VARA Impact – HOUSE? GEWOON UIT JE DAK! (1992) (Full documentary)

Gepubliceerd op 14 nov. 2013

https://documentairenet.nl/ImpactHouseGewoon-uit-je-dak!/

Kees Driehuis neemt de kijker in deze aflevering van Impact, onder de titel House? Gewoon uit je dak!, mee naar de house Wereld in het Amsterdam van de jaren negentig. Er wordt kennis gemaakt met enkele toonaangevende DJ’s (DJ Dano, DJ Per en DJ Jeroen), evenals feestorganisatoren van bekende danszalen (onder andere de Melkweg) en danseressen, die het hebben over de geschiedenis van de house muziek en de manier, waarop het zo goed heeft aan kunnen slaan bij een nieuwe generatie.

Er wordt een kijkje genomen achter de schermen bij het organiseren van een house party, en de kijker wordt meegenomen naar de werkplaats van DJ Dano om te kijken hoe een house plaatje tot stand komt tot aan de opname toe. Ook volgt het programma in zekere mate het meisje Isis (later DJ 100% Isis), die zich aan het klaarmaken is om naar een house party toe te gaan, waarbij zij in een discussie met haar vader over housemuziek en de bijkomende ouderlijke bezorgdheid praat. Dit leidt de documentaire naar de duistere wereld van illegale house party’s en het voor de house wereld zo bekende genotmiddel XTC.

De documentaire was gemaakt toen housemuziek zijn climax had bereikt als onderdeel van de Main Stream muziek, en zich had ontplooid tot een hoofdingrediënt in de (Amsterdamse) uitgaanswereld. Het is dan ook niet gek, dat deze documentaire laat zien hoe deze Wereld in elkaar zat. Men zal zich goed kunnen voorstellen, dat rond deze tijd veel ouders nog geen informatie hadden over de Wereld, waar hun kind op een willekeurige uitgaansavond deel van uit maakte. Wat dat betreft is de timing van deze informatieve documentaire op zijn minst gunstig te noemen.

Regisseur Hans Polak

Reacties
https://youtu.be/Ky2DAu4dcn4

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=House
https://robscholtemuseum.nl/?s=House+party
https://robscholtemuseum.nl/?s=House+muziek
https://robscholtemuseum.nl/?s=House+music
https://robscholtemuseum.nl/?s=Main+Stream+muziek
https://robscholtemuseum.nl/?s=100%+Isis
https://robscholtemuseum.nl/?s=XTC

1 Comment

  1. Mooie tijd. Wat iedereen er ook over heeft te zeggen. Meest sociale en liefdevolle tijd uit mijn leven. Leuk om weer eens terug te kijken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image