Ronald de Boer – Uniek museum en het kost Den Helder niks

Helderse Courant, 1-11-2014, 17:39 (Update 1-11-2014, 20:19)

De oude hal van het postkantoor, waar ooit de loketten stonden, is nu al ingericht tot fraaie expositieruimte.

DEN HELDER – Een uniek museum en atelier van een internationaal bekende kunstenaar als publiekstrekker, dat Den Helder geen cent kost. Met werk van Andy Warhol, Anton Pieck en Han van Meegeren. Maar ook van heel veel andere bekende en minder bekende kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Rob Scholte presenteert ultieme plan oude postkantoor
Te mooi om waar te zijn? Integendeel. Rob Scholte presenteerde zaterdag aan genodigden zijn ultieme plan voor een nieuwe toekomst van het postkantoor aan de Middenweg. De kern ervan: hij knapt het gebouw op, maakt er een prachtig museum van (,,Met lage entree of misschien zelfs gratis.’’) en beheert het als een goed huisvader, zonder dat de gemeente er ook maar één euro subsidie in hoeft te steken.

Wonen
Voorwaarde is wel dat de gemeente het oude postkantoor voor 25 jaar ’om niet’ of voor een symbolisch bedrag beschikbaar stelt, de museale en educatieve bestemming vastlegt in een bestemmingsplan en Scholte en zijn gezin als beheerders in het gebouw mogen wonen. ,,Maar dat kan persoonsgebonden worden geregeld. Als mij iets overkomt of ik vertrek, vervalt die woonbestemming.’’

Scholte heeft het postkantoor sinds eind 2007 in gebruik. Het was destijds een tijdelijke regeling, het pand stond immers op de nominatie om gesloopt te worden voor het nieuwe stadhuis. Nu dat stadhuis door de huidige coalitie in de gemeenteraad is geschrapt, ziet Scholte grote kansen voor zijn museum en atelier. En het moet gezegd, als hij een rondleiding geeft door het gebouw is het moeilijk om niet zijn enthousiasme over de gebruiksmogelijkheden over te nemen.

,,Ik wil het pand zoveel mogelijk open stellen voor het publiek. Ook het atelier, want niets is leuker voor mensen om te zien hoe kunstenaars te werk gaan. Ik heb dat ook tijdens mijn vijf jaar in Japan gedaan en dat was een groot succes.’’ Daarnaast wil hij een voor bezoekers toegankelijke bibliotheek inrichten voor zijn ruim vijftigduizend boeken over onder meer kunst, politiek en filosofie.

In totaal beschikt het oude postkantoor straks over 4200 vierkante meter publieksruimte. Dat vol krijgen kost hem geen moeite. Hij kan putten uit een enorme collectie kunst, zowel van hemzelf als van collega’s.

Potentie
Rob Scholte ziet voor Den Helder een enorme potentie in het museum, zeker in combinatie met andere attracties in de stad én het kunstproject van R. W. van de Wint op De Nollen. ,,Musea in de provincie spreken een breed publiek aan. Tot dusver kon ik weinig reclame maken, omdat de toekomst zo onzeker was. Maar als dit plan doorgaat, gaan we los. Mijn handen jeuken.’’

Over de financiële haalbaarheid van zijn plan zonder gemeentegeld hoeft niemand zich zorgen te maken, zegt hij. De kunstenaar Scholte is nog altijd een begrip. ,,Als ik groen licht krijg heb ik allerlei sponsors en fondsen die hier geld in willen steken. En ook hoop ik een beroep te kunnen doen op vrijwilligers. Binnen twee jaar willen we dit gebouw, dat bouwkundig in goede staat verkeert maar veel achterstallig onderhoud heeft, weer een nieuw smoel geven.’’

Bij de presentatie in het oude postkantoor waren gemeenteraads- en commissieleden van vrijwel alle fracties aanwezig. Ook wethouder Dirk Pastoor (kunst en cultuur) kwam een kijkje nemen. Aanvankelijk wilde hij geen reactie geven op het plan, maar na enig aandringen zei Pastoor in een eerste reactie altijd bereid te zijn samen met zijn collega Jacqueline van Dongen het gesprek met Scholte aan te gaan. Volgens Pastoor biedt het collegeprogramma de mogelijkheid het postkantoor een culturele bestemming te geven. ,,Maar wat Scholte nu wil kan niet.” Volgens de wethouder kost het Den Helder namelijk wel degelijk geld. ,,Zo wil hij vrijstelling van onroerendzaak belasting. Dat is onmogelijk.”

 

33 Reacties

pa0rbc • 6 uur geleden
Vandaag, zondagmiddag 2 november naar Rob Scholte geweest.
Sprak er 3 echtparen, uit Leiden, Rotterdam en Gouda.
Toevallig in Den Helder? Nee we komen voor Rob Scholte.
Kennen we Ootmarsum? O.a. Ton Schulte? Wie er allemaal komen?
Wie er allemaal mee profiteren?
De eerste gelegde steen voor een kleine verbouwing voor de wethouder kan toch worden geregeld voor zijn geurspoor?

Reyer Rensmaag • 10 uur geleden
ja kan ook een af geschermde ruimte maken in een hal, waarbij je door de deur en gevel de ruimte moet betreden waar de anton pieck is gehuisvest als expositie dat je als het ware door de zelfde deur moet als anton in zijn jonge jaren

moshe • 10 uur geleden
De heer Scholte zit vol met goed uitgedachte plannen,
die zeer interessant zijn,die verdient een kans om deze uit te voeren op de plaats waar hij nu zit. Mede standers laat u horen naar de politieke partijen toe. Deze man moet in Den Helder blijven met zijn goede voornemens.

HenkvanKuijk moshe • 8 uur geleden
Zeker, Den Helder kan mensen die creatief denken, en niet alleen op de korte termijn, goed gebruiken. Ook op educatief gebied van de kunst kan hij veel overbrengen op jongeren uit de regio en van verder weg. Met de nodige landelijke en internationale connecties. Goed voor de uitstraling van je (interessante en meer gevarieerde) stad.

Reyer Rensmaag • 14 uur geleden
Als hij nu ook de voorgevel van anton piecks geboorte huis daar eens opnieuw opbouwt, Want de gemeente laat het toch maar slopen.

Fred Reyer Rensmaag • 10 uur geleden
Ik denk dat de huidige eigenaar daar niet blij mee zal zijn.

moshe Reyer Rensmaag • 11 uur geleden
Dat is een goed idee,de toestand van dat gedeelte van de Koningstraat is aan het verkrotten,een ieder weet hoe dit gaat eindigen,afbraak en woningbouw door de woningstichting.Het past in de oude visie van verschuiving van het winkelgebied.

Fred Reyer Rensmaag • 12 uur geleden
Weet jij wel waar dat is dan? De gemeente heeft hier vooralsnog geen sloopplannen voor. Je kletst gewoon uit je nek.

Reyer Rensmaag Fred • 11 uur geleden
de Koningstraat is een verdoemde straat alles is zwaar op zijn retour je zal zien er brand straks geen een kerstverlichting of zwoele sinterklaas liedjes zullen daar heus niet uit de speakers klinken,Die straat is opgegeven Dus voor dat de sloophamer toeslaat verplaatsen die gevel naar rob scholte kan mooi de achterwand sieren van het oude postkantoor.

Fred Reyer Rensmaag • 10 uur geleden
Niets is minder waar, de verlichting hangt er al en de hele dag klink er muziek ui de speakers. En juist zijn er weer twee winkels bij gekomen.

quikfit Reyer Rensmaag • 10 uur geleden
Een straat vol cultuur? ;-)

moshe Reyer Rensmaag • 11 uur geleden
Twee zielen 1 gedachte,of zien we gewoon wat er gaande is?

Brutus • één dag geleden
Wat wil een mens nog meer dan een culturele inspiratie bron naast het station.Ik ben alleen bang dat veel mensen zo benepen zijn in ons Juttersdorp dat ze denken dat het hun belasting centjes zal gaan kosten..Als deze gemeente het aandurft om dit voor 25 jaar vast te leggen zal dhr Scholte de eerste mens ter wereld zijn die een ambtenaar op lange termijn laat denken..Zeer verfrissend idee Rob
Bedankt alvast xD

kwikfit • één dag geleden
Ik heb Den Helder nooit aantrekkelijk gevonden en heb er niets te zoeken.
Maar zo’n museum van Rob Scholte zou voor mij een reden zijn om er eens naar toe te gaan
Zo te zien wil Scholte heel aardig investeren ten voordele van Den Helder.
Het zou jammer zijn als de benepenheid van de gemeente raad dit plan zou dwarsbomen

moshe • één dag geleden
Pakken de uitmuntende kans om Den Helder op de kaart te zetten.
Aan de eisen van de heer SCHOLTE moet voldaan worden,natuurlijk moet daar s,nachts toezicht zijn,anders word de boel gestolen in deze tijd,en maken de bewakingskosten het extra duur.
Een prima initiatief van een groot mens en kunstenaar.
Veel succes met uw plannen meneer Scholte.
Veel inwoners ondersteunen u met dit plan.

Fred • één dag geleden
Vastleggen in een bestemmings plan betekend ook dat je er verder niets meer mee kan. En dat 25 jaar. In ieder geval ook geen nieuw Gemeentehuis mocht er in de toekomst een nieuw college komen die oude plannen uit de kast haalt.

Deze reactie is verwijderd.

Fred moshe • één dag geleden
Ligt er aan hoe je het bekijkt. Het positieve is, dat als er op de vraag van Scholte wordt ingegaan , er op die plaats gedurende vijfentwintig jaar geen nieuw stadhuis gebouwd kan worden. Ik wens Dhr Scholte ook veel succes met zijn plannen. Maar zoals jij beweerd dat er veel inwoners achter staan is ook nog maar de vraag. Het plan staat nog in zijn kinderschoenen en is pas bekend gemaakt .Bijna niemand wist wat het inhield . Dus om te zeggen veel mensen staan er achter, is mijn in ziens een beetje teveel van het goede. Maar , het neemt niet weg , dat er een mooie invulling voor het gebouw bedacht is. Want, zonder op de tenen te trappen van Henk van Kuijk , die was ook met de invulling van het pand bezig met zijn inspraak avonden. Maar sorry dat ik het zeg , daar hoor je niets meer van. Dus al met al toch een positief kantje aan een voor jou mening negatief bericht van mijn kant.

HenkvanKuijk Fred • één dag geleden
Ik ben niet gauw op mijn tenen getrapt, Fred. Wel ’n beetje vanavond, want je was niet op de bijeenkomst in het oude postkantoor en Rob Scholte Museum. Had ik je eens ontmoet, kon je meedoen met de discussie. En had je gezien dat veel inspraakpunten uit de door jou genoemde bijeenkomsten aan bod kwamen. Ik ben dus juist tevreden. Alleen gingen die bijeenkomsten over het hele stationsgebied, niet alleen over het postkantoor. En dat gebied houden we scherp in de gaten. De ingebrachte inspraakideeën leggen we sowieso op het bordje van de politiek.

Fred HenkvanKuijk • 15 uur geleden
Dan is het wel erg stil aan de kant van de Gemeente. Nergens lees je ook maar iets over verdere plannen met dit gebied. Zelfs in de stadswinkel weten ze niet wat er met dit gebied staat te gebeuren. Ik zie daar zelfs het nieuwe gemeentehuis nog op de ma.. maar dat had je zelf al gezien. En door onvoorziene omstandigheden kon ik niet op de avonden aanwezig zijn. Wat ik wel erg jammer vind . Maar helaas het is niet anders.

HenkvanKuijk Fred • 15 uur geleden
Zeker, het is ook heel stil. Behalve als Koning en Koningin komen. Die krijgen dan officieel het nieuwe stadhuis nog te zien, via de maquette, genant. Woningstichting en Zeestad laten zien wat ze willen (waarom zwijgt raad en coalitie??), en vertoonde zich gisteren niet, net als Zeestad. De stadswinkel kent het collegeprogramma heel goed, en moet de maquette vandaag wijzigen. Wel waren gisteren vrijwel alle fracties aanwezig. Een aantal zei: “We moeten maar eens met Rob gaan praten”. Lijkt me heel nuttig. Want is er geen ja voor 15 november, dan vertrekt hij. En het wonen in het pand is een heel efficiënte wijze van beveiliging van kostbaar werk en gebouw. In het voorjaar wil het college met een plan voor het hele stationsgebied komen. Waarom het in procedure zijnde bestemmingsplan niet wordt ingetrokken is ons een raadsel. Daar staat sloop van postkantoor en station honderd keer in. Dan krijgen we ook nog aardig wat geld terug van bezwaar bij de Raad van State.

Reyer Rensmaag HenkvanKuijk • 14 uur geleden
Of wacht men die 4 jaar af en begint dan heel misschien opnieuw met een stadhuis op de plek van het stadshart.

HenkvanKuijk Reyer Rensmaag • 8 uur geleden
Inderdaad, die verdenking laden Woningstichting en Zeestad nu op zich. Kost wat kost je zin doordrijven. Maar wat waren de conclusies van de commissie onderzoek woningcorporaties afgelopen week: meer invloed van huurders en de burger, meer toezicht. Dat is dus ook nodig bij Woningstichting en Zeestad. De burger heeft met de verkiezingen gesproken, en die dien je te volgen.

Reyer Rensmaag HenkvanKuijk • 8 uur geleden
Dat alleen kan voorkomen worden door een bestemmingsplan plan vast te leggen. Rob moet het postkantoor voor een lange tijd kunnen verwerven

HenkvanKuijk Reyer Rensmaag • 7 uur geleden
Zeker, dat wil het college in het voorjaar voorleggen. Maar Rob krijgt een deadline van 1 januari, en zegt dus: dan moet je opschieten met je antwoord, want ik heb een maand nodig om alles te verhuizen, als ik eruit moet.

dingenmans • één dag geleden
Geweldig, ik ben voor. Ben alleen bang dat onze gemeente weer veel eisen aan dit plan verbind en Rob van ergernis verkast naar een andere stad met een “normale” gemeenteraad.

cappodocie dingenmans • één dag geleden
Noem eens een stad met een “normale”gemeenteraad

dingenmans cappodocie • één dag geleden
Normaal staat ook tussen “” ;)

sukkels cappodocie • één dag geleden
de gemeenteraad voert alleen plannen uit die door de ambtenaren worden verzonnen daar er veel ambtenaren zijn die met een 40 jaar linkse waanzin zijn vergiftigt zal het nog lang duren voordat het weer normaal word alles van na de mammoet wet heeft weinig of geen kennis in huis

Fred cappodocie • één dag geleden
Eh,, eh,, ja, eh, daar vraag je wat.

moshe Fred • 18 uur geleden
Leuk spelletje,bent u Fred Dingemans alias?
niet de eerste keer dat ik daar op betrap.

Fred moshe • 15 uur geleden
Ssst, ik zal je niet verder storen in je natte droom. Slaap lekker verder.

moshe Fred • 11 uur geleden
Is dat uw antwoord,op mijn opmerking?

Deze reactie is verwijderd.

Yvonne_W MOD moshe • 11 uur geleden
Verwijderd. Gebruik de juiste nickname en geen andere benamingen alsjeblieft.

 

Foto’s: Ronald den Boer/Holland Media Combinatie

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article27214821.ece/Uniek-museum-en-het-kost-Den-Helder-niks?lref=SR_2