Uitgeverij Van Praag – PERSBERICHT | Nieuw boek van Ybeltje Berckmoes: ‘Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn’, mijn ontluisterende jaren in de VVD fractie

In 2011 belandde Ybeltje Berckmoes tot haar eigen verbazing als VVD Kamerlid op het Binnenhof. Ze was geen beroeps-politica en zou het ook nooit worden. Ze beleefde Den Haag als een Alice in Wonderland, viel van de ene in de andere verbazing. Ervaringen, die de basis vormden voor dit boek, zoals een bizar gesprek in het Torentje over de liefde. Nooit heeft ze kunnen wennen aan deze wereld van backstabbing, schone schijn en integriteitsschandalen; gênante affaires, die altijd ijlings moesten worden afgedekt. Bij de liberalen – zo leerde Ybeltje – draait alles om beeldvorming. De invloed van de afdeling Voorlichting in de fractie is uitgesproken dominant. Zelfs politieke standpunten worden door Voorlichting ingestoken. Al mag je, wanneer het erop aankomt, zelf de kastanjes uit het vuur halen. Het staat letterlijk in een interne notitie: ‘Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn, maar we springen niet.’
De gemiddelde Nederlander typeert de VVD als een partij van ordinaire graaiers, zo bleek uit eigen VVD onderzoek. Deze uitslag werd angstvallig binnenskamers gehouden. Problemen worden niet bij de wortel aangepakt. De kadaverdiscipline in de fractie voorkomt, dat Kamerleden zeggen, wat ze werkelijk vinden. Hoe dat werkt, inclusief alle trucjes, wordt in Voorlichting loopt met u mee… voor het eerst naar buiten gebracht, aan de hand van interne communicatiestukken.
Ybeltje zag het als haar plicht de kabinetsperiode uit te zitten. Of de noodzakelijke cultuuromslag er komt? Misschien, maar dan zonder Ybeltje. Zij heeft inmiddels haar lidmaatschap van de VVD opgezegd.

Vanaf 2011 was Ybeltje Berckmoes (1967) bijna zes jaar VVD-Kamerlid. Daarvoor zat ze voor de VVD in de gemeenteraad van Den Helder en had zij een carrière als marketing- en salesmanager in de farmaceutische industrie. Ze woont in Julianadorp met man, twee zonen, acht kippen (geen haan), een zwarte herdershond en twee poezen.

Titel:
‘Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn’: mijn ontluisterende jaren in de VVD-fractie

Auteur:
Ybeltje Berckmoes

Uitgever:
Uitgeverij Van Praag

ISBN:
978 90 490 2615 8

Formaat:
13,5 x 21 cm (paperback) Omvang: 212 pag.

Verschijningsdatum: 26 september 2017 prijs: 19,95 euro

Noot voor de redactie

Voor meer informatie, recensie exemplaren en interview aanvragen kunt u contact opnemen met Astrid Bosch via info@uvp.nl.

PDF:
Persbericht Ybeltje Berckmoes