonde de werkelijkheid, en, straffe wenselijkheid. Babyboomers maakten aan zulks een eind. Door de pil vergrijsden en verrijkten ze het land en het paradijselijke patatkind ging op het pluche aanzitten. Waren de terroristen uit de tijd van toen nog eenvoudigweg Europeanen, en was een EU een kansloze droom, dan werd ook voet op de maan gezet.

Meaning: tis efkes gelden dat politiek ongerief op de levensblaas is gesprongen. Ook dat is schrikken. Laat onverlet: jong én oud is door de EU en oligarchische oikosnomia gepamperd. De vraag is wat NU?

b. GLOBALISERING X UMMA; EEUWIGE VREDE X HELLEVUUR

“Tilburgers van alle nationaliteiten en religies roepen elkaar op om samen te komen om te herdenken én om hun afschuw uit te spreken.”[2]

Toch, gewoon voor x door totale verwarring en het onbegrijpelijke des wilde aanslagen, wellicht zou de aanwezigheid van slechts één persoon die géén afschuw koestert, ook wenselijk zijn.

Mits met de zo geroemde moderne/westerse/protestantse rede gewapend, poldermodelerend klaar, Kalasjnikov ontgrendeld en ledig in de garderobe gestald.

Voor meer over de/het vreemde van de UMMA, en, over de de/het vreemde van GLOBALISERING >

VFICINOTHINXS, UNIVERSCITY.FOR.CULTURE/S,

WO. 18-11, 20u,

5021VT jan van der leestraat 16 tilburg eu-nl

[1] Emailoproep voor 17-11-2015: “TILBURG BETUIGT STEUN AAN SLACHTOFFERS EN NABESTAANDEN PARIJS; Dinsdag 17 november Tilburg 19.30 uur Willemsplein Tilburg (Paleis Raadhuis)”

[2] Emailoproep voor 17-11-2015: “TILBURG BETUIGT STEUN AAN SLACHTOFFERS EN NABESTAANDEN PARIJS; Dinsdag 17 november Tilburg 19.30 uur Willemsplein Tilburg (Paleis Raadhuis)”

http://www.vficinothinxs.com/419619478