Vasco van der Boon – Vastgoedmanager PostNL speelt dubbel spel

Vastgoedmanager van PostNL speelt dubbelspel (PDF):
http://fd.nl/binaries/32/68/62/krant-20150521-0-001-064.pdf
Een vastgoedmanager van PostNL profiteert in het geheim van de verkoop van onroerend goed van het voormalige staatsbedrijf. Hij heeft privé een samenwerkingsovereenkomst gesloten met projectontwikkelaars die het onroerend goed overnemen.

De deal geeft manager Erik Taube privé recht op 0,7% van de totale kosten van nieuwe vastgoedprojecten die de ontwikkelaars realiseren in oude postkantoren en distributiecentra. Dat geeft hem zicht op een beloning van miljoenen euro’s bovenop het salaris dat hij van PostNL ontvangt.

De overeenkomst is in bezit van Het Financieele Dagblad. PostNL zegt in een reactie niet bekend te zijn geweest met het bestaan van de overeenkomst, tot het FD hier woensdag vragen over stelde. PostNL bevestigde donderdagochtend dat Taube is geschorst.
Download hieronder de overeenkomst

Geheime overeenkomst verkoop postkantoren (pdf):
http://fd.nl/binaries/32/68/60/geheime-overeenkomst-verkoop-postkantoren-pdf.pdf

Vastgoedfraude

Marktpartijen in het vastgoed, die anoniem willen blijven, noemen het dubbelspel van de PostNL-medewerker verwerpelijk. De gang van zaken wekt associaties met de vastgoedfraude. In die affaire schoven medewerkers van Rabo Bouwfonds en Philips Pensioenfonds in vastgoedprojecten van de baas grote bedragen naar zichzelf, buiten medeweten van hun werkgever.

De persoon die van de overeenkomst profiteert is bij PostNL Real Estate een van de vier ‘transactiemanagers’. Die hebben vooral tot taak kopers te vinden voor het vele vastgoed dat PostNL vanwege de krimp van de fysieke poststroom moet afstoten. PostNL Real Estate is een gespecialiseerde afdeling van het beursgenoteerde Nederlandse postbedrijf. Er werken acht mensen, die de 350 resterende postpanden beheren. Daarvan staan er nu 125 te koop.

Overeenkomst

De geheime financiële overeenkomst is gedateerd op 1 augustus 2012 en ondertekend door Erik Taube van PostNL Real Estate en de projectontwikkelaars Loek Viester en Jan Kanters als vertegenwoordigers van vastgoedbedrijf O&R Beheer BV. De overeenkomst meldt dat PostNL-vastgoedmedewerker Taube ‘beschikt over bijzondere kennis en ervaring m.b.t. PostNL-panden’. O&R wil om die reden graag met hem samenwerken, vervolgt het document.

De overeenkomst geeft de manager zicht op miljoenen euro’s boven op zijn salaris van PostNL

De overeenkomst benadrukt dat de inhoud niet bekend mag worden buiten de drie ondertekenaars, op straffe van een boete van €10.000 voor elke schending van de geheimhouding. Volgens de overeenkomst is O&R van plan een bod te doen op 18 panden van PostNL ‘en alles wat nog gaat volgen’. De samenwerking en het terugploegen van 0,7% stichtingskosten naar Taube is niet beperkt tot de genoemde 18 panden, ‘maar dat kan ook ander onroerend goed afkomstig van PostNL betreffen’. En de overeenkomst ‘is ook van toepassing op andere interessante onroerendgoedprojecten in de meest brede zin van het woord binnen of buiten PostNL’.

Schobbejakken

Taube beantwoordt geen vragen. Viester en Kanters bevestigen het bestaan van de overeenkomst. Ze beamen al tientallen panden van PostNL te hebben gekocht. Kanters zegt nog nieuwe aankopen van PostNL-vastgoed in uitvoering te hebben. Beide beweren dat ze ondanks hun overeenkomst met Taube ‘geen euro’ aan hem hebben betaald.

Kanters beweert dat Taube hun overeenkomst later schriftelijk heeft opgezegd. Een door hem beloofde kopie van die opzeggingsbrief blijft woensdag uit. Viester is boos dat hun geheime overeenkomst in het bezit van een krant is. ‘Ongelooflijk. In wat voor een wereld leven we? Je kan niemand meer vertrouwen tegenwoordig. Wat een schobbejakken. Apenkoppen.’

Marktpartijen uit het vastgoed zeggen ‘rare’ moeilijkheden tegen te komen rond vastgoed dat PostNL aanbiedt. Zo vinden ze het curieus dat transactiemanagers van PostNL ook na een verkoop nog bij vergaderingen over de toekomst van dat vastgoed blijven opdagen. Marktpartijen menen dat PostNL sommige tussenpersonen duidelijk voortrekt.

Financieel Dagblad, donderdag 21 mei 2015, 6:00
Update: donderdag 21 mei 2015, 15:46

https://fd.nl/ondernemen/1104659/vastgoedmanager-postnl-speelt-dubbelspel