Van Gogh Leeft!

Festival Van Gogh Leeft: 16 mei-7 juni 2015

Download hier de programmafolder:
http://www.vangoghkerk.nl/files/vangoghleeft-v5LR-web.pdf

Of ga direct naar de nieuwe website:
http://www.vangoghleeft.nl

Het festival Van Gogh Leeft in Etten-Leur is dit jaar groter en veelzijdiger dan ooit en vindt plaats van 16 mei t/m 7 juni. Het programma maakt onderdeel uit van de internationale herdenking van 125 jaar Van Gogh en is opgenomen in het Europese programma. Het thema is 125 jaar inspiratie.

Van Gogh Leeft start vanaf 16 mei met een rondreizende internationale fototentoonstelling (30 foto’s op groot formaat) aan het Raadhuisplein en de Binnentuin. Op 17 mei wordt de kunstinstallatie Boomwortels gemaakt door diverse lokale kunstenaars aan de Binnentuin: Vincent van Gogh’s laatste schilderij wordt op een bijzondere manier vormgegeven, met echte boomwortels. Rond 28 mei start een viertal internationale streetpainters met het maken van twee grote 3D schilderingen aan de Hof van den Houte en in het overdekte winkelcentrum. Op 27 mei is de start van de tentoonstelling ‘Wim Schütz & Vincent van Gogh’ in de Van Gogh Kerk.
De officiële opening van Van Gogh Leeft is voorzien op vrijdag 29 mei. Dan gaat de bijzondere dans- en multimediavoorstelling ‘Eigen Weg’ van het Amsterdamse gezelschap Groundbreakers in premiere in Nieuwe Nobelaer. Het roerige leven van Vincent van Gogh staat centraal in deze voorstelling.

Op 30 mei opent aan het Stationsplein 45 een expositie met zo’n 125 deelnemers: de Kunstexplosie. Amateurs en professionals brengen een ode aan Van Gogh.

Zo’n 125 kunstenaars, amateurs en professionals, tonen hun werk als eerbetoon aan Vincent Van Gogh. Schilderijen, foto’s, grafiek, keramiek, beelden, sculpturen, mixed media, vloeibaar porselein etc.

De expositie is van 30 mei t/m 7 juni 2015.
M.u.v. maandag 1 juni 2015.
In de weekenden van 10:00-17.00 uur.
andere dagen van 12:00-17:00 uur.
Stationsplein 45 in Etten-Leur.

Tevens op deze dag (en op 6 juni) een workshop Schilderen a-la Van Gogh in de Binnentuin (vooraf aanmelden via de site) en Scoopkrijten op het Raadhuisplein.

Op 31 mei valt Van Gogh Leeft samen met de Koopzondag van Winkelhart Etten-Leur en de Meulemart (braderie). Op die dag organiseert wandelvereniging De Losse Feeter 2 Van Gogh Wandeltochten. Hoogtepunt deze dag zijn de optredens van danscentrum Goetjaer op de Markt en de spectaculaire loopacts van CloseAct White Wings door het centrum. Deze groep verzorgt optredens over de hele wereld en zet dit keer ook Etten-Leur en Van Gogh letterlijk op stelten.

Gedurende de hele week t/m 7 juni zijn de exposities en de streetpaintings nog te bewonderen. In het weekend van 6-7 juni wordt bovendien nog gezocht naar een samenwerking met het evenement Samenloop voor Hoop. Met ondernemersvereniging Molenmarkt vinden gesprekken plaats over een project ‘Van Gogh in de Etalage. Het definitieve programma wordt over twee weken bekendgemaakt.

Kijk op Facebook:
https://www.facebook.com/vincentvangoghinetten

Informatie Van Gogh Kerk:
Openingstijden
Woensdag t/m zondag van 13.30-16.30 uur
Overige dagen en tijden op aanvraag, voor groepen vanaf 10 personen
Entreeprijzen
Volwassenen: € 4,- p.p.
Groepen (>10): € 3,- p.p.
Combi-ticket Van Gogh Kerk en de film ‘Een Zaaier in Etten’ (vanaf 15 p): € 9,- (tijdig reserveren)
Jongeren (13-17 jr): € 3,-
65+/ CJP: € 3,-
CKV/onderwijs: € 3,-
Kinderen t/m 12 jr (onder begeleiding): gratis

Film Vincent van Gogh, een zaaier in Etten:
Voor groepen is het mogelijk om de film ´Vincent van Gogh, een zaaier in Etten´ in het centrum te bekijken (Nederlands, Engels, Duits en Frans). De bijna 30 minuten durende film/documentaire ondersteunt de expositie en is een absolute aanrader. Voor grote groepen (meer dan 15 personen) bestaat de mogelijkheid om de film (op aanvraag) in de Cine-Service Bioscoop te bekijken. Deze bioscoop bevindt zich om de hoek bij de kerk.

De Zaaier – Het begin van een carrière:
Op het moment dat de familie Van Gogh zich in de pastorie in Etten vestigt (1875), is Vincent 22 jaar. Hij woont weliswaar niet meer bij zijn ouders, maar keert wel heel regelmatig terug naar het ouderlijk huis. Vaak omdat hij geld nodig heeft, maar toch ook omdat Brabant en Etten hem na aan het hart liggen: hij houdt van het landschap, van de eenvoudige bevolking en van het boerenleven hier.
Op 12 april 1881 strijkt hij, na een verblijf in de Borinage (een streek in Walonië), voor langere tijd neer in Etten. Hij trekt in bij zijn ouders op de pastorie van de Nederlands Hervormde gemeente in Etten waar zijn vader Theodorus predikant is.
Van april tot en met december werkt hij vol overgave aan studies van de omgeving, werkende boeren en ambachtslui. Het zijn het landschap rond Etten en de Ettenaren die model staan voor de ruim honderd aquarellen, pen- en houtskooltekeningen die in die periode ontstaan en die nu nog steeds de herinnering aan zijn Ettense periode levend houden. Het karakter en de motieven van de latere, wereldberoemde schilderijen zijn in de Ettense werken al duidelijk aanwezig.
De periode in Etten valt te beschouwen als een fase waarin Vincent het zaad van zijn latere kunstenaarschap ‘zaait’.

Wandelingen en arrangementen
Wilt u het verhaal ´Vincent van Gogh en Etten-Leur´ helemaal compleet krijgen en een aantal bijzondere plekjes bezoeken, dan wordt uiteraard een wandeling met gids door het centrum aanbevolen. De wandelingen met gids duren, inclusief het bezoek aan het infocentrum en het bekijken van de film, ongeveer 1,5 uur.

http://www.vangoghkerk.nl/index

Documentatie:
http://www.vangoghkerk.nl/files/artikel-erfgoed-brabant-vincent-van-gogh-experience-etten-leur.pdf

Contact:
Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur
Postbus 122
4870 AC Etten-Leur
Tel. secretariaat (Luci de Weert): 00 31/6-48825772 / Pierre van Damme: 00 31/6-22115501
E-mail secretariaat (Luci de Weert): info@vincentvangoghinetten.nl

Bezoekadres:
Markt 4
4875 CE Etten-Leur

Openingstijden:
Woensdag t/m zondag van 13.30 – 16.30 uur.
Overige dagen en tijden op aanvraag, voor groepen vanaf 10 personen.